MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Johannes Årsjö har haft ett stort mål de senaste åren; att vinna Sveriges Starkaste Man nio gånger. Det är lika många SSM-titlar som Magnus Samuelsson vann under sin karriär. Skillnaden är att Johannes har vunnit sina titlar i rad och hade därmed chans att bli historisk. De senaste åtta åren har han varit helt överlägsen i Sverige, och det enda som på förhand har sett ut att kunna bryta sviten har varit hans skador. Så var det även det här året. Tidigare i år gjorde han en omfattande ryggoperation, som blev misslyckad och fick göras om. En skadad nerv, otaliga ryggskott och bristningar senare stod han ändå på startlinjen för att försöka försvara sin tron och vinna sin nionde raka titel, mer skadeskjuten än någonsin.

Solnahallen var fylld av människor som ville se om Johannes skulle kunna övervinna sina skador och vinna, igen. Han hade tidigare sagt att det bara fanns två tänkbara scenarier; att han antingen skulle lämna arenan med guldet, eller få bäras ut på bår, och han såg verkligen ut att mena det. Tyngre stod som arrangörer, och SVT var på plats för att livestreama och göra en TV-produktion. Anders Axklo var speaker, Kalle Zackari Wahlström agerade programledare för SVT och Andreas Guiance från Tyngre var expertkommentator i livesändningen på SVT Play. Allt var upplagt för en köttbatalj av episka proportioner. Även i år stod deltagande på Giants Live i Norrköping på spel för de främsta atleterna.

Den första grenen var “Jättens finger”, som i branschen brukar kallas för Fingals Fingers. Man gick ut två och två, och skulle välta ett finger på strax under 200 kg fyra gånger var. Andreas Ståhlberg, som kom sexa i finalen förra året, drog fram som en maskin och fick en riktigt bra tid. Det var bara de två förhandsfavoriterna i grenen, Johannes Årsjö och Johnny Hansson som var snabbare. Det skilde inte många hundradelar mellan de två suveränerna, och det blev jätten från Årjäng som vann, kanske på grund av att Johannes fumlade lite under ett av upplyften. En riktigt bra start för Johnny med andra ord.

Jättens finger

1. Johnny Hansson – 4 på 30,47 sek
2. Johannes Årsjö – 4 på 31,00 sek
3. Andreas Ståhlberg – 4 på 33,12 sek
4. Torbjörn Persson – 4 på 35,50 sek
5. Martin Forsmark – 4 på 38,00 sek
6. Fredrik Johansson – 4 på 40,43 sek
7. Marcus Yngvesson – 4 på 42,00 sek
8. Ola Nilsson – 4 på 47,41 sek
9. Joachim Gustavsson – 4 på 52,00 sek
10. Fredrik Svensson – 3 på 39,00 sek

Dagens andra gren var också en pargren, och hette “På raka armar”, eller Safe Lift som den brukar heta i folkmun. Det var samma utrustning som tidigare har använts i Giants Live i Norrköping, vilket innebär att man har satt fast en lång, vinglig skivstång i två sopcontainrar. Vikten låg på respektabla 150 kg, och svajigheten i stången ökade på svårigheten avsevärt. Det skäggprydda pressmonstret Joachim Gustavsson är en av Sveriges bästa pressare genom tiderna (kanske bara överträffad av Johannes Årsjö och David Nyström), och hade pressen på sig att leverera här. Han gjorde ingen besviken när han närmast råpressade upp nio repetitioner. Johannes och Johnny gick ut sist, och Johannes var sugen på en revansch efter andraplatsen i förstagrenen. Han ropade till mig att jag skulle hålla koll på hur många repetitioner Johnny gjorde och meddela honom det om det skulle behövas. Ett taktiskt drag såklart. Nu behövde han inte det, utan märkte att Johnny inte var riktigt nära att slå honom. Han nöjde sig med tio reps, trots att det fanns fler reps i tanken, och vände sig mot den jublande publiken med containrarna på raka armar, vilket säkerligen gav fler än mig gåshud.

På raka armar

1. Johannes Årsjö – 10
2. Joachim Gustavsson – 9
3. Martin Forsmark – 8
4. Johnny Hansson – 7
5. Andreas Ståhlberg – 6
6. Torbjörn Perszon – 3
7. Ola Nilsson – 2
8. Fredrik Svensson – 1
9. Fredrik Johansson – 0
10. Marcus Yngvesson – 0

Dagens tredje gren hade fått namnet “Öltunnshävning”, och var publikfavoriten Keg Toss. Sju tunnor från 18 till 25 kg skulle kastas över en ribba på 4,5 meters höjd. Här var det också upplagt för en duell mellan Johannes och Johnny. Båda två tillhör den absoluta världstoppen i grenen, och att det skulle gå undan kunde man ana i förväg. Det blev Johannes som tog sin andra grenseger för dagen, och Johnny fick nöja sig med andraplatsen då han fick upp den sista tunnan en dryg sekund långsammare än Johannes. Toppduon var som väntat helt överlägsna här. Martin Forsmark gick på säkerhet och fick upp samtliga tunnor, vilket räckte till tredjeplatsen.

