MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jan
12

Lerfötter

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Det finns ganska gott om exempel i världen på styrkesymboler som ändå har en svag punkt. Lerfötter är ett bibliskt uttryck från Daniels bok, men samma företeelse återfinns i så skilda sammanhang som stålmannen och Akilles i den grekiska mytologin. Stålmannen med sin kryptonit, Akilles med sin häl. Asterix och Bamse är en lite annan kategori, eftersom de inte är starka till vardags, utan bara när de har dopat sig. Världshistorien och litteraturen är full av människor och fenomen som i grunden är starka, stabila och inflytelserika, men som har en svag punkt där de inte har något försvar. Det här är inte bara något påhittat för att det ska vara möjligt att försätta en hjälte i svårigheter i en fiktiv berättelse, utan en återspegling av en grundläggande sanning om oss människor. Ingen är fullkomlig, utan det finns alltid någonstans där vi är svaga, där vi inte riktigt kan försvara oss. Det här är till viss del sant när det gäller enskild styrkesport också, men där är sanningen inte riktigt absolut.

Visst, för de flesta av oss så finns det någonstans där vi är klena som en otränad kontorsråtta, men det går att träna bort. I mitt fall så är klenheten relativt utbredd, men så klen som jag är i framsida ben är det knappast acceptabelt att vara. I de flesta flerledsövningar så kan man fuska sig runt det och låta andra muskelgrupper dra ett större lass så att det inte blir så uppenbart, men förr eller senare så exponeras det obönhörligen. I fallet med mina ben så är ett av dessa obönhörliga tillfällen när jag ska försöka mig på hacklift. Eftersom grabbarna på Sweden Barbell Club nu har införskaffat en formidabel benpress/hacklift så gick frågan inte att undvika, utan jag fick sitta där och skämmas, med den enda ljuspunkten i sammanhanget att jag tränar ihop med 55-kilos kvinnor som i alla fall inte i absoluta kilon kunde uttrumfa mig.

Men visst finns det de som i sin sport är kompletta, vare sig det är styrkelyft, armbrytning eller strongman. Oftast elitutövare som har slipat bort sina svagheter under år av hård träning. Men det är i en specifik avgränsad sport. Kruxet är att en sport inte är hela livet, hur engagerad man än är i den. Kvar har man en massa andra områden i livet, där lerfötterna, akilleshälarna eller kryptoniten finns. Det är inte speciellt ovanligt att folk har lite ångest över sina svaga punkter i livet, de är påtagligt ofta förknippade med lite skam, eftersom man är så väldigt medveten om sina tillkortakommande. Ibland kan det bli ännu värre när man är riktigt bra på något annat, eftersom kontrasten blir så slående.

.Sanningen är den att svagheten tillhör att vara människa, och det är precis samma för alla. Ingen är nämligen perfekt, och du är betydligt mer illa ute om du inte tror dig ha några svagheter än om du är medveten om dem. När du är medveten om dem kan du förhålla dig till dem, och be om hjälp. Vet du inte om några finns det två förklaringar: Antingen är du faktiskt perfekt, eller så vågar du inte hantera dina svagheter. Vilket tycker du känns troligast?

Share

Leave a Reply


*


Translate