MAXstyrka

Allt inom kraftsport

feb
02

Intressant är inget att gå på

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Nu i veckan så hade jag återigen förmånen att delta på ett av mitt arbetes kurser runt tjänstepension. På sätt och vis tycker jag naturligtvis att det är intressant, eftersom det är forum som jag arbetar med och i somligt ansvarar för. Däremot så tvingas jag bekänna att jag kanske inte spritter av upprymdhet över varje enskilt avtalsområde. I stort sett måste man nog ha läst Excelark istället för Alfons Åberg som liten för att tycka att det är riktigt spännande på detaljnivå. Själv är jag fortfarande ingen vän av Excel, så ni förstår att det stundtals brister i hängivenhet.

Det är här det lätt att gå bort sig i tanken, eftersom man ofta har en tendens att förväxla intressant och viktigt. Sanningen är den att de varken är identiska eller motsatser. Det finns sådant som är mycket intressant, och inte alls viktigt. Där hittar vi ofta detaljstudier på mindre variationer i prestanda mellan olika kost- eller träningsupplägg. Det som avgör om det är viktigt är hur stora variationerna är, medan det som avgör om det är intressant är hur nördig man själv är. Sedan finns det sådant som är viktigt, men kanske inte intressant. Här faller verkligen mycket av materian på mitt arbete in, det är rätt viktigt att dina pensionspengar faktiskt hamnar hos dig och inte på till exempel Malta. Intressant blir det däremot mycket sällan för de som inte arbetar med det, även om just de oftast är stormförtjusta.

Det finns en hel del i träningsvärlden som är väldigt likartat. Konditions- och kardioträning är möjligen det allra tydligaste exemplet. Det är inte spännande, roligt, intressant eller något annat åt det hållet. Viktigt, däremot är det obestridligen. Mat är om möjligt ännu tydligare. Det är bara mycket specialintresserade människor som kan tycka att det är intressant och spännande att se hur många variationer man kan göra på kvarg och proteinpulver med så lite fett och kolhydrater som möjligt. OM du menar allvar med någon slags form så är det här viktigt. Men intressant? Nej, det är det inte.

Nu kommer den uppmärksamme läsaren att invända att allt som jag säger om kardio, pensioner och dieter ju bara är min åsikt. Just precis, det är exakt det jag menar. Huruvida något är intressant eller inte är med andra ord ingen objektiv information, utan ytterst subjektiv. Om något är viktigt eller inte har sin grund i objektiv kunskap, och ibland får man hacka i sig sådant alldeles oavsett om man är intresserad eller inte. Sedan är även viktigt relativt beroende på vad du egentligen vill åstadkomma. Om du inte vill gå ner i vikt eller komma i form så är ju inte kvargen viktigt heller, och om du ändå tänker dö innan du går i pension är ju inte heller den viktig. Bryr du inte om diverse välfärdssjukdomar så kan du även strunta i all form av kardio, för all del. Det kan ju leda till att du kan strunta i pensionen. Inget av dem är ju intressant.

Share

Leave a Reply


*


Translate