Öltunnshävning

1. Johannes Årsjö – 7 på 15,63 sek
2. Johnny Hansson – 7 på 16,31 sek
3. Martin Forsmark – 7 på 54,03 sek
4. Joachim Gustavsson – 6 på 20,22 sek
5. Ola Nilsson – 6 på 32,31 sek
6. Andreas Ståhlberg – 6 på 35,53 sek
7. Fredrik Johansson – 6 på 50,47 sek
8. Torbjörn Persson – 5 på 19,75 sek
9. Fredrik Svensson – 2 på 11,88 sek
10. Marcus Yngvesson – 2 på 31,0 sek

Den fjärde grenen var marklyft för max. Ingångsvikten var satt till rekordhöga 360 kg! Det här var en gren där man på förhand trodde att några skulle nolla i, men nio atleter klarade av ingångshöjden, och hela sju atleter lyckades dra 380 kg eller mer! Det var också en gren där man undrade om Andreas Ståhlberg skulle dra ett nytt svenskt rekord. Han hade gjort en tvåa på 405 kg bara veckor innan finalen, men veckan innan tävlingen drabbades han av ehec-bakterier, vilket ledde till en viktnedgång från 168 kg till 150 kg. Att spy blod och inte kunna behålla någon fast föda visade sig inte vara en optimal uppladdning inför Sveriges Starkaste Man, så han orkade “bara” dra 390 kg. Det var vad Martin Forsmark också stannade på, och trots att han var någon cm från att låsa ut ett nytt personbästa på 405 kg fick han nöja sig med en delad grenseger med Andreas. Fredrik Johansson gjorde två bra försök att lyfta 390 kg, och det sista var riktigt nära. Johannes Årsjö drog 380 kg, vilket är 40 kg under hans tävlingspers, men med tanke på de färska ryggoperationerna så var det en makalös bedrift.

Marklyft för max

1. Martin Forsmark – 390 kg
1. Andreas Ståhlberg – 390 kg
3. Johannes Årsjö – 380 kg
3. Fredrik Johansson – 380 kg
3. Torbjörn Persson – 380 kg
3. Fredrik Svensson – 380 kg
3. Joachim Gustavsson – 380 kg
8. Johnny Hansson – 360 kg
8. Ola Nilsson – 360 kg
10. Marcus Yngvesson – 0

Bilbärning (alltså Car Walk) var den näst sista grenen. Det kanske känns lite taskigt att tvinga atleterna att springa med 400 kg på nacken direkt efter att de har maxat i marklyft, men strongman är inte en snäll mormor som bjuder på kakor och låter en få skruva isär den där gamla släktklenoden. Fredrik Johansson gjorde riktigt bra i från sig här också, och bjöd publiken på en glädjedans när han fick reda på sin tid. Martin Forsmark sprang in på en tid som antagligen hade räckt långt i WSM, men det räckte ändå inte till segern. Johannes Årsjö är vanligtvis topp-3 i världen i den här typen av grenar, men en skadad nerv i foten och två ryggoperationer talade egentligen emot en topplacering här. Det spelade dock ingen större roll, utan han vann grenen på ett övertygande sätt.

Bilbärning

1. Johannes Årsjö – 10,53 sek
2. Martin Forsmark – 11,25 sek
3. Fredrik Johansson – 13,19 sek
4. Johnny Hansson – 13,50 sek
5. Torbjörn Persson – 15,37 sek
6. Fredrik Svensson – 16,10 sek
7. Joachim Gustavsson – 19,00 sek
8. Andreas Ståhlberg – 20,94 sek
9. Ola Nilsson – 21,13 sek
10. Marcus Yngvesson – 23,69 sek

Inför den avslutande grenen, Atlasstenarna, ledde Johannes Årsjö med 4,5 poäng före Martin Forsmark, och Martin hade 5 poäng mer än trean Johnny Hansson. Det såg alltså lovande ut för Johannes del, och det såg ut som att bara en skada skulle kunna stoppa honom från att ta sin nionde raka titel. Johannes och Martin Forsmark gick ut mot varandra som sista par, och fyra atleter hade klarat slutföra hela stenserien. Martin är Sveriges kanske bästa stenlyftare, och Johannes hade råd att komma femma som sämst om han ville vinna tävlingen. Martin lyfte sten efter sten i ett rasande tempo, medan Johannes såg ut att kämpa betydligt mer. Det visade sig att han skadade sin biceps redan på den första stenen. Här visade han återigen varför hans pannben förmodligen är lika tjockt som hos en noshörning. Han härdade ut smärtan, och lyckades få upp samtliga stenar en dryg tiondel snabbare än Johnny Hansson, och kom femma i grenen!

