MAXstyrka

Allt inom kraftsport

nov
06

Sveriges Starkaste Kvinna och Pensionär

Posted by Jimmie Trywall 1 Comment

Klockan ringer tidigt på lördagsmorgen den 22 oktober 2016.
När ögonen väl utför den uppgift de är avsedda för ser jag att vädret kunde ha varit roligare.
Vilken tur att jag ska sitta i en bil 3 timmar och sedan vara inne i en idrottshall.
Färden avgår från Tenhult, 1 mil utanför Jönköping för att avslutas i Kungsör, ca 6 mil utanför Västerås.

Jag pratar givetvis om finalen, där 12 av de absolut starkaste brudarna i Sverige ska göra upp om vem som är starkast i vårat avlånga land. Tävlingen var även inbakad i form av Queen of the Wikings.

Även 4 urstarka gubbar var på plats.
King of the Dinosaurs aka Sveriges starkaste Pensinär. Vem vet hur många gubbar som ställer upp nästa år? Sa jag att den äldsta var hela 71 år ung?

Alla atleter var på plats när jag kommer in i sporthallen, huvuddomare Sebastian “Tv-bonden” Davidsson och arrangören Oskar “Coachen” Jonsson håller i genomgången med regler.

SONY DSC

Foto MAXstyrka

Vem står vid mikrofonen om inte självaste Anders “Strongmangurun” Axklo?
Ingen enligt mitt tycke passar bättre i den rollen än just han.

Inte mindre än 7 grenar skulle avklaras innan det var klart vem som blir starkast i Sverige.

Första grenen;
Kronlyft
Har man varit med lite i det mediala det senaste så borde det stå klart redan innan start vem som ska vinna denna gren, förhandstippade Anna Harjapää som några veckor tidigare
drog hem ett nytt världsrekord i just denna gren, 335 kg.
3 tjejer fick 180 kg med sig
4 st fick 200 kg
Nu börjar det avta antal lyftare.
Karin “Bobby” Nilsson passar på att sätta nytt pb på hela 220 kg,
där det blev en delad 3e plats med Liza Yeats, tillika Englands och Europas 2a starkaste kvinna Marie Nilsson visade kraft och fick hem andraplatsen med hela 230 kg. Och inte helt oväntat tog Anna Harjapää hem segern och gjorde inte mer än nödvändiga 240 kg.

SONY DSC

Foto MAXstyrka

Gren nr 2 står framdukat och det är dags att springa lite med ett ok. Men 4 st damer hade lite problem med att gå de tänkta 20 metrarna, inte så konstigt med tanke på att hela ställningen väger 235 kg. Alltså 235 kg som vill komprimera ryggraden till den milda grad att man blir ca 5-10 cm kortare under utförandet. För vissa var det första gången de gick med ok. En sak som de inte tänkte på när de ställde in oket i höjd var att oket var tomt och att man just sjunker ner med vikterna på. Emelie Rapp var ett exempel, då hon hade ca 1,5-2 cm till godo ner till golvet med oket men lyckades ändå nå 17 meter. Vann grenen gjorde Anna Harjapää på snabba tiden 14,38 tätt följd av Lisa Yeats med sina 14,80.

Säckbärningen blev en väldigt intressant gren. Det hela börjar med att atleterna skulle lyfta ner säcken från ett podie, uppskattningsvis 120-130 cm högt. Några tjejer fick säcken väldigt högt upp och några hade problem med att ens nå runt den. De började boxas med säcken och min första tanke var: nej nej du ska bära, inte slåss. Men det var för att forma till säcken så armarna nådde runt. Stella Svensson hade riktig oflyt i grenen och tappade den pga för mkt tyngdpunk framåt och fick nöja sig med 1,3 meter. Sen kommer en tattuerad och fullkomligt vansinnig tjej ut och dundrar iväg med säcken som om hon inte gjort nåt annat i hela sitt liv. Hela 58 meter sprang hon med den och därmed en grenseger.

85 kg farmers och sedan 113 kg farmers, ja det var dagens fjärde gren. Har man någon gång testat farmers walk eller farmers hold vet man hur ont det gör i händer och i trapsen. Här skulle de gå med två olika vikter. Först ut 85 kg styck, därefter lyfta upp 113 kg stycket och bära tillbaka dessa 20 meter. Det var några som inte ens orkade lyfta 113 kgs väskorna. Men inte konstigt med tanke på att de innan hade kört kronlyft. Men vann grenen gjorde även här Anna tätt följt av Lisa. Men dagens farligaste och fokuserade blick går oavkortat till Martina Andersson. Stå inte ivägen för den kvinnan om du inte vill bli mos och ihopknycklad. Hon menar allvar med den blicken.

Gren 5 bestod av att stå lätt lutad bakåt med ett städ som är fastsvetsat med en ställning och har en vikt på hela 125 kg. Förra året blev bästa tiden runt 2 minuter. Men det är ingen match för Marie Nilsson om hon får bestämma. Med sina ca 3,5 minut vann hon grenen. Denna gren var nog den mest tidskrävande men också den roligaste att se när de inte orkade mer för roddarna var tvungna att ta emot atleterna och hålla i dom för benen bar inte alls. De föll ihop precis som vissa klassiska youtube-klipp där folk haft ett benpass och de kan inte stå eller gå själva. Skadeglädje säger vissa, sann glädje säger jag. Ska tillägga att ingen blev skadad, för då är det inte roligt längre.

