MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Hejsan Svejsan!

Mitt namn är Elin Janeheim och jag är 15 år, väger ca 60 kg och håller på med världens bästa sport – armbrytning. Jag började med armbrytning redan som 9-10 åring. På min första tävling vann jag i båda armarna i en klass som inte ens va min egen. Junior flickor -55 kg. “Riktig” junior är man när man fyllt 13 år och jag vägde in på 43 kg.

Året efter deltog jag på mitt första SM. Vann i båda armarna i subjunior (upp till 12 år), vann även guld i vänster och silver i höger i junior (mellan 13-18 år) flickor -50kg. Silvret var jag så sjukt besviken över. Jag grinade i flera timmar efteråt och när vi kom hem hade dessutom fel person vunnit Melodifestivalen. Dagen kunde inte bli sämre. När jag tänker tillbaka så är jag riktigt nöjd. Jag var ju trots allt bara 11 år och hon jag mötte i finalen skulle fylla 17 senare under året. Men är man vinnarskalle så är man!

Sedan var det bara dags att träna stenhårt inför SM 2014. Det gick ännu bättre. Kom hem med 4 guldmedaljer. 2 guld i sub och 2 guld i junior -55 kg.

SM 2015 visste jag skulle bli tufft. Jag skulle gå upp och bli “riktig” junior och få möta Emelie Lindroth i -60kg klassen. Jag tränade stenhårt med pappsen och med de i Storuman, för jag ville iallafall få stopp på henne. Man vill ju inte vara helt borta! Kom ihåg att pappa skojade och sa: “Elin om du vinner över Emelie så åker vi på EM.”

Foto: Andreas Johansson

– Det var det jag gjorde. Jag besegrade den omöjliga Wunderkind. Nu har jag fått namnet Wunderkind, men jag tycker att det är Emelies namn. Jag kommer alltid att förbli Lill-Elin som jag blivit kallad sen dagis när det fanns en Lill-Elin och en Stor-Elin.

Pappa och jag började därefter träna inför EM i maj, i Bulgarien. Länge hade jag studerat mina motståndare från Ryssland. 18-åriga Milana Baeva var en dröm att få möta. Den regerande världs- och Europa mästarinnan i vänster arm. Pappa skojade samma sak igen: “Elin om du vinner åker vi på VM.”

Jag vann. Vann över Milana! Vann över hon. I vänster arm! När jag var 13 år!? Hon jag hade fruktat så mycket var inte bättre än så där! Så då var det bara att åka på VM senare under hösten i Malaysia. Där kom jag bara trea i båda armarna. Det kanske inte är så bara. De som va 1:a och 2:a var ändå 17 år. Men som sagt enligt jag så har ålder absolut ingen betydelse! De var bara bättre.
Sen var det bara att träna mer inför säsongen 2016. Var anmäld i 60kg klassen igen på SM, eftersom jag inte hade gått upp så mycket mer under året. Vi var fem anmälda. Efter invägningen och det var dags för tävling var alla motståndare borta. De hade gått upp en viktklass och Jag blev ensam… Vilket inte var så kul, så jag ställde upp i den högre klassen i höger arm, där alla mina motståndare var och vann.
Åkte på EM samma år. Försvarade guldet i vänster arm och kammade hem ett silver i högern, som jag kom 7a med året innan. Åkte på VM. Vann vänster. Brons i höger. Det började gå bra nu! Sen var det över… Tävlade ingenting förrän i januari. Herregud vad jag blev uttråkad! Därför älskar jag januari/februari tiderna. Man har så många tävlingar och mål i sikte.

Nu är jag hemkommen från mitt 5:e SM. Vann guld i båda armarna i junior och vann silver i vänster och guld i höger i senior. Fortfarande sur över silvret, men många tycker att jag har för höga krav på mig själv. Hon jag mötte i finalen är ju ändå 10 år äldre! Jag ser inte att personen är x antal år äldre eller yngre och har eller kommer aldrig göra det heller. Jag ser en person som väger lika mycket som mig själv och har precis samma förutsättningar.

Screenshot från livestreamingen. Högerfinal senior -60kg höger arm, mot Victoria Karlsson.

Den sjuka final matchen kan du se här.

Eftersom jag kom 1:a och 2:a i seniorklassen så är jag även kvalad i seniorlandslaget, vilket ska bli sjukt kul att prova, på EM! Drömmen är att möta Irina Driaeva från Georgien, som dök upp från ingenstans förra året och spöade skiten ur Lucia Debnarova från Slovakien som annars tidigare har vunnit.

Som ni ser så kommer jag att skriva väldigt mycket om armbrytning, just för att det är det som jag älskar och brinner för! Ibland kommer det att komma inlägg om tävlingar jag varit på och om vad jag fått för tankar o.s.v…

Hoppas ni tyckte detta var en intressann läsning och om ni har några frågor så är det bara att fråga, så hörs vi!

/Lill-Elin

Share

2 Responses so far.

  1. iamPre skriver:

    Galen meritlista! Välkommen 🙂

  2. Elin skriver:

    Tack!

Leave a Reply


*


Translate