MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Söndagen den 23 juli skulle det avgöras vem som är Sveriges starkaste kvinna i klassen -82 kg. Sveriges Starkaste Kvinna delas in i tre klasser. Vi i Sverige har anammat de internationella klasserna för att våra atleter ska kunna konkurrera på lika villkor, så att de inte behöver deffa eller bulka för att möta internationella standarder varje gång de ska tävla utomlands. Klasserna är -63 kg, -82 kg och öppen klass där man får väga precis så mycket man vill. I Kristianstad var det alltså mellanklassen som skulle avgöras, och förutom titeln stod även två biljetter till Arnold Sports Festival i USA på spel. Det märktes att de här klasserna är nya i Sverige, och att sporten fortfarande är relativt liten här. Det kom totalt åtta mer eller mindre urstarka damer till start, och vikten på deltagarna varierade mellan 64 till 79 kg.

Hemmahoppet Martina Andersson var storfavorit, inte bara på grund av hemmaplan och armar stora som timmerstockar, utan också på grund av hennes internationella framgångar med bl.a. ett EM-guld i bagaget. Hon ställdes dock mot bra motstånd, kanske främst i form av MAXstyrkas bloggerska Bobby Sundberg, världsarmbryterskan Fia Reisek som vann titeln 2016 och Therese Tosse Beirup som också har tävlat framgångsrikt i EM. En relativt stor publik hade hittat till ett halvmolnigt Kristianstad för att heja fram sina favoriter.

Dagens första gren bestod av klassikern Farmers Walk med två väskor på vardera 100 kg. Man gick ut två och två. Vikten visade sig vara väl tilltagen för hälften av deltagarna, och ett par av dem hade svårt att rubba dem överhuvudtaget. Kanske inte så konstigt när väskorna vägde drygt tre gånger så mycket som de själva. Bäst av alla här var Martina Andersson. Fia Reisek lär ha landets starkaste underarmar, och det hjälpte henne att knalla in på en andraplats. Bobby blev trea. Efter grenen fick starka män från publiken testa på att gå med väskorna för att försöka kamma hem en femhundring, och med tanke på hur tungt det var även för dem så förstår man vilken insats tjejerna gjorde.

Farmers Walk – 2*100 kg

Martina Andersson – 8,44 sek
Fia Reisek – 14,53 sek
Bobby Sundberg – 15,47 sek
Therese Tosse Beirup – 19,40 sek
Sandra Andersson – 11,55 m
Veronica Liljerot – 8,55 m
Madeleine Börjesson – 0,2 m
Malin Andersson – 0

Den andra grenen för dagen var Apollon för reps. Vikten var satt till 50 kg, och även här visade det sig att vikten var i högsta laget för en del. Fia gjorde bra ifrån sig, och fick med sig 11 repetitioner. Två reps blev bortdömda då hon inte väntade på nedsignal. Martina väntade inte heller på nedsignal, men domaren på den sidan var mer liberal i sin bedömning. 17 reps fick hon godkänt, och det såg knappt jobbigt ut. Bobby och Tosse delade på tredjeplatsen med 10 reps vardera.

Apollon för reps – 50 kg

Martina Andersson – 17 reps
Fia Reisek – 11 reps
Bobby Sundberg – 10 reps
Therese Tosse Beirup – 10 reps
Veronica Liljerot – 7 reps
Sandra Andersson – 6 reps
Madeleine Börjesson – 0
Malin Andersson – 0

Den tredje grenen var marklyft för max. Här var Martina ute efter att sätta rekord. Något gammalt svenskt rekord finns inte i klassen då den är så pass ny, så bara hon vann grenen skulle rekordet komma på köpet. Vikten höjdes med jämna 20-kilostal. Martina lekte upp 200 kg, och det lyftet såg ut som någon form av uppvärmning. Hon funderade sedan på om hon skulle fortsätta lyfta, men nöjde sig med dagens tredje grenseger av tre möjliga. Bobby höjde sitt personbästa med 20 kilo då hon kämpade upp 180 kg.