Sjätte grenen bestod av ett pressmedley med 4 objekt som skulle pressas över huvudet. Två stockar på 50 resp 65 kg. Därefter en apollon axel på 75 kg och avslutningsvis en skivstång med 90 kg. Endast två tjejer klarade av tre objekt. Och den lyckan i livsfarliga Martina när hon som första tjej på tävlingen lyckades få upp apollon axeln. Tur för hennes vän att hon inte väger lika mycket som Andreas för då hade han varit av på mitten och platt. Varför? Jo för hon släppte allt och kastade sej i hans famn i en hastighet som får Bolt att verka långsam. Bobby var inte långt borta att då upp apollonaxeln men den hade bättre samarbete med tyngdlagen. Även Emelie Rapp fick upp apollonaxeln. Det blev lite diskussion med huvuddomare Sebastian “stor-Sebbe” Davidsson huruvida Martina och Emelie kastade ner stången efter lyckat lyft. Men Sebastian “Tv-bonden” Davidsson sa att lyften var godkända. Och ingen säger emot Sebastian “stenlyftarn” Davidsson.

Sista grenen är en av mina favoriter. Vi pratar om atlasstenarna. Fullt påslag av samtliga deltagare. Det kletas in klister, de morrar, fräser och är allmänt livsfarliga igen. Karin “bobby” Nilsson vann troligen dB tävlingen inför sten nr 3. Emelie Rapp hade även hon ett allvarligt samtal med sten nr 3. Det slutade med att de slogs med varandra. Stenen försökte med allt, den slog till och med sönder hennes ena framtand, tyvärr vann stenen den fighten. Men en sprucken tand är väl inget att gråta för om man är en strongwoman? Efter grenen var Martina glad, och åter igen fick hennes vän fånga henne i en hastighet som motsvarar min Kawasaki Ninja i omkörning. Och till råka på allt fick han även ett nytt och fruktansvärt effektivt hårwax i form av Elit Tacky. Och det var inte lite heller. Rykten säger att han fortfarande har kvar en halv burk i håret trots att han både duschat och rakat huvudet med hyvel… Anna Harjapää fick segern i denna gren efter ha lyft upp alla 4 stenar. Vikten på stenarna var 70-95-117 och 130 kg.

Efter hela sju gristunga övningar är tävlingen över och tjejerna är trötta. Väl kämpat. Sveriges starkaste Kvinna 2016 är över och Anna Harjapää kan titulera sig som just detta och även Queen of the Wikings. Martina Andersson blev 2a i båda. Lisa Yeats blev 3a i queen of the Wikings men hon är ju från England så Karin “Bobby, dB-drottningen, Säckslaktarn” Nilsson blev 3a i Sveriges starkaste Kvinna.

Foto MAXstyrka

Foto MAXstyrka

Men det var inte bara starka brudar man kunde titta på denna dag. Nej då, det var premiär för Sveriges starkaste Pensionär.

Fyra starka gubbar ställde upp denna gång. Det var bra krut i dessa herrar och jag hoppas att få återse dom igen.

Första grenen var farmers hold på hela 85 kg styck. Jaha, detta går nog fort. Nähä du, dryga minuter stod vinnaren Stefan Åberg.

Gren nr 2 var en Rune Andersson gren. Snedbänk med stock. Last gubbe standing. Anders Mattsson vann grenen med 70 kg. Stefan Åberg blev 2a med 65 kg. Leif Magnusson och Ulf Mattsson delade 3e platsen med 60 kg. Vissa herrar väntade inte på domaren Stor-Sebbes presssignal utan gjorde en 2a på varje vikt.

Sista grenen blev ett marklyftsmedley. Först marklyft på 120 kg, kronlyft 150 kg och sist framelyft 170 kg. Alla krutgubbar lyfta samtliga objekt.

Stefan Åberg kan stolt säga att han är starkaste pensionären i Sverige. Anders Mattson 2a, Ulf Mattsson 3a och Leif Magnusson 4a.

Den äldsta krutgubben är 71 år ung… Det är nu helt okej att säga, NO EXCUSE, att gå och träna. Att skylla på åldern är bara glömma.

Nu ser vi fram emot nästa års final. Både för damer och pensionärer.

Men en sak stod klart ganska snabbt, på frågan hur starka de egentligen är fick jag alltid svaret; Starkare än Andreas.

Foto MAXstyrka

Foto MAXstyrka

Foto MAXstyrka. Karin, hur värmer man bäst upp? Jo man sitter fast i ett gummiband

Foto MAXstyrka. Karin, hur värmer man bäst upp? Jo man sitter fast i ett gummiband

Tyvärr dog kameran för tidigt. Därför är det lite snålt med bilder.

Share

One Response so far.

  1. Robert Johnsson skriver:

    Saknar bilder på pensionärerna!

Leave a Reply


*


Translate