MAXstyrka

Allt inom kraftsport

“Ett fast handslag inger respekt och trygghet” sägs det. Ett handslag från topptrion i årets MAX Grip Challenge lär dessutom kunna ge dig ångest, fruktan och omfattande handfrakturer…

MAX Grip Challenge har nu varit ett stående inslag på Fitnessfestivalen sju år i rad, och planen var att ha en helt ny greppgren i år. Tanken var att man skulle hänga i ett chinsräcke så länge man orkade, med ett dipsbälte laddat med hundra kilo (för män, och något lättare för kvinnor). Kruxet var bara den potentiella skaderisken som uppstår när järngreppet väl släpper. Därför tvingades vi byta ut den grenen mot en gammal favorit, nämligen Pinch Deadlift, alltså en form av marklyft med ett block. Vi hade grenen för två år sedan, och då vann dansken Nicolai Hansen (hans tredje seger i tävlingen) herrklassen före Sveriges egen greppkonung Kalle Lane. I år var dansken inte med, så segern var redan utstakad, trodde Kalle.

I damklassen var det bara fem atleter som kom till start, men den nivån som damerna höll var skyhög. Världens bästa armbryterska och en av Europas absolut starkaste kvinnor, Fia Reisek, har vunnit MAX Grip Challenge tidigare år, och var på plats för att vinna i år igen. Hon fick bl.a. möta Emilie Backlund (tidigare trea i SSK) och fitnessprofilen och radioesset Linnea Enstedt. Linnea fyllde år just den här dagen, och firade sin födelsedag med att jobba som speaker i tävlingen, förutom när hon la ner micken för att lyfta. En hektisk födelsedag med andra ord.

Det var damklassen som gick ut först. Ingångsvikten var satt till 25 kg (plus handtag), en vikt som samtliga damer lyfte utan problem. 30 kg blev sedan för tungt för Linnea, vilket var lite oväntat med tanke på hennes brutala överarmar (tänk er modell timmerstock). Petra Damm åkte sedan ut på 35 kg, en vikt som Linda Härmat klarade galant. Det lyftet gav henne en fin tredjeplats i tävlingen. Emelie Backlund lyckades lyfta 40 kg, vilket gav henne en andraplats. Klassens suverän bestod föga förvånande av Fia Reisek som först lyfte 45 kg, och sedan valde att försöka på 50 kg. Det lyftet såg väldigt stabilt ut, och det skulle inte förvåna mig om 60 kg också skulle ha åkt upp. Att vara världens bästa armbryterska är tydligen synonymt med att ha starka nävar. Vem kunde tro det?

Herrklassen var mer välfylld, även om en hel del namn inte dök upp. Kalle Lane hade som sagt tagit ut segern i förskott när han såg att Nicolai Hansen inte skulle tävla. En urstark finländare vid namn Arto Joronen ville dock också vara med och leka, och han utmanade i sin tur den levande legenden Odd Haugen som också kom till start. Arto är en stabil pjäs som enligt egen utsago bara har tränat greppstyrka i tre år. Odd däremot har varit känd för sitt grepp i decennier, och det faktum att han nog är världens starkaste pensionär. Odd fyller nämligen 68 år om en månad, och tillhör fortfarande världens absolut starkaste män. För att på något sätt förklara vilket fenomen Odd är så kan vi jämföra med Kalle Lane som har tävlat inom strongman i drygt 20 år (något av ett rekord). Odd hade dragit 265 kg i marklyft fem år innan Kalle blev född.

Utöver dessa herrar fanns också namn som Nedzmin Ambeskovic (finalist i SSM 2016) och Matti Jörlén (flerfaldig finalist i SSM) på startlistan. Totalt var 12 atleter med i herrklassen.

Ingångsvikten var satt till 50 kg, alltså samma vikt som Fia Reisek lekte upp. Den vikten klarade samtliga, utom strongmanmaskoten Fred Åström vars händer var för små och fingrarna för korta. Han bevisade dock sin styrka efter tävlingen då han pressade sönder en oöppnad läskburk backstage. Vikten höjdes sedan med jämna tiotal, och när stången vägde 70 kg hade alla utom Matti Jörlén (en av killarna bakom Sweden Barbell Club), Arto Joronen, Odd Haugen och Kalle Lane bommat. 70 kg var också den sista vikten som Matti mäktade med. De tre återstående klarade både 80 och 85 kg. När 90 kg åkte på fick samtliga i trion problem, och alla fick se sig besegrade av stången. Vikten sänktes sedan till 87,5 kg, en vikt som blev för tung för legenden Odd Haugen den här dagen. En imponerande tredjeplats blev det för den norsk-amerikanska strongmanhjälten.

Både Kalle och Arto klarade vikten, och för att få fram en vinnare lades 89,5 kg på. Kalle var nära både en och två gånger, men orkade inte räta ut vikten. Hans personbästa är 95 kg, vilket han lyfte i MAX Grip Challenge 2015. Den här gången hade han en trasig axel som spökade, så han var kanske inte i någon toppform. Arto hade inga som helst problem att lyfta vikten, vilket var lite underligt då han bommade 90 kg kort innan. Med vinsten säkrad ville han höja vikten igen och testa att lyfta 94 kg. Även den vikten åkte nu upp utan några problem. Det blev med andra ord en solklar seger för det finska greppmonstret.

Det blev till slut en rafflande tävling med riktigt bra resultat i både dam och herrklassen. Vi hade dessutom celebert besök av Zydrunas Savickas som satt längst fram i publiken för att bevittna tävlingen. Linnea Enstedt gjorde ett bra jobb som speaker, och det märks att Anders Axklo har skolat henne i mickföring. Arto, som flög från Finland enbart för MAX Grip Challenge, imponerade stort. Han sa efteråt att han var missnöjd över resultatet, och hade trott att han skulle kunna lyfta en bra bit över 100 kg. Nu räckte hans resultat till segern ändå, men nog hade det varit roligt att se ett försök på 100 kg. Jag misstänker att även det hade åkt upp…

Ett stort tack till Wahlanders för fina priser, till Tyngre för goodiebags och utlåning av vikter och till människorna bakom Fitnessfestivalen (Ove och Catharina Rytter och Kristian Sewén). Stort tack också till Linnea Enstedt (speaker), Magnus Branzén (teknikguru), Kalle Lane (för utlåning av utrustning) och Ingvild Langdalen (fotograf).

Share

2 Responses so far.

  1. Martin skriver:

    Någon som vet tjockleken på greppet?

Leave a Reply


*


Translate