MAXstyrka

Allt inom kraftsport

feb
18

100 års jubileum

Posted by Jonna Blind 0 Comment

Jag sliter på! Har inte hunnit/kunnat träna så många gånger än på året men de gånger jag har gjort det så har det varit med glädje. Senast var då jag passerade Strömsund och fick köra helt slut på armarna. Tove Norelius var där och är urstark så det var riktigt kul att få känna lite på henne.

Februari har varit samernas månad hittills känner jag. Började med samernas “nationaldag” (vi har ingen egen nation) eller folkets dag som man även kan kalla det, den 6e februari. Den dagen bjöds det på fika i Vilhelmina och därefter en förvisning av långfilmen Sameblod. Filmen har blivit väl uppmärksammad och har fått flera priser som den även förtjänar. Jag närvarade en natt som statist tillsammans med min bror och hundar. Det är en väldigt utbildande, viktig och stark film så se den gärna!

Poddinspelning. Marika Renhuvud, Jonna Blind och Johan Sandberg McGuinne. Foto: AnaMaria Fjellgren

Redan då hade firandet i Trondheim startat. Det är nämligen 100 år sedan det första samiska landsmötet var precis där och det ska så klart uppmärksammas. Jag åkte dit på torsdagen och hoppade rakt in i alla intressanta seminarier. På kvällen var det Sápmi Soaré som var en trerätters middag (inte så impad av norrmännens matlagning) tillsammans med uppträdanden av bland annat Sofia Jannok. På fredagen spelade vi in en podd som går att lyssna på HÄR. Tyvärr blev ljudupptagningen lite dålig och vem är det som hörs sämst? Jo jag. Känns ganska skit att man gör en bra prestation och så händer något man inte kan styra över så det blir en dålig prestation och det är den som ska visas upp..
I vilket fall, på kvällen var en kick ass konsert med Maxida Märak, Ailu Valle och SlinCraze. Det häftigaste var ändå att vi samer var verkligen överallt och “tog över” en hel stad. Jag hade packat en hel väska med kläder men använde mest bara kolt (samisk traditionell klädsel) som de flesta andra.

Röda Mattan. Jonna Blind, AnaMaria och Marika Renhuvud

Det hade varit trevligt med lite mer snö. I vanliga fall så har vi betydligt mer snö vid den här tiden. Men det är tillräckligt för att åka längdskidor i alla fall! Så jag och mamma har åkt en del och utforskar tillsammans med hundarna.

I veckan har jag hjälpt att slakta och stycka så nu har jag mer kött igen, passande då jag går på diet inför SM. Anmälan är gjord och det är inte länge kvar nu. Det är i Örnsköldsvik den 9-12e mars och jag ska som vanligt tävla i -50 kilosklassen.

Share

Leave a Reply


*


Translate