MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jan
06

Träna är som att laga mat

Posted by MAXstyrka 0 Comment

En av de vanligaste åsiktsskillnaderna mellan mig och redaktören när jag nu och då skriver för BODY är min envetna vägran att skriva listor eller exakt angivna repsantal och träningsupplägg för det jag just för stunden har skrivit. Eftersom redaktören dels är beställare och uppdragsgivare, och dels har bättre koll på sin läsarkrets än vad jag har, så brukar jag få ge mig. Icke förty så kinkar jag om det, eftersom jag tycker att själva kärnfrågan måste förstås, inte kopieras från en lista. Hur många repetitioner eller vilken belastning man ska använda i till exempel ett markpass behöver inte huggas i sten, och om man tittar och lyssnar noga med de som har blivit bra på riktigt så följer de ofta inte exakta siffror.

Kanske beror min motvilja mot att vara exakt på att jag överskattar målgruppen lite. I stort sett så är ett träningspass precis som att laga middag, och eftersom jag alltid skriver om rätt grundläggande saker så känns det lite som att skriva ut ett recept på makaroner och falukorv. Ja, det är viktigt att ha mycket välsaltat vatten när man kokar pasta, men det är inget man behöver stå och mäta med decilitermått. Hur tjocka falukorvskivor man skär spelar egentligen inte så stor roll heller, och stekgrad på en falukorv är definitivt inget man håller på med. Det krävs ingen stektermometer, de ska ligga i pannan tills de antingen ändrar färg, eller tills du är för hungrig för att vänta längre. För funktionens skull spelar det ingen roll, du kan göra som du vill.

Överhuvudtaget så tycker jag att laga mat från recept är en indikation på att man håller på lite över sin nivå, och det kan jag nog tycka kan gälla för träning också. Man kan visst använda recept, för att få ett hum om proportioner, gradantal, tider och liknande, men om man inte tänker efter varför ingredienserna är som de är så är det risk att det går åt skogen ändå. Omvänt när man faktiskt förstår hur salt och buljongtärning till viss del kompenserar för varandra så kan man fatta lite beslut under väg beroende på vad man råkar ha hemma eller om man vill variera. Det är bra att man förstår att olja och smör i vissa fall kan vara utbytbara, i andra fall inte, och inte bara blint litar på det någon har skrivit i listan, och sedan tar för givet att man inte kan göra det som står i receptet eftersom man inte har smör hemma.

Jag tycker med andra ord att träningsprogram och upplägg ska användas precis som recept. Läs gärna innan du börjar, men förstå hur delarna samverkar, vad som är kryddor, och vad som absolut inte kan uteslutas. Man kan göra ärtsoppa utan timjan, och man kan köra rygg utan kabelhiss. Man kan däremot inte köra rygg utan mark, och man kan inte göra ärtsoppa utan fläsk, det är helt enkelt fel. Viss grundläggande kunskap måste man ha innan man sätter igång, vare sig man lagar mat eller tränar rygg.

Share

Leave a Reply


*


Translate