MAXstyrka

Allt inom kraftsport

sep
27

Riktilinjer för SSM 2018

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Styrgruppen för Sveriges Starkaste Man består av Sebastian D Liljeblad och David Nyström. För SSM under 105 kg ingår även John Pasanen. Dessa 3 har samtliga tävlat på hög nivå i Strongman, både i Sverige och utomlands, och ingen är själv tävlingsaktiv längre.

Styrgruppens uppdrag är att göra kvalen och finalerna så rättvisa som möjligt, så att de 10 bästa i landet är med i respektive final, och att finalerna också är rättvist utformade. Detta för att minimera risken för osämja mellan atleterna rörande hur tävlingarna ska vara utformade och vilka regler som ska tillämpas.

Beträffande vem som ska åka på de stora internationella tävlingarna som Nordiska Mästerskap, Europas Starkaste Man, Världens Starkaste Man etc. så ska den som visat att den är bäst först få chansen att åka. Det innebär att vi går efter senaste resultatet på SM för öppna klassen och för u105 kg. Detta är både för rättvisans skull och för sportens bästa, för att vi vill kunna skicka det bästa vi har.

För att ta reda på vem som är starkast så ska styrkan i hela kroppen testas. Detta kan se ut på många sätt och strongman är allt annat än standardiserat. För att göra det så rättvist som möjligt för att få fram den/de starkaste och för att följa de få riktlinjerna som finns på de stora internationella tävlingarna så kommer här vissa stadgar som gäller i tävlingarna för att utse Sveriges Starkaste Man:

 • I kvalen samt finalen ska det vara minst sex grenar och i finalen helst sju grenar om det är genomförbart. Detta för att göra tävlingarna så rättvisa som möjligt.
 • En tävling ska innehålla en gren som testar presstyrkan, och en gren som testar rygg/ben-styrkan, alltså någon typ av marklyft eller knäböj (om arrangören kan påvisa att det går att döma böjgrenen på ett bra och rättvist sätt).
 • Grenarna som väljs i tävlingen måste ha förekommit på någon av de större tävlingarna de senaste fem åren. Dessa tävlingar är Världens Starkaste Man, Europas Starkaste Man och Arnold Strongman Classic. Styrgruppen kommer att titta på helheten i grenvalet så att styrkan i hela kroppen testas och vid behov komma med förslag till korrigeringar.
 • Blir det fler än tio tävlande på en kvaltävling så blir det en cut efter två grenar där de tio bästa får fortsätta. De två första grenarna ska då bestå av en rörlig gren och en statisk (press eller mark/böj) gren.
 • Den sista anmälningsdagen för att tävla i kvalen är fyra veckor innan tävlingsstart, och grenarna ska bli officiella två månader innan tävlingen äger rum.

I övrigt gäller följande riktlinjer som är att se som en lägstanivå, både för den öppna klassen och u105 kg:

 • Tävlingströjor ska finnas till alla tävlande och pokaler ska finnas till samtliga som klarat kvalcuten och till samtliga finalister.
 • All information kring Sveriges Starkaste Man ska finnas att läsa på MAXstyrka.se.

För den öppna klassen gäller även detta:

 • Alla kval och final ska filmas och läggas upp på exempelvis Youtube efter respektive tävling.
 • Prispengar ska utdelas till topp-3 i varje kval, totalt minst 10 000 kr, och till samtliga deltagare i finalen, totalt minst 30 000 kr.
 • På finalen ska alla tävlande erbjudas boende i samband med finalen och även en bankett efter tävlingen.

Årets nya upplägg med kvalserie bestående av 4 kval per klass har överlag mottagits positivt och vår uppfattning är att detta utvecklar sporten. Vår förhoppning är därför att även nästa år köra en serie.

För Er som är intresserade av att arrangera ett kval eller finalen i den öppna klassen eller/och i u105 kg så vill styrgruppen nu ha in en intresseanmälan innehållande följande:

 • Tid och plats.
 • Ansvarig arrangör, denne får tävla men det är inte att föredra.
 • Lämpligt närliggande boende och eventuella kringarrangemang i området, ex. festival eller marknad.
 • Ekonomiska förutsättningar, prispengar, boendekostnad med eventuell rabatt, eventuell bankett m.m.
 • Eventuell mediaexponering och inspelning.
 • Tävlingsledning och sekretariat.
 • Huvuddomare och eventuellt assisterande domare. Dessa ska ha tidigare erfarenhet av att döma Strongman och själva ha tävlat på SM-nivå inom sporten.
 • Planerade grenar, inklusive eventuella kvalgrenar, och genomförande av dessa. Detta ska endast vara ett förslag, det slutgiltiga grenvalet bestäms i samråd med styrgruppen.

Er intresseanmälan att arrangera ett kval eller finalen 2018, i den öppna klassen och/eller u105 kg, ska vara inskickad till info@maxstyrka.se senast den 31 oktober, och arrangörer kommer att utses så fort som möjligt därefter.

Vi hoppas på att Du tar chansen att hålla en SM-tävling! Så tveka inte och skicka in en intresseanmälan nu, är något oklart så hör av Dig till någon av oss. Både Sebastian, David och John kan vara behjälpliga med att ge tips och råd i samband med arrangerandet. David kan även förmedla kontakter.

För sportens bästa!

/Sebastian D Liljeblad, David Nyström och John Pasanen

Share

Leave a Reply


*


Translate