MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
24

Test – Titan RAM & SuperRAM

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Har du länge längtat efter att känna på tyngre vikter i bänkpress? Skulle du vilja fokusera på utlåsningar snarare än att nöta på bottenläget? I så fall kanske en Titan RAM eller en SuperRAM vara något för dig.

Vi testar utrustningen ur ett “gymmareperspektiv” snarare än ur ett “styrkelyftsperspektiv” för att se hur bra produkterna möter den alldagliga gymmarens behov och krav. Om man tävlar i styrkelyft så är oftast både vikterna och tekniken bättre än hos den gemene discogymmaren och källarnötaren, och därför är inte testet representativt för en renodlad styrkelyftare.

Produkten

Funktionen kan jämföras med en bänkpresströja, eller en ovanligt frikostig passare. Tanken bakom produkterna är att man ska kunna träna med mer vikt för att på så vis öka styrkan i toppläget, ungefär som att köra bänkpress med gummiband, klossar eller kedjor. Man eliminerar dock svajigheten som gummiband ger, på gott och ont. Det ska vara lättare i bottenläget och tyngre i toppläget, och mer fokus på triceps och mindre på bröst med andra ord. Till skillnad från om man använder gummiband krävs det en del vikt innan ramen kommer till sin rätt. Om du tränar med under 100 kg kommer ramen knappast hjälpa dig någonting, och om du då använder en Titan SuperRAM lär du knappt ens komma ner till bröstet. De här funkar bäst ju mer vikt du lastar på.

Den stora fördelen med en RAM jämfört med en bänkpresströja är att den är mer mobil och lättare att ta på själv. Man behöver alltså inte ha ett supportgäng för att ta på och av den, till skillnad från en bänktröja. En annan fördel är att den kan hjälpa till om man har någon axelskada eller liknande då den underlättar påfrestningarna i bottenläget. Den funkar dessutom ypperligt om man vill ha lite hjälp när man kör dips. Med tanke på hur slitstark den är så kan man säkerligen bogsera minibussar med den också.

Storlek och material

Som ni kan se på bilden här ovanför är både Titan RAM och Titan SuperRAM betydligt bredare än ett vanligt lyftarbälte (just detta är från Wahlanders). I storlek M är en Titan RAM ca. 15 cm bred och 42 cm lång, och Titan SuperRAM är ca. 15,5 cm bred och 56 cm lång. Bältet mäter ca. 10 cm på bredden. Materialet påminner om tyget i hårda knälindor. Tyget är tjockt, hårt och elastiskt, och det känns som att sömmarna kommer hålla i många år. Hårdheten gör att det kan skava och kännas lite obehagligt, men det vänjer man sig vid. De kostar strax under tusenlappen, vilket kanske kan kännas saftigt, men prissättningen tycker jag är rimlig med tanke på vad man får och hur bra kvaliteten är. De är som sagt extremt välgjorda och likt ett riktigt bra lyftarbälte kan man förvänta sig att en RAM kommer att hålla i decennium.

Jag väger in på blygsamma 85 kg, och därför valde jag storleken M som tydligen ska passa perfekt. Mitt största problem med Titan RAM är, som jag beskrev här ovan, att den känns för hård. Passformen kändes relativt bra, men det är inte helt lätt att få till det om man kör ensam. Det gäller också att man har en bänkteknik som innefattar att armbågarna är placerade in mot kroppen. Vilken ska man då välja? Jag anser att man ska satsa på en Titan RAM om man, som jag, tillhör den grupp som innefattar 90% av alla vardagsgymmare. Är du mycket starkare än snittet och kör riktigt tungt så kan en Titan SuperRAM fungera ypperligt för dig. Den lär gynna renodlade styrkelyftare mer än vanliga discotränare, och kanske allra mest utrustningslyftare.

Slutsats

Jag hade gärna velat ha den lite mjukare, i synnerhet vid armarna, men det lär mest bero på min begränsade bänkstyrka. En SuperRAM är ännu bredare, och ger ännu mer hjälp, och passar därför mig ännu sämre. Jag har, efter en dryg månads användning, lärt mig lyfta bättre med dem, men jag känner fortfarande att jag har mycket att jobba på för att kunna utnyttja dem fullt ut. Har den då en självklar plats i var mans träningsbag? Både ja och nej. Jag kommer inte att använda någon av dem regelbundet, men definitivt någon gång då och då för att variera min träning och få lite mer viktvana. De lämpar sig bäst om man är någorlunda presstark och vill ta träningen ett steg längre. Om ni är ute efter att öka ert pb i bänkpress, få lite mer viktvana eller att variera er träning så rekommenderar jag er att snegla på en Titan RAM ellet en SuperRAM.

Betyget speglar både Titan RAM och Titan SuperRAM.

+ Väldigt hög kvalitet
+ Lätt att ta på och av själv
+ Skonar axlarna
– Kräver en del vikt på stången
– Lite för hård

Styrkelyftsutrustning som Titan RAM och Titan SuperRAM köper man på Powerzite.se.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

 

Share

Leave a Reply


*


Translate