MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
12

Alla vill inte samma sak

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Relationer handlar väldigt mycket om att sätta andra framför sig själv, och att stundtals göra saker för någon annans skull än sin egen. Jag är väl medveten om att det finns en hel del folk nuförtiden som tycker att det känns som ett främmande koncept, och som har upphöjd själviskheten till norm. Att man ska tänka på sig själv först är inget eftersträvansvärt, all civilisation och samhällsutveckling i världen bygger på att vi åtminstone ibland förmår att sätta andras behov framför vårt eget, och jag kan rent ut sagt bli spyfärdig av att det har gått så långt att folk till och med är stolta över att vara själviska. Det är receptet på havererade relationer och ett förstadium till sönderfallet av all fungerande mänsklig gemenskap.

Det finns en orsak att den gyllene regeln om att göra mot andra allt vad du vill att de ska göra för dig är en grundbult i all världens stora livsåskådningar. Börjar man där är man på god väg att få sina relationer att fungera, vare sig det är med respektive eller träningskompisar. Men det finns en skruv som komplicerar det lite och som gör att man ändå måste tänka till. När man tillämpar den gyllene regeln så måste man utgå från att man vill att folk ska göra sånt jag gillar för mig, inte sånt de själva gillar. Ska det fungera som det är tänkt med påföljande positiva konsekvenser så kan man alltså inte bara överväga den faktiska handlingen, utan avsikten bakom dem. Det är alltså inte rätt att skicka bilder på sig själv utan underbyxor till folk i förhoppningen om att de ska göra detsamma. Det är inte det som avses med den gyllne regeln.

En vän jag hade som var ungdomsledare försökte avskräcka tonårsgrabbar från porr med argumentet att de väl inte ville att tjejer skulle sitta och dregla över nakenbilder på dem. Det visade sig vara en mindre framgångsrik argumentation, och han fick börja om på ett annat spår. Det du ska göra för att andra är alltså att bry sig om vad de vill, precis som du vill att de ska bry sig om vad du vill. Det innebär att man inte ska insistera på att någon man vill ska följa med och träna ska erbjudas att köra tunga mark för att det är vad du vill köra. Det innebär att du ska göra det de vill, även om det inkluderar gångband eller spinning, Notera att jag nu talar om förutsättningar för själva relationen, för fysiken och egentliga träningsresultat är självfallet tunga mark bättre.

Men faktum är att det här fungerar som mottagare också. Om nu din själs älskade har gjort en kopp varmt blomte till dig för att det är det finaste de vet en vardagskväll, så bemöt det på samma sätt som du skulle vilja att de bemöter förslaget om tunga mark, nämligen med glädje och tacksamhet, även om en whiskey hade passat mycket bättre. Man måste se till avsikten, hellre än teét. Även om alla vill olika saker så finns det ett gemensamt drag hos oss alla, som den gyllene regeln egentligen syftar till. Vi vill känna att någon har gjort något för oss, och inte för sig själva.

Share

Leave a Reply


*


Translate