MAXstyrka

Allt inom kraftsport

dec
15

Man måste inte skynda hem

Posted by Anders Axklo 0 Comment

I både våra kretsar med olika träningsformer som med intressen och livsinriktningar i största allmänhet, så talas det ofta om att man har hittat hem, på det ena eller andra sättet. Det låter naturligtvis som något väldigt positivt, och som något som ska uppfattas som ett slutmål. Ofta är det här på grund av hur roligt man tycker att någonting är eller hur mycket man trivs med att hålla på med något. Jag har två problem med tankesättet, det ena är tanken på att hemmakänslan är en förutsättning för att verkligen trivas. Så är det ju bevisligen inte, då hade vi överhuvudtaget inte haft semesterresor. Det finns med andra ord ingen motsättning mellan att ha ett hem och inte befinna sig där när det gäller välbefinnande. Min andra invändning är brådskan att söka sig till hemmet bildligt talat, som om det bara är där man finner existensberättigande. Det är inte det som är hemmets funktion.

När jag för några år sedan jobbade med inflyttningsfrågor i mindre kommun så höll en del av våra lokalpolitiker att råka i panik över att en majoritet av ortens 18-åringar ville flytta ifrån kommunen relativt snart. Eftersom panikångesten orsakade yrsel, hyperventilering och suddigt seende så kom de aldrig så långt i undersökningen att över 90% av de som sa att de ville flytta, också sa att när de sedan skulle slå sig ner och bilda familj så ville de komma tillbaka till den lilla kommunen. Själv tyckte jag det var en fantastisk indikator på den unga befolkningens sundhet. Har man fötts fram och formats i en miljö så pass mycket att man förknippar den med sig själv, så finns det ingen anledning att vara paniskt bunden dit, man hittar dit när det behövs.

Hem är alltså inte där man primärt upplever saker, har roligt eller ens utvecklar sig. I så mening är det ingen vidare bra strategi att försöka hitta hem när det gäller att utvecklas i sin träning, eller för den delen i livet. Det gör man genom att prova saker, möta nya människor, se nya platser och ta in nya intryck. Det behöver du inte hitta hem för att göra, faktum är att hitta hem kan motverka det. Jag är överhuvudtaget lite tveksam till begreppet hitta hem, jag tror att vi hittar till våra hem, bildligt och bokstavligen, det är mer att veta vilket som är hem. Hemma är inte en utveckling, utan en kalibrering, där vi ställer in våra sinnen från den punkt där vi en gång i tiden började mäta. När det gäller träning så är det där vi först tränade, och lärde oss hur vi mätte vår egen prestanda. För en del är det löpning, för andra är det bänkpressen. Helt enkelt den miljö där vi först förstod vad det var att träna, som vi sedan utgår ifrån när vi provar allt annat. När det gäller livet i övrigt så är det den plats eller miljö som formade dig, där andra är som du. För oss som har flyttat hit och dit under uppväxten så finns det flera sådana platser, vilket naturligtvis är positivt på många sätt. Det betyder ändå inte att vi har någon brådska tillbaka till någon av dem, vi kanske är någon annanstans för tillfället, för att lära oss något nytt.

Share

Leave a Reply


*


Translate