MAXstyrka

Allt inom kraftsport

nov
11

Man vill inte ha en tom inkorg

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Det finns många symboler som vi använder i de datorer vi numera dagligen använder oss av som har en ursprunglig fysisk förebild, men som numera har blivit bortglömd. När det gäller det vi kallar inkorg, alltså det vi har i mailprogrammet där sådant ligger som har kommit in men som vi inte hanterat än är lite speciellt. Det finns ju en faktisk förebild, nämligen de brevkorgar som riktigt duktiga människor höll sig med på kontoret. Ni vet en så där liten plasthistoria där allting låg som någon ville att de skulle titta på, attestera eller på något annat sätt hantera. Själv har jag alltid använt hela skrivbordet som någon form av inkorg, problemet med den metodiken är att jag ofta rör ihop det med utkorgen, som i mitt fall även den upptar större delen av skrivbordsytan.

Som synes finns en del att önska när det gäller mitt sätt att hantera administrativa uppgifter. Men det är inkorgen som jag tänkte att vi skulle fundera lite på. Fördelen med att faktiskt ha och använda en riktig inkorg, vare sig det är en plastback på skrivbordet, eller en plats i datorn, är att det blir väldigt tydligt vilka saker i livet som behöver hanteras. Sånt som ska görs, som man säger i Östergötland. Problemet med inkorgar är dock att det är lätt att bli stressad av att veta at det finns saker som ligger där, och att man då tror att man måste göra det på en gång. Vilket ju egentligen är precis motsatsen till vad inkorgen egentligen syftar till. Den finns för att saker ska kunna ligga där som man inte har möjlighet att hantera på en gång, men som man ändå vill ha tydligt och klart att det måste göras så småningom.

Som ni förstår så pratar jag inte så mycket om faktiska mail och papper som livet i sin helhet. Man blir faktiskt alltid mer stressad av att tro att man måste hantera allt man får för händerna på en gång, än av att ha saker väntande. Om man får panik av att ha saker i livet som behöver hanteras så kommer man väldigt snart att bränna ut sig, dessutom utan att få speciellt mycket gjort. Man har en inkorg, mentalt eller fysiskt, för att jämna ut belastningen över tid, så att man tar var sak när man har tid att ägna sig åt det, och så att det inte stör det man för närvarande håller på med.

Träningsmässigt är det lätt att börja tänka på allt man behöver göra när man blir lite inspirerad, men då är det viktigt att komma ihåg att man inte kan göra allt i samma pass. Bara för att man kör ben just nu innebär det inte att axlar är mindre viktigt, det får helt enkelt ligga i inkorgen med sånt som ska göras nästa gång. I ett normalt fungerande liv, i största allmänhet eller träningsmässigt ska det ligga saker i inkorgen, det är det som ger mening och orsak att kliva upp nästa morgon. Har man inget som väntar på att bli gjort så blir livet väldigt tomt. Man ska inte försöka rationalisera bort orsaken att kliva upp och gå till gymmet i morgon, det är en drivkraft som behövs.

Share

Leave a Reply


*


Translate