MAXstyrka

Allt inom kraftsport

apr
07

Företag eller folkrörelse?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

För de som önskar att kasta sig ut i olika tävlingsformer inom våra relativt unga sporter så kan det ibland bli lite förvirande vilka villkor det är som egentligen gäller. Inte minst om man är uppvuxen i folkrörelsens Sverige och lärt sig att det ska vara lika och rättvist för alla, vi röstar om var julfesten ska vara, och alla är lika mycket värda. Då skär det sig lätt när man ska tävla i någon privat showorganisation och helt plötsligt inser att ingen ens skäms för att en del är viktigare än andra, och dessutom fattar beslut om tävlingen utan att det röstas om det först.

Inom armbrytningen i Sverige är vi glada och stolta över att fullt ut ha blivit del av den svenska idrottsrörelsen som är byggd på att all makt utgår ifrån medlemmarna och att varje röst är lika mycket värd. Självfallet har jag som ordförande stora möjligheter att bre ut mig och höras mer än andra, men vartannat år så får våra föreningar på ett årsmöte frågan om de tycker att jag ska ha den plattformen, och tycker de inte det så har jag inte det, enkelt och vackert. Vi har de senaste veckorna haft lite styr med vad som egentligen gäller inom den proffsliga som svenska armbrytare i fjol sopade rent i, ända borta i Vegas. Visst, det fanns förutsättningar angivna, men när det kom till kritan är dessa inte absoluta, och det blir uppenbart att somliga är mer jämlika än andra.

Hur mycket det än skriker i den svenska folksjälen hos oss så är det inget att göra åt, för proffstävlingar i armbrytning är nämligen inte ordnade av förbund med demokratiska ordningar, vare sig de finns i Polen eller i USA. De är kommersiella företag, med en ägare som bestämmer allt, eller delegerar åt någon att bestämma. Frågar de vad de tävlande tycker så är det snarare än kundundersökning än någon demokratisk process. Det enda sättet som finns att rösta där är med fötterna på väg därifrån, om man nu vill det.

I strongman finns inga förbund alls, så det finns sålunda inga regler, inget man har kommit överens om eller röstat om. Det finns praxis, och i Sverige har en rätt hårt arbetande informell styrgrupp för Sveriges Starkaste Man arbetat med att hålla någorlunda rak kurs. Det är dock begränsat till SSM och kvalen dit, något förbund är det inte, och var och en som ordnar en tävling bestämmer själv vad de vill, och det är inget man behöver be om tillstånd för. Det är med strongmanarrangörer och proffsarmbrytarligor som det jag sa om min kompis som ägde krogen i Vimmerby och vägrade sälja förköp till juldagsfesten, så att folk inte kunde vara hemma och förfesta, utan var tvungna att komma tidigt för att vara säkra på att komma in. En upprörd vän hävdade att han inte kunde göra så, och mitt svar var lika enkelt som självklart. ”Han kan göra vad han vill, det är hans ställe. Det är helt frivilligt att gå dit”.

Share

Leave a Reply


*


Translate