MAXstyrka

Allt inom kraftsport

okt
13

Allas vän?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

För många år sedan när jag fortfarande arrangerade egna strongmantävlingar så var det en del av mina vänner som var väldigt ivriga på låset för att få veta vilka grenar som skulle komma. Att jag dröjde en del med berodde huvudsakligen på min dåliga planering, jag hade helt enkelt inte bestämt det än. Utöver det så hade jag den andra något mer hedervärda anledningen att jag tyckte at alla som tävlade skulle få veta ungefär samtidigt, och därför inte svarade i det enskilda samtal där den mest ivriga av mina vänner försökte utvinna information. ”– Kom igen nu, vi är ju vänner”, var det tungt känslomässiga argumentet. Mitt svar var det inte fullt lika känslomässiga ” – Jag har många vänner”.

Här ramlar vi på pudelns kärna. Jag vill inte vara så cynisk att jag påstår att den som är allas vän per definition därmed egentligen är ingens vän, men det finns en del att gräva i här. Man kan inte ha en lika nära relation med alla människor, i alla fall inte i avseende att den relationen betyder något särskilt positivt. Att man inte är vän behöver ju i sig inte betyda att man är ovän, det kanske bara saknas en relation. Vilket inte är dåligt eller konstigt, utan helt naturligt. En relation kräver tid för att fungera, och av naturliga skäl så kan man inte ägna tid åt hur många som helst. Om man däremot hävdar att man är vän med alla så undrar jag vad man egentligen menar med vän. Att man inte har något otalt? Ja, då kan man vara vän med hela världen.

Samma sak kan sägas om det oerhört uttjatade begreppet nätverk. Jag såg någon på Linkedin som siktade på att nå maxgränsen för antalet kontakter i sitt ”nätverk” nämligen 30 000. Jag vill hävda att det som säger sig ha 30 000 personer i sitt nätverk troligen egentligen inte har något nätverk alls. Med nätverk måste rimligen menas något mer än att ha en persons kontaktuppgifter, vilket i de allra flesta fall inte är speciellt svårt nu förtiden. Det måste innebära att det finns någon form av förtroende som gör att man står lite närmre någon än bara en främmande röst i telefonen eller på internet, annars är det ingenting värt.

Min synnerligen gode vän som ville ha information om grenarna på den kommande tävlingen var och är visserligen verkligen min vän, men det var de andra 10 som skulle tävla också. Jag ska inte dra en absolut gräns för hur många vänner man kan ha, men de jag visste om som skulle tävla där rymdes inom sfären. Det är dock inte den springande punkten, den är att det var en öppen tävling som vem som helst kunde anmäla sig till, vän eller inte. I min värld behöver man nämligen inte vara min vän för att behandlas rättvist, eller ingå i mitt nätverk för att få lägga fram ett förslag. Den som bara är rättvis och schysst mot sina vänner är nämligen ingen vidare bra människa, oavsett hur många vänner de säger att de har.

Share

Leave a Reply


*


Translate