Marklyft för max

Martina Andersson – 200 kg
Bobby Sundberg – 180 kg
Fia Reisek – 160 kg
Therese Tosse Beirup – 160 kg
Veronica Liljerot – 160 kg
Sandra Andersson – 140 kg
Madeleine Börjesson – 0
Malin Andersson – 0

Dagens fjärde gren var den ökända bicepsslaktaren däckvält. Ett däck på nära 300 kg skulle vältas fyra gånger. Däcket var riktigt grisigt för flera av deltagarna, och jag misstänker att en del knän är kulörta och purpurfärgade såhär dagarna efter. För Therese slutade däckbrottningen efter ett vält då något i foten gick sönder. Skrikande av smärta och frustration fick hon bäras ut och sedermera besöka sjukhuset. Bobby vann grenen tätt följt av Martina.

Däckvält

Bobby Sundberg – 30,41 sek
Martina Andersson – 31,57 sek
Fia Reisek – 64 sek
Therese Tosse Beirup – 1 vält (skadad)
Veronica Liljerot – 1 vält
Sandra Andersson – 0
Madeleine Börjesson – 0
Malin Andersson – 0

Dagens näst sista gren var conans. Det här är en riktig mysgren där man, om man har tur, får se atleter svimma, vomera och byta ansiktsfärg. Det fick vi inte göra den här dagen, men man fick i alla fall se riktig kämparanda. I den här typen av gren är det alltid fördelaktigt att gå ut sist då man ser hur långt man behöver gå för att vinna. Bobby gick ut sist, och gick ett par steg längre än Fia som tog andraplatsen i grenen. Veronica Liljerot tog tredjeplatsen.

Conans

Bobby Sundberg – 65,40 m
Fia Reisek – 64,0 m
Veronica Liljerot – 47,1 m
Martina Andersson – 47,0 m
Malin Andersson – 43,6 m
Sandra Andersson – 11,3 m
Madeleine Börjesson – 0
Therese Tosse Beirup – 0

Den avslutande grenen var Atlasstenar. Fyra stenar vägandes 70, 90, 100 och 124,5 kg skulle lastas upp på en plattform. Tävlingens tre giganter (Martina, Bobby och Fia) var de enda som fick upp den tredje och näst tyngsta stenen. Den tyngsta lyckades ingen av dem besegra efter fem tunga grenar. Arrangören fick muta starka, utvilade karlar i publiken med 500 kr till den som lyckades lyfta upp stenen på 124,5 kg. Det var flera som försökte, utan att klara det, men till slut lyckades en stånka upp den och kunde åka hem 500 kr rikare.

Atlasstenar

Martina Andersson – 3 st
Bobby Sundberg – 3 st
Fia Reisek – 3 st
Veronica Liljerot – 2 st
Malin Andersson – 1 st
Sandra Andersson – 1 st
Madeleine Börjesson – 0
Therese Tosse Beirup – 0

Sveriges Starkaste Kvinna 2017 -82 kg bjöd på bra prestationer från samtliga atleter, roddare och funktionärer. Johan Espenkrona höll i micken, och han börjar bli riktigt vass som speaker, trots sitt dialektala handikapp. Nu förstår ju alla som bor i Kristianstad grötspråk, men även vi som bara är vana vid rikssvenska kan numer skönja vad han säger. Hans professionalitet visade han inte minst när hans fästmö (Tosse) fick bäras ut. Han behöll lugnet och kunde ge direktiv till roddarna och funktionärerna för att tävlingen skulle flyta på. Det är ovärderligt i ett evenemang som detta. Sekretariatet var, som alltid, noggranna och tävlingen höll på i strax över två timmar. Väldigt bra arrangerat. Att Martina Andersson tillhör den absoluta världseliten visste vi redan, och hon briljerade tävlingen igenom. Vad som är extra roligt är att hon fick så bra motstånd, främst i form av Bobby Sundberg och Fia Reisek, som stressade henne hela vägen in i mål. Therese Tosse Beirup tog femteplatsen, trots att hon inte kunde köra de två sista grenarna. Imponerande! Vi får hoppas att det här inspirerar fler tjejer att börja med strongwoman!

Slutresultat

1. Martina Andersson – 45p
2. Bobby Sundberg – 43,5p
3. Fia Reisek – 41p
4. Veronica Liljerot – 29,5p
5. Therese Tosse Beirup – 20p
6. Sandra Andersson – 18,5p
7. Malin Andersson – 9,5p
8. Madeleine Börjesson – 2p

 

Share

Leave a Reply


*


Translate