MAXstyrka

Allt inom kraftsport

okt
27

Mediaprofiler och vildsvin

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Nästan alla som jagar får nu och då höra från vänner med tomter i någorlunda närhet till naturen hur fruktansvärt mycket vildsvin det finns just där, och hur välkommen man vore att komma och taga dem av daga. Det brukar åtgå en del förklaring om jaktlagstiftning samt försäkringar om att det med stor säkerhet finns jägare i den aktuella trakten som för vad de kan för att decimera nassarna innan de avbryter försöken att få en att åka efter bössan. Det jag vill fokusera på ett ögonblick är övertygelsen om den enormt stora vildsvinsförekomsten, och var den kommer ifrån. Visst har vildsvinen en häpnadsväckande föryngringstakt om man jämför med andra stora däggdjur i den svenska naturen, och visst finns det platser där koncentrationen är imponerande. De här platserna brukar dock vara sådana att det bedrivs medvetet arbete för att skapa förutsättningarna, annars är de faktiskt rätt duktiga på att röra på sig, och är sällan så många på samma fläck som villaägarna tror.

Övertygelsen kommer nämligen oftast inte från faktiska observationer, utan från ett konstaterande av skadeverkningarna. En gräsmatta med hög halt av smaskiga daggmaskar kan nämligen se ut som en fullständigt upplöjd åker morgonen efter ett vildsvinsbesök. Villaägaren ser gräsmattan som nu extraknäckar som jordhög, och drar den inte konstiga, men troligen felaktiga slutsatsen att det råder vildsvinsinvasion. Så är sällan fallet, även om det kan vara en grupp så är det häpnadsväckande vad även ett ensamt vildsvin kan ställa till med. Vid en första anblick kan det vara överväldigande, men det innebär inte att Obelix samlade årskonsumtion varit i trädgården, bara att den som varit gjort rejäl skada.

Överfört på mediaprofiler och andra tvåbenta svin på gym, arbetsplatser, skolor och andra miljöer som har blivit rejält förstörda så är det första intrycket att vartenda svin i sju socknar har varit där, men även i det här fallet så är det häpnadsväckande vad ett ensamt svin kan åstadkomma. Precis som rätt mycket gräsmatta kan bökas upp av ett enda svin, så kan rätt många hinna bli påverkade av en idiot på ett gym eller en arbetsplats. Min poäng är inte att bagatellisera något övertramp eller brott, min poäng är att det troligen inte är så att det finns lika många förövare som offer, eftersom ett aktivt svin hinner förstöra rätt mycket.

Det behöver inte ha varit en mängd olika, ett är illa nog. Menar jag att det bara finns någon enstaka totalt? Nej, det är rätt gott om dem, men inte riktigt så gott om dem som man kan tro när man ser skadan. Det positiva här är att det här innebär att en relativt riktad insats kan göra stor skillnad. Ett enda äckel kan faktiskt förstöra stämningen på ett helt gym eller en arbetsplats, eftersom de hinner flåsa över rätt många. Åtgärdar man äcklet i fråga så förändrar det då hela miljön. Jag är osäker på hur många fall som anmälts runt respektive mediaprofil, det verkar just nu vara något 10-tal var. Det är alltså inte ett äckel per fall. Åtgärdar man rätt kringvandrade galt så räddar man rätt mycket gräsmatta

Share

Leave a Reply


*


Translate