MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
17

Test – Jabra Elite Sport

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Det är en djungel när det kommer till träningshörlurar, och om man vill sticka ut från mängden så kan det vara smart att satsa på en gimmick. Jabra har med sina hörlurar Elite Sport valt att satsa på en inbyggd pulsmätare som ersätter fitnessarmband. Elite Sport bjuder dock på mycket mer än så.

Produkten

Jabra Elite Sport är helt trådlösa hörlurar för träning. Det betyder att de är svett- och regntåliga, stöttåliga (om man nu skulle vilja brottas med dem) och att de inte riskerar att ploppa ur öronen under träning. Det finns små led-lampor på propparna som signalerar batteristatus, volymknappar (på den vänstra proppen), en multifunktionsknapp och en sportknapp (på den högra proppen) som används tillsammans med den medföljande träningsappen. Dessutom finns det alltså en pulsmätare. De har med andra ord proppat in mängder med teknik i det lilla formatet. Det inbyggda batteriet tillåter upp till 4,5 timmars musiklyssning innan man behöver ladda dem, och laddningsasken ger ytterligare 9 timmar. Fullt godkänt för lurar av den här kalibern.

Ljudkvalitet

När de kostar drygt 2500 kronor så förväntar man sig att de ska låta riktigt bra, och man blir inte besviken på ljudet. Ljudet är fylligt, klart och bjuder på mycket nyanser och värme. Basen är kanske inte riktigt lika påtaglig och dominerande jämfört med hos många andra träningslurar, men det låter bra även om man lyssnar på bastunga låtar. De stänger ute omgivningen riktigt effektivt och man kan skruva upp volymen bra om det behövs. Om man vill höra vad som händer runt omkring kan man dubbelklicka på multifunktionsknappen för att släppa in ljud från omgivningen. Ljudet imponerar, både under telefonsamtal som under musiklyssning.

Komfort och design

Det känns som att funktion har kommit framför form. Förvaringsasken, som också fungerar som en portabel powerbank för lurarna, är väldigt intetsägande och ospännande i sitt formspråk. Den grå rektangulära asken med rundade former kommer inte ge dig gratis drinkar och friarbrev, om man säger så. Även lurarna ser ganska ordinära och osköna ut. De sitter dock riktigt bra i öronen, och det finns ingen risk att det faller ut oavsett om du väljer att köra bänkpress, jogga i skogen eller åka sparkcykel på kullersten. Det följer med tre par skumproppar, tre par silikonproppar och tre par vingar i olika storlekar, och det tar inte lång tid innan man har hittat rätt passform. Om man ska anmärka på något rent funktionellt så skulle det vara att knapparna är lite tröga att trycka in, men det är inget som stör helheten.

Inbyggd pulsmätare och träningscoach

Även om lurarna funkar bra till vardags så kommer de verkligen till sin rätt med appen Jabra Sport Life. Trots det relativt lilla formatet så har man lyckats trycka in en pulsmätare för att effektivisera din konditionsträning. Efter att man har skrivit in sin ålder, längd, vikt och kön så ska man testa både sin vilopuls och sin maxpuls. Efter det kan man anpassa sin träning efter sin fysik med hjälp av appen. Det finns ett gäng olika träningsupplägg, men det är till största del fokuserat på kondition. Det närmsta du kommer styrketräning är programmet för Crossfit. Om man är ute efter att öka sin kondition så hjälper lurarna dig genom att berätta hur nära din maxpuls du bör ligga, lite som en personlig coach i dina öron. Man kan också kombinera appen med t.ex. Spotify, så man kan få tips även om man vill springa till favoritmusiken. Den här appen får ses som en rolig funktion snarare än en livsviktig träningshjälp om du enbart är ute efter att bygga ren styrka. Om du däremot gillar cardio eller konditionsträning så är appen klockren.

Slutsats

Jabra Elite Sport har seglat upp som mina favoritlurar när det kommer till träning. Det beror inte på pulsmätaren, eller det faktum att träningsappen är riktigt bra. Det är helheten som gör det. De sitter som berget, låter riktigt bra, är väldigt smidiga och uppfyller alla krav man kan ha gällande träningshörlurar. De har aldrig tappat täckningen, de känns välbyggda och hållbara, och om man kan ha överseende med den lite oinspirerade designen så har man ett par riktigt, riktigt bra lurar i Jabra Elite Sport. De är enligt mig värda varenda krona, och det speglar också betyget.

+ Bra passform
+ Utmärkt ljudkvalitet
+ Inbyggd pulsmätare
+ Godkänd batteritid
+ Appen Jabra Sport Life
– Tråkig design

Jabra Elite Sport

Hörlursmodell: Helt trådlösa in-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 20 – 20000 Hz
Känslighet: 103 dB
Impedans: 16 ohm
Bluetoothversion: Bluetooth 4.1
Batteritid: 4,5 timmar aktivt
Mikrofon: Ja
Vikt: 6,5 g/st

Jabra Elite Sport kan man köpa hos välsorterade elektronikaffärer.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate