MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Förra helgen var jag inbjuden att deltaga i VM i IHGF Highland games och stone of strenght. Min motståndare var Liefia Ingalls, som är den första att vinna Arnold PRO Strongwoman som avgjordes på Arnold Sport Festival i Columbus OHIO i våras.

På plats på Fefor Höifjellshotell i Vinstra i Norge, duellerade vi i 4 grenar inom stone of strenght. I kilt.
Vi varvades mellan killarna som tävlade inom Highland games, och de som tävlade i stone of strenght. Det hela filmades och är väl tänkt som en tv-produktion, men när var och hur det blir vet jag inte men återkommer när jag vet mera.

Syftet med mig och Liefia tävlandes mot varandra är att visa folk att även kvinnor kan tävla i samma grenar som killarna och att vi med tycker att det är roligt. Som jag förstod det så finns det ingen damklass inom IHGF och tanken är väl att de ska försöka få igång en!

Vi tävlade utspritt på två dagar och hade två grenar vardera lördag och söndag. De två första grenarna var press över huvudet för reps med natursten, 48kg, på en minut. Liefia gick ut först, gjorde 10 reps, jag lyckades få med mig 9, hade stenen på bröstet och skulle pressa när tiden var slut.

Efter det var det atlasstenar. De var uthuggna i granit och väldigt fina och gropiga. Vi hade 88, 102, 122 och 142kg. Jag gick ut först, och fick 3 stenar, tyngsta stenen var svår, fick inte riktigt grepp om den trots klister. I efterhand konstaterade alla som lyfte de stenarna att de var svåra, så att inte ha klarat den kändes till slut ok. Liefia fick inte heller upp den men sprang igenom några sekunder snabbare än mig.

På söndagen var det dags för stone put, man stötte natursten helt enkelt. Vi hystade iväg 10kg stenen, och jag vann denna gren med 7.09m.

Sista grenen var carry för distans, på 105kg. Jag gick ut först och knatade iväg 29 meter innan jag släppte och Liefia gick 40 meter, vilket gav henne vinsten.

Jag känner att vi satte upp en bra och jämn show för publiken, och förhoppningsvis kommer det att bli lite mera sådant framöver även för damer. Men framförallt, jag hade en riktigt rolig helg och att för första gången se killarna prestera otroligt bra i kast, släng, snurr, bära och flippa var riktigt kul!

-Finns det någon som sysslar med liknande här i Sverige?

Share

Leave a Reply


*


Translate