MAXstyrka

Allt inom kraftsport

okt
20

Alla tycks veta bäst

Posted by Anders Axklo 0 Comment

När man diskuterar vissa former av tjänstser som vi rent privat använder oss av så är det helt fascinerande vilken uppsjö det tycks finnas av människor som är helt objektivt bäst på sitt gebit. Vare sig det gäller tandläkare, frisörer, pt:ar, naprapater eller gym så är alla runt fikabordet helt övertygad om förträffligheten hos just den de nyttjar. Visst kan det hända att man på grund av pension eller avflyttning ibland letar efter en ny, och är lite lyssnande, men den gruppen är i klar minoritet. De flesta går hos världens i särklass bästa naprapat, frisör, pt eller vilket det nu råkar vara som diskuteras. Vilket ju innebär att just den individen är sjukt överbelamrad, eftersom bara en kan vara bäst, så då borde det ju vara samma person alla går hos.

Nu är det ju bevisligen inte så, inte ens om man skulle hålla sig i samma stad, folk är ju hos vitt skilda naprapater, som alla tycks vara den bästa i världen. För den som åtminstone har hört talas om statistik så blir ju frågan uppenbar. Var håller de genomsnittliga hus? För att inte tala om de som till och med är under genomsnittet, rent statistiskt så måste det ju finnas precis lika många sådana som de som är över snittet. Det kan finnas två saker som påverkar det hela, varav inget är speciellt smickrande. Den första är att hantverken i sig inte direkt är någon rocket science, i alla fall så till vida att de flesta som utövar det professionellt efter utbildning löser problemet. Skalan mellan gott nog och bäst i världen har helt enkelt suddats ut, man tror att problemet löst innebär bäst i världen. Vilket på sätt och vis är sant, funktionen är att lösa problemet, och om det sker kan man inte gärna begära mer.

Den andra aspekten som påverkar handlar snarare om den bild vi vill ge om oss själva än den vi vill ge av den vi tränar hos. Självfallet är det roligt att framstå som den som både kan bedöma, har hittat, och fått tid hos den som är bäst i världen. I de allra flesta fall är det troligen bara någon vi på något sätt råkat hamna hos som löser problemet, som vi sedan med stor entusiasm säljer in till alla omkring oss som vill lyssna, och en hel del som inte vill det. Rent krasst så skulle vi ha behövt prova alla i stan för att veta att den vi går hos är bäst i stan, och det har vi sällan gjort, på något område.

När vi berömmer dem vi är associerade med genom att vi använder deras tjänster, så är det egentligen med motivet att berömma oss själva för att ha hitta den bästa, och dessutom ha kompetens att veta att den är den bästa. Vilket vi sällan egentligen vet något om. Då är det ärligare att säga: Jag tror min massör är helt ok. Han verkar veta vad han gör, och jag är mindre stel när jag går därifrån än när jag går dit. Det finns säkert nån som är bättre, men det skiter jag i. Det här löser mitt problem.

Share

Leave a Reply


*


Translate