Atlasstenar

1. Martin Forsmark – 5 på 19,34 sek
2. Fredrik Johansson – 5 på 23,28 sek
3. Torbjörn Persson – 5 på 23,41 sek
4. Joachim Gustavsson – 5 på 26,87 sek
5. Johannes Årsjö – 5 på 28,12 sek
6. Johnny Hansson – 5 på 28,21 sek
7. Andreas Ståhlberg – 4 på 17,93 sek
8. Ola Nilsson – 4 på 29,44 sek
9. Fredrik Svensson – 3 på 22,00 sek
10. Marcus Yngvesson 3 på 30,75 sek

Johannes Årsjö tog alltså till sist sin nionde raka titel i Sveriges Starkaste Man, mot alla odds! Martin Forsmark visade varför han anses vara världens starkaste polis, men trots en kanoninsats rakt igenom räckte det inte för att knipa guldet. Så nära har ingen varit att slå Johannes på svensk mark sedan han tog sin första titel, och om det är någon som skulle kunna ta över tronen så är det Forsmark. Det var sedan ett bra hopp ner till Johnny Hansson som lyckades ta tillbaka bronset. Johnny håller absolut världsklass i många grenar, men hålls tillbaka på grund av marklyftet. Om han lyckas få bukt med det kan han gå hur långt som helst. Andreas Ståhlberg hade säkert kunna hota tredjeplatsen om han inte (ofrivilligt) hade tvingats spontandeffat veckan innan tävlingen. Han kommer aspirera på en pallplats nästa år, om han håller sig skadefri. Pressmonstret Joachim Gustavsson gjorde en bra tävling, men halkade ner till femteplatsen, en plats där han antagligen känner sig ganska hemma. Torbjörn Persson hade lite stolpe ut, men gjorde ändå en stabil tävling rakt igenom. Vi hade tippat honom ett par platser högre än såhär. Fredrik Johansson imponerade stort i flera grenar, inte minst i Atlasstenarna, marklyftet och bilbärningen. Om han bara får upp presstyrkan så är han där uppe i den övre halvan och krigar. Ola Nilsson gjorde en otroligt bra tävling, i synnerhet om man räknar in det faktum att en del atleter var 50 kg tyngre. Om han kan lägga på sig mer muskler och fylla ut ramen mer så blir han riktigt farlig. Fredrik Svensson gjorde en ganska ojämn tävling, och det straffade sig i totalen. Jag tror att han kommer tillbaka nästa år med mer grenträning i bagaget, och kommer ännu högre. Marcus Yngvesson var yngst i startfältet, och var den sista att lyckas kvala in. Med sina 24 år var han med för att se och lära, och han gjorde inte bort sig i det här sällskapet. Jag tror riktigt mycket på den unga smålänningen framöver.

Sveriges Starkaste Man 2017

1. Johannes Årsjö – 51p
2. Martin Forsmark – 50,5p
3. Johnny Hansson – 40,5p
4. Andreas Ståhlberg – 35,5p
5. Joachim Gustavsson – 35p
6. Torbjörn Persson – 35p
7. Fredrik Johansson – 32p
8. Ola Nilsson – 20,5p
9. Fredrik Svensson – 19p
10. Marcus Yngvesson – 7p

Sveriges Starkaste Man 2017 blev en riktigt spännande och rolig final, kanske den bästa SSM-finalen någonsin. Anders Axklo var som vanligt fenomenal som speaker, Andreas Guiance var riktigt bra som expertkommentator och Kalle Zackari Wahlström gjorde ett stabilt jobb som programledare. Tävlingen var relativt snabbt avklarad, grenarna var roliga och spektakulära, roddarna var snabba, domarna var konsekventa, sekretariatet var noggranna och arrangemanget var väl genomfört av Tyngre-grabbarna. Visst hade det inte skadat med en roligare presskonferens dagen innan, mer ljus- och rökeffekter på tävlingsarenan, att Anders Axklo och Andreas Guiance skulle kommentera tävlingen tillsammans för SVT och en ännu mer storslagen arena (tänk Gladiatorerna), men det är säkert något som kommer i framtiden. Det är fantastiskt roligt att återigen kunna se svensk strongman på TV, och Johannes är en perfekt ambassadör och ledarfigur för sporten. Nu håller vi tummarna för att styrelsen på SVT har fått upp ögonen för världens hårdaste sport så att vi även nästkommande år kan se när Sveriges starkaste män gör upp om vem som är starkast. Johannes lär inte nöja sig med bara nio raka titlar heller…

De fyra främsta atleterna (Johannes Årsjö, Martin Forsmark, Johnny Hansson och Andreas Ståhlberg) kommer vi kunna se tävla i Giants Live som hålls i Norrköping den 11 november. Då ställs de mot några av världens starkaste män, bl.a. Zydrunas Savickas! Johannes har meddelat att han kommer tävla, och att bicepsen håller på att bli bättre. Köp biljetter redan nu så ni inte missar årets kanske mäktigaste tävling!

Share

Leave a Reply


*


Translate