MAXstyrka

Allt inom kraftsport

feb
16

Att sminka en gris

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Det finns inte många uttryck som etablerat sig så väl bland populära moderna uttryck som det om att sminka en gris. Talesättet är så naturligt självförklarande att ingen egentligen kan missförstå det. Det finns oändligt med exempel på vad som är som att sminka en gris, i grunden vad som helst som inte kan fås att se bättre ut vad man än tar sig till. Det kluriga är att det kan verka som att uttrycket är bedrägligt likt ett annat, som inte alls har samma värdeladdning, nämligen att klä bruden. Det är inte riktigt lika känt och välanvänt, och undantaget någon enstaka rollfigur i Den Sista Färden så är det för de flesta en avgrundsdjup skillnad mellan gris och brud, och däri ligger också förklaringen till att så lika handlingar är så helt annorlunda värdeladdade. I det ena fallet ett utsiktslöst försök att få något att verka vackrare och annorlunda än det är, i det andra fallet ett naturligt sätt att lyfta fram verklig skönhet till ett en-gång-i-livet tillfälle.

Som i så mycket annat kommer vi tillbaka till frågan om vad som är på riktigt. En gris är en magnifik varelse, den har fantastiska kvaliteter, varav ingen blir bättre av att sminkas. Det är att göra den till något den inte kan eller bör försöka vara. Lite som att ha ett riktigt maffigt intro, släckta lampor och mig skrikande i mikrofonen till en folkklasstävling i strongman eller en klass 1 tävling i armbrytning. De har bra kvaliteter, men smink förvandlar dem inte till något de inte är. Det finns folk som har missförstått och tyckt att jag inte tycker om klass 1 och folk-klass, men det gör jag visst. Jag har ju dessutom visst deltagit skrikande i folkklasser med stort nöje, men det är viss skillnad på vad jag skriker. Dessutom är jag ytterst medveten om att jag själv blir utskåpad i både klass 1 och folkklass, även av de som bildar eftertrupp i resultatlistorna där, så det är inte där skon klämmer. Det är helt respektabla och samhällsnyttiga företeelser, när de får vara vad det ska vara, och inte försöker smeta på sig läppstift.

Zloty tur i armbrytning däremot, eller Giants Live inför en fullsatt arena, det är en helt annan sak. Där blir lamporna och skrikandet en förhöjning, som gör att man kan tappa andan av hänförelse i ögonblicket. För att brudklädseln är perfekt, just där och då. Där skulle inte bröllopet, bildligt talat, alls vara samma sak om bruden kom släntrande i jeans, utan musik eller lämpliga attribut. Nyckeln är helt enkelt att hålla reda på om det är bröllop eller grisuppfödning på gång i det du planerar. Är det bröllop, once in a life time, så för all del dra på för fullt, det blir fantastiskt, och de som är där kommer att få ett minne för livet. Men är det mer grisuppfödning, fast inom armbrytning eller strongman, så stoppa undan mascaran. Inget ont om grisar, men låt dem vara det, och förnedra inte ett nyttigt djur med utklädnad.
 

Share

Leave a Reply


*


Translate