MAXstyrka

Allt inom kraftsport

apr
29

Knutna nävar mår bäst i fickan

Posted by MAXstyrka 1 Comment

MAXstyrka är en sida som samlar människor som, precis som jag, älskar styrka. Det är vår gemensamma nämnare, oavsett vilka vi är, vilka partier vi röstar på, var vi kommer i från, vad vi tror eller inte tror på, hur vi ser ut och vad vi baserar vår kost på. Alla är vi fundamentalt olika i så många avseenden, men när det kommer till styrkeintresset är vi alla lika.

Man skulle kunna tro att ett gemensamt intresse och en gemensam mötesplats skulle verka för att alla skulle vara nöjda och tillfreds, men det räcker med att titta på ett vanligt fotbollsderby för att inse att det bara är en utopi och inte en realitet. Uttrycket fotbollshuliganer myntades för att beskriva den klick av fanatiska supportrar som hellre kastar bengaliska eldar och slåss än att röka fredspipa och kramas, trots det gemensamma intresset för sporten i sig.

Alla människor har saker som man stör sig på. Undertecknad stör sig t.ex. något enormt på människor som har satt i system att “glömma” att lägga upp plastpåsar på rullbandet när de handlar, vilket leder till att de “snopet” får ta några påsar i stället – gratis. Irritationen botar jag genom att knyta min näve i fickan. För vissa räcker det inte med att bara knyta näven, utan de vill helst placera den i någons ansikte också. Förr kunde en frustrerad tvåbarnsmamma från Flen skriva en notis i lokalbladets “Dagens ris” där hon beklagade sig över cyklister som cyklade på gångbanan. I dag ser man mest arga lappar på dörren till tvättstugan där någon, för fjärde gången, inte har rengjort filtren till torktumlaren. I bland går det dock längre än så.

Jag har genom åren tagit bort kommentarer här på sidan med riktade personangrepp och ogrundade påhopp, rasism och fascism och uttryck som inte hör hemma på MAXstyrka, åsikter som inte har med kraftsport att göra överhuvudtaget. Jag är helt för att alla människor ska få säga vad man vill, prata om ämnen som man brinner för, ting som man har starka känslor för och sakfrågor där man tycker att man själv är den som har rätt. Åsiktsbägaren är till för att fyllas, och det är sunt att man tömmer den i bland, men det finns olika forum för olika typer av yttringar, och MAXstyrka är ett forum för yttringar som rör styrka och kraftsport.

En annan tråkig tradition som jag vill belysa är den man kan skönja om man läser kommentarer på Instagram eller Facebook. Om någon har lagt upp ett klipp på när man bänkar så är det antingen fel på utförandet, på vikten, på utrustningen eller på reglerna. Antingen har man för mycket brygga eller så har man Gluteus maximus någon cm ovanför bänken. Stoppet är för kort, vinkeln är för sned och frisyren lämpar sig icke för styrkelyft. Man kanske t.o.m. är med i “fel” förbund. Om man har lagt upp ett klipp på när man knäböjer så är djupet för grunt, benen är för långt isär och… Ja, ni fattar.

Min uppmaning är att vi som gillar styrka ska hålla ihop, berömma den som har gjort något bra, hjälpa den som behöver hjälp (både innanför gymmets väggar och utanför) och stötta varandra i stället för att prata ner varandra. Omtanke borde vara synonymt med kraftsport, och samma härliga stämning som alltid genomsyrar tävlingarna borde också vara en självklarhet även på Internet. Vi borde följa det råd som min eminenta sidekick i MAXstyrka Radio (Jimmie Trywall) alltid förespråkar; “å ta hand om varann där ute”. Knutna nävar mår trots allt bäst i fickan.

Share

One Response so far.

  1. Elin Kraft skriver:

    _/|\_

Leave a Reply


*


Translate