MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Jag är den första att erkänna att gamla ordspråk kan berika språket, och om inte annat ger en allmän känsla av bildning hos den som pratar. Problemet är att bara för att något är ett ordspråk så blir det inte en absolut sanning som kan klämmas in i vilket sammanhang som helst som något slags bevis. Rörande frågan om fly eller fäkta dåligt så är det förvisso sant att det första är att föredra, men det är inte nödvändigtvis så att det är de enda två alternativen som står till buds.

Det första alternativet jag vill lyfta fram är det en gorillaforskare kom på för några årtionden sedan. Nämligen att en situation som verkar hotfull kan vara skapad just för att uppfattas så. I det här fallet när en gorilla ställer sig upp och slår sig på bröstet så var det inte nödvändigt att varken fly eller försöka slåss mot en silverrygg. Det hade ingen försökt, eftersom just fly eller illa fäkta var de alternativ som så att säga föll sig naturliga. Det visade sig att gorillan nöjde sig med att inte bli utmanad och inte alls behövde slåss för att visa något. Alternativet att sitta ner lugnt och fint visade sig vara utmärkt, även om det kräver mer cojones.

Det andra alternativet som ska vägas in är att ditt fäktande kanske inte alls behöver vara dåligt. Med andra ord så är det bara bättre att fly om du har kunskap om både utmaningens storlek och din kapacitet, och är säker på att du inte klarar det. Flyendet ska inte ske för säkerhets skull trots att du kanske skulle klara utmaningen, eftersom du då tappar mark, och kommer att få börja i ett ännu sämre läge så småningom, när du konfronteras av utmaningen. Om du alltid flyr istället för att fäktas så kommer du att få tillbringa livet springandes, och det vill man inte, för det är katabolt. Där det är möjligt att du vinner så ska du nog fäktas.

Det tredje scenariot är om du faktiskt har gjort bedömningen och vet att du skulle fäkta illa, och det är den bedömningen du hamnar i varje gång. Då är det dags att lära sig att fäkta. Vilken typ av kamp det än är man ställs inför, så kan man faktiskt bli bättre på det om man identifierar vad det är man inte kan, istället för att springa därifrån. Eftersom det att bära värja numera faller under knivlagen i Sverige och skulle kunna leda till en helt ny form av komplikationer så är det naturligtvis inte bokstavligen jag menar, inte ens i så måtto att det är slagsmål utan blankvapen som menas. Vare sig det gäller att tävla på scen, i styrkesport, armbrytningen eller annat så är det ganska vanligt att folk antar att de fäktar illa och springer. Fenomenet finns faktiskt i relationer också, inte minst bland de som har hunnit gå på pumpen några gånger i livet, och fått nerkört i halsen att man inte klarar av det. Man behöver inte fly varje gång. Man kan sitta ner i båten, kanske kan man bättre än man tror, eller kanske är det dags att lära sig. Att fly eller illa fäkta är inte dina enda val.

Share

Leave a Reply


*


Translate