MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jan
25

Ett samtal med Zydrunas Savickas

Posted by MAXstyrka 0 Comment

MAXstyrka var som bekant på plats i Norrköping för att bevittna Giants Live Sweden 2016 och drömduellen mellan Johannes Årsjö och Zydrunas Savickas. Savickas valde till slut att inte tävla, vilket gjorde att Johannes Årsjö mer eller mindre kunde leka hem segern. Savickas har en meritförteckning som är tjockare än en telefonkatalog, har fler världsrekord än någon annan, har vunnit WSM fyra gånger (och sex silvermedaljer), Arnold Strongman Classic åtta gånger, IFSA-VM två gånger, Europas Starkaste Man tre gånger och ett femtiotal GP-segrar bland annat. Vi fick en pratstund med honom i omklädningsrummet i Stadium Arena för att höra varför han inte kom till start.

Du valde att stå över tävlingen i dag. Varför?

Jag har haft en nervskada som har försvagat halva kroppen. Omkretsen på min vänstra arm blev direkt 5 cm mindre än den högra, och ena bröstmuskeln blev försvagad o.s.v. Jag kände redan på uppvärmningen att det inte var någon idé att tävla. När jag ska dra marklyft så blir jag väldigt snedbelastad, vilket ökar skaderisken avsevärt.

Du har gått ner väldigt mycket i vikt den senaste tiden. Har det med skadorna att göra?

Viktnedgång och skador är två separata ting som inte har med varandra att göra. Jag gick först ner tio kg, och sen 25 kg till. Jag var nere på 150 kg, men har nu gått upp till 155 kg. Jag måste gå upp lite till för att kroppen ska kunna läka optimalt.

Benedikt Magnusson skrattar och flikar in att Savickas alltid går ner mellan tävlingsperioderna, men eftersom han först nu har börjat lägga upp bilder på Instagram så har även folk som inte är aktiva fått veta det. Det stämmer, hävdar Zydrunas.

Kommer du att lägga tävlandet på hyllan nu, eller kommer du försöka satsa på att ta en femte titel i WSM?

Jag satsar på att komma tillbaka och vinna WSM för femte gången, men jag kommer inte tävla om jag inte kan prestera 100%.

Vad är det mesta du har dragit i marklyft på träning?

Jag har dragit 447,5 kg, men det var flera år sedan. Nyligen gjorde jag några repetitioner på 380 kg.

Äh, du är snart tillbaka i gammal god form.

Haha! Vi får se!

giantslive2016-o giantslive2016-ggiantslive2016-z19

Share

Leave a Reply


*


Translate