MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Nu har vi gått igenom det mest grundläggande, såsom golv, bänkar och power racks, och gymmet börjar ta sin form. Egentligen borde vi nu gå igenom skivstänger, hantlar och vikter, men vi slinker in med ett avsnitt som handlar om någonting som ligger många läsare varmt om hjärtat – strongman.

Strongmanträning är världens mest funktionella träningsform, men om man inte har en tom hangar, en lada eller en öde landsväg så kommer man inte långt om man vill träna strongman, eller? Är det ens möjligt att köra grenträning i ett hemmagym på tolv kvadratmeter? Det finns saker som t.o.m. Gunde Svan hade erkänt som omöjliga. Att träna Truck Pull i ditt lilla hemmagym är en sådan sak. Men det finns faktiskt några grenar som går att träna på trots att utrymmet inte är det största.

Stock:

En av de mest självklara inslagen i ett strongmangym, oavsett storlek, är en stock. Stockpress kräver inte mer takhöjd än militärpress, den går att använda i en power rack och fungerar ypperligt i ett mindre hemmagym. Det säljs en del stockar i trä som är bra mycket längre än en skivstång men vanliga standardstockar i metall brukar vara betydligt kortare och mer hemmagymsvänliga. Det finns några olika modeller av metallstockar och de har med måtten och vikten att göra. Den minsta varianten brukar vara populär i strongwomantävlingar, väger strax över 30 kg och är lite mindre i diameter än övriga. Om man vet med sig att man bollar med sådana vikter så kan man lasta på duktigt med viktskivor så att vikten blir tillräcklig ändå. Den vanliga strongmanstocken är tjockare, längre och tyngre och vikten brukar vara runt 60 kg tom. Även här kan man med fördel lasta på vikter om 60 kg skulle vara i det lättaste laget. Världsrekordet för män ligger i skrivande stund på 228 kg, och innehas av Zydrunas Savickas. David Nyström innehar det svenska rekordet på 207,5 kg, så där har ni något att jobba emot. Stockar och strongmanutrustning hittar ni bl.a. här hos Gymkompaniet.

En stock tar inte mycket plats och fungerar utmärkt i ett hemmagym.

Atlassten:

Att lyfta vanliga atlasstenar i betong på hemmagymmets gummigolv kan sluta med trasiga väggar och en ännu trasigare privatekonomi. Om man dock känner att behovet av att lyfta något otympligt är stort, och man inte bryr sig om att objektet måste väga tresiffrigt, så finns det mjuka atlasstenar att köpa. De väger som mest 45 kg, är stora och lagom krångliga att greppa, och väggarna är inte allergiska mot dem. De flesta hemmagymmare klarar sig bra med den typen av utrustning, men om anser att vikten av en rottweiler är för mesigt och inte räds vikter som mer påminner om en shetlandsponny så finns det säckar som man fylla med sand. Det är sådana man brukar använda i strongmantävlingar i grenar som loading. De fungerar också bra att ha i ett hemmagym men se till att säcken sluter tätt eller köp en industridammsugare. Om man vill ta det ytterligare ett steg så kan man binda ihop vanliga viktskivor (helst gummiklädda) med spännband. Då kan man simulera en atlassten och dess lyftrörelser relativt väl.

Mjuka atlasstenar funkar bra att lyfta inomhus, även om golvet skulle vara lite bräckligt.

Farmers Walk:

Farmersväskor tar sällan någon större plats, och fungerar därför bra i hemmagymmet om man har tänkt träna på t.ex. farmers hold. Det blir såklart problematiskt om man vill träna på att gå med dem då man får vända efter två meter (om man vill spatsera med dem i trädgården). Det fungerar dock lika bra att köra farmers hold med tunga hantlar om man inte vill köra allt för tungt i varje hand. Vi kommer komma behandla hantlar i ett avsnitt längre fram så håll utkik.

Det är inte omöjligt att träna strongmangrenar, även om rummets storlek inte kan klassas som kaxigt.

Den här artikelserien är sponsrad av Gymkompaniet. Allt som står är dock oberoende skrivet.

Share

Leave a Reply


*


Translate