MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jul
07

Det rinner ditåt det lutar

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Det finns ingen kunskap som så universellt i världen genom tiderna har varit så eftertraktad som förmågan att förutsäga framtiden. Det finns naturligtvis en massa orsaker till det som är självklara, bland annat det rent monetära av att i förväg kunna känna till lördagens lottonummer. Det är av förklarliga skäl aldrig någon som kan, vilket inte beror på att det är omöjligt att förutspå framtiden, det är det inte. Men lotto har en sak gemensamt med många andra saker i livet, nämligen att det är i stort sett helt beroende av slumpen, och den kan man inte förutsäga. Det är liksom det som är själva definitionen.

Men slumpen och framtiden är faktiskt inte samma sak, och de ganska stora delar av framtiden som inte beror på slumpen går faktiskt att förutsäga, och vi gör det till en del varje dag i banala frågor utan att tänka på att det faktiskt är att förutse framtiden. En så enkel sak som att koka ägg innehåller det elementet, eftersom vi känner till förutsättningarna, ägg, kokande vatten, viss tid, empirisk kunskap från tidigare äggkokning gör att vi vet att om 5 minuter kommer äggen att vara färdigkokta. Slump förekommer inte som något väsentligt inslag, alltså kan vi veta även om det som ännu inte ha hänt, men strax ska.

I Almedalen som jag just har återvänt från så är de populäraste samtalsämnena om allt som ännu inte har hänt, till exempel hur själva Almedalen kommer att utvecklas, hur det kommer att gå i nästa val och så vidare. Det är naturligtvis väldigt vanligt i våra kretsar också, vem kommer att vinna WSM, kommer någon att kunna hota Årsjö eller andra populära forumfrågor. Det som hindrar oss från att veta helt säkert är inte att det ligger i framtiden, utan två möjliga andra aspekter. Slumpen har vi redan berört, och det andra är att vi helt enkelt inte har all information, och det är detta som håller både Almedalen och Internetforum igång. Behovet av att skaffa sig all tillgänglig information, och sedan lägga samman den och få en bild, och vips har man förmågan att förutse framtiden. Eller tänka, som jag också kallar det.

Den som vet om Almedalen kommer att fortsätta vet också hur man ska agera för maximal uppmärksamhet, om det nu är det man jagar, det brukar det i alla fall vara på Internetforum om vem som kommer att vinna vilka strongmantävlingar. Både i mitt jobb och i min hobby så är alltså min framgång beroende av min förmåga att tolka all tillgänglig information. Sålunda: ja, Almedalen kommer att fortsätta i sin nuvarande form med en liten ämnesglidning, efter nästa val kommer vi att ha en politisk mittenkoalition, och givet att inget okänt dyker upp som filmroll eller skada så kommer Hafthor att vinna WSM nästa år. Hur kan jag påstå det? För att jag ägnar en hel del tid åt att förstå varåt det lutar, och att jag vet att det kommer att rinna ditåt det lutar.

Share

Leave a Reply


*


Translate