MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jul
14

Test – Jaybird X3

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Musik, och då gärna egenvald sådan, är ett lika självklart inslag under träningspassen som vattenflaskan, oavsett om du föredrar att lyfta svintunga skivstänger eller att jogga i ett kuperat elljusspår. Man måste vara väldigt selektiv när det kommer till hörlurar om man vill få ut det mesta under träningspasset. Klassiska on-ear-hörlurar låter oftast bra, men är för stora och klumpiga för träning. In-ear-lurar kan lida av undermåligt ljud och dålig passform, och om man inte vill ha en sladd som alltid är i vägen så är alternativet trådlösa lurar med ständigt dålig batteritid. De ska helst ha mikrofon och fjärrkontroll, så att man kan ta emot telefonsamtal och byta låt utan att pilla på mobilen. Dessutom måste de vara svettåliga om man ska kunna använda dem till annat än söndagspromenader. Jaybird har med sina senaste sportlurar X3 gjort sitt bästa för att möta kraven, men räcker det hela vägen?

Produkten

Jaybird X3 är trådlösa in-ear-hörlurar med fokus på ljudkvalitet och passform. De är svettresistenta, har Bluetooth 4.1 och marknadsförs som perfekta hörlurar för ett aktivt liv. Man får, förutom lurar och olika proppar och fenor, en laddningsadapter där man dockar i själva volymkontrollen när man ska ladda den (där batteriet sitter). Det känns som en onödig lösning att ha en separat adapter i stället för en micro-USB-kontakt som så många andra använder. Det tar 2,5 timmar att ladda den, och batteriet håller sedan i drygt 8 timmar vid musiklyssning, vilket får anses vara fullt godkänt. Kvaliteten känns dock gedigen, och de har under mina testrundor aldrig tappat täckningen. Räckvidden var strax över 10 meter när jag testade den.

Passform och komfort

X3 är gjorda för att sitta på plats även under riktigt tuffa träningspass. Propparna kommer i tre olika storlekar, både i silikon och i skum. Även fenorna, som är till för att riktigt cementera fast propparna i öronen, finns i tre olika storlekar. Lurarna är nätta och lätta, och sitter som gjutna när man väl har tagit sig tiden att ställa in dem efter öronen och huvudet (det är lite bökigt och kräver lite pill, i synnerhet spännena som ska hålla fast sladden). Vanligtvis upplever jag att in-ear-lurar blir obehagliga att ha på sig en längre tid, men de här är komfortabla även efter några timmar. De sitter på plats både när man springer som när man kör bänkpress, och stänger effektivt ute ljud från omgivningen.

Ljudkvalitet

Jag har testat samtliga genrer som man kan tänkas vilja träna till, allt från dödsmetall, ghetto-hiphop och hårdrock till spandexpop och dance. Även en del podcasts har avverkats, samt telefonsamtal. Ljudkaraktären går åt det varmare hållet snarare än åt det metalliska, något jag uppskattar. Basen är djup utan att ta över, mellanregistret är brett och fyllt av detaljer och diskanten är kristallklar. Man kan utforma ljudet hur man vill med MySound-appen som man gratis laddar ner till mobilen. Det grafiska gränssnittet är tydligt och EQ:n är väldigt bra och lättanvänd. Även under mobilsamtal är ljudet klart och rent, både för användaren av lurarna och för mottagaren av samtalet. Ljudkvaliteten imponerar stort.

Slutsats

Efter att ha levt med Jaybird X3 i ett par veckor och testat dem grundligt kan jag bara konstatera att Jaybird har lyckats skapa ett par riktigt bra träningslurar. De befinner sig i toppskiktet, inte bara bland träningslurar, utan också bland de otaliga bluetooth-headset jag har testat genom åren. Ljudkvaliteten är tillsammans med MySound-appen riktigt bra, och matchar de bästa in-ear-lurarna på marknaden. Passformen kunde knappt ha varit bättre, och batteritiden är tillräckligt bra för att hålla under flera träningspass. Laddningsadaptern känns onödig, och det kan vara lite pilligt att få till rätt passform, men det är petitesser i sammanhanget.

+ Väldigt god passform
+ Ljudkvaliteten
+ MySound-appen
+ Bra batteritid
+ Godkänd räckvidd
– Laddningsadaptern

Jaybird X3

Hörlursmodell: In-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
Känslighet: 96 dB
Impedans: 16 ohm
Bluetoothversion: Bluetooth 4.1
Batteritid: 8 timmar aktivt
Mikrofon: Ja
Vikt: 17,9 gram

Jaybird X3 kan man köpa hos välsorterade elektronikaffärer.

Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate