MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jan
27

Man väljer inte mellan pest och kolera

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Det har blivit en utbredd lek i tveksamma radioprogram och barnsliga sociala sammanhang att tvinga sina gäster eller inringande lyssnare att välja mellan två olika negativa scenarion, i tanken att valet ska säga något om personen i fråga. Jag har i sig inte något emot att fatta beslut men jag blir alltid riktigt irriterad när det blir krystade frågor, som aldrig kan inträffa. ”Om du skulle tvingas att leva livet i en alkoholists armhåla, eller aldrig se något annat än Kim Kardashians instagramflöde, vilket tar du? Du måste välja”. Nej, det måste jag inte, det finns ingen mening med det och framför allt blir jag irriterad när någon i full färd med att bevisa sig vara en idiot föreskriver mig något jag måste göra.

Bortsett från det djupt osannolika i de scenarion som brukar beskrivas, så finns det ingen logik i att koppla ihop två företeelser som inte har med varandra att göra. I ett val finns det alltid en logisk konsekvens och samband mellan det man väljer och det man väljer bort. Det som händer i ens liv beror på det man väljer, i något skede. Att hitta på att ett val skulle få en konsekvens som är helt ologisk gör mig bara irriterad, och säger inte något om hur man hanterar sitt liv. Om du däremot får den betydligt mer logiska frågan: Om du får välja mellan att vara i sjukt bra form på stranden i sommar, eller få äta din favoritpizza till lunch varje dag en hel vinter, vilket tar du då? Det är nämligen två olika saker som verkligen kommer att hända beroende på ditt val. Eller om man ställer frågan: Om du får välja mellan att sätta ett nytt personbästa i mark, eller slippa träna på ett halvår, vilket tar du då?

Jag blir ständigt förundrad över att folk har så svårt att förstå att i det verkliga livet, utanför lekprogram i radion, så följer logiska konsekvenser på det vi väljer. Livet är faktiskt inte en serie tillfälligheter, det är en serie konsekvenser av det vi gör. Om det finns vissa konsekvenser vi inte vill uppleva, så gäller det att klura ut vilka val det är som leder till de konsekvenserna, inte hoppas att vi slipper välja mellan olika konsekvenser. Om man inte vill vara tjock så kan man inte äta pizza varje dag. Om man inte vill vara klen ska man inte hoppa över träningen i ett halvår.

Självfallet finns det orättvisor vi drabbas av i livet som vi inte kunnat göra något åt, men väldigt mycket i våra liv beror på att vi själva valde det som ledde till det. Kanske är det därför en del tycker det är så roligt med påhittade situationer där vi kan låtsas att det vi drabbas av inte beror på något vi valt. Vi vet att orsaken att vi ser så mycket av Kardashians instaflöde beror på att vi valt bort något vettigare informationsflöde i livet, men det känns bättre att låtsas att det beror på ett slumpartat val vi inte kunnat undvika. Då slipper vi ju tänka på att det är vårt eget fel.

Share

Leave a Reply


*


Translate