MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
04

Ett ögonblicks verk

Posted by Anders Axklo 0 Comment

När man tack vare jakt har tillgång till en del kvalitativt kött så blir det ofrånkomligt att man nu och då vill göra bearnaise själv, det är en väldigt bra matchning till kronvilt, och vissa delar av älg. Kvaliteten på köttet gör att man inte gärna kan hålla på och lalla med pulversås, och egot gör att man inte heller vill köpa färdigt på burk i delikatessdisken. Således, slå egen bearnaise. Märkligt nog är det inte så enormt krångligt, det tål att varieras lite upp och ner i proportionerna, lite mer vinäger, lite mindre dragon, ett ägg till osv. Självfallet påverkar det såsen vad man väljer, men det funkar.

Det finns bara en sak som inte kan fuskas med, för då är det bara att spola ut skiten. Det smälta smöret och såsbasen på äggula, schalottenlök och vinäger måste hålla ungefär samma temperatur, och det får inte vara för varmt. Då skär det sig nämligen, och då är det kört, och går inte att rädda. Det som gör att det trots detta enda villkor går åt skogen allt som oftast är att man inbillar sig att man kan korrigera lite under väg om man märker att det börjar gå snett, för att man varit för otålig eller lat och försökt varmhålla på platta istället för i vattenbad. Vissa saker här i livet hinner man inte korrigera, de händer alldeles för snabbt, man måste helt enkelt undvika situationen där det händer. Det är här min salig farmors varningsord kommer in, ”Det är ett ögonblicks verk, förstår du”.

Överfört på träning och styrka så blir den uppenbara kopplingen de skador som uppstår i våra sporter. Att jag är nojig på en nivå som endast överträffas av när jag gör bearnaise när nybörjare bryter arm och trycker in axeln beror på att jag har sett några armar gå av. Den som inte har sett det kan lätt få för sig att man kan justera lite om det känns dåligt, men se det kan man inte. Det är det ögonblicks verk, och så är minst en säsong borta. Det är detsamma med alla de bicepsfästen jag har sett gå av i däckvält, det kommer ingen varning. Det släpper, och sen är det klart. Det gäller helt enkelt att hålla sig borta från full belastning på en helt utvriden arm, man kommer inte att hinna justera.

Det som är världens absolut vanligaste lögn bland armbrytare, strongmen och för all del även ivriga tonårspojkar måste synas om du inte vill ta konsekvensen. ”Jag ska bara känna lite”. Skiter du i resten av säsongen och om du bildligt talat får spola ut såsen så visst, känn lite du. Om du däremot inte skiter i resten av säsongen, och inte vill servera kronhjort utan sås så gör du bäst i att hålla reda på den där enda faktorn som det inte får kompromissas med. Hur lång tid du än har lagt på att förbereda så tar det nämligen inte alls lika lång tid att förstöra. Det är ett ögonblicks verk.

Share

Leave a Reply


*


Translate