MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Jag, som alltjämt är skadad i ryggen, knän, axlar, handleder och armbågar och därför inte kan köra vissa övningar, brukar intala mig själv att de övningar jag faktiskt kan träna och känner mig bekväm med är de som är mest effektiva. Chins bygger mer rygg än marklyft, hantelpress smiskar pattarna bättre än bänkpress och skullcrushers tar såklart betydligt bättre på triceps än dips. Det finns egentligen ingenting som styrker min favorisering av dessa övningar, förutom att jag vill att de ska vara de ultimata övningarna. Jag är dock inte ensam om att försöka intala mig saker som egentligen inte är sanna. Den här typen av självbedrägeri kan man se i princip överallt, i synnerhet i olika Facebookgrupper. Jag tänkte ta upp ett exempel här.

Veganismen i Sverige växer så det knakar, och fler och fler människor väljer en växtbaserad kost framför animaliska produkter. Den största vegangruppen på Facebook har över 14.400 medlemmar och medlemsantalet ökar snabbt. Medlemmarna vill såklart att andra människor ska följa i deras fotspår och leva såsom de lever. En vanlig metod för att försöka omvända “köttisar” och för att stärka sin egen övertygelse är att sprida hemska filmer från slakterier och pälsfarmer. So far so good (om ni ursäktar min franska). Slakt- och pälsindustrin tillhör inte de vackraste av yrken direkt och få lämnas oberörda efter att man har bevittnat en slaktfilm eller liknande. En annan taktik de har, som inte är fullt så bra i mina ögon, är att sprida pseudovetenskap och propagandatexter med villfarelser och lögner, alltså vetenskapligt regelvidriga påståenden som inte har någon förankring i verkligheten. En del hävdar att i stort sett alla animalier (födoämnen från djurriket) leder till cancer, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, för tidig död o.s.v. Vegetariska livsmedel leder å andra sidan till färre sjukdomar, bättre allmäntillstånd, mer energi m.m. Jag har till och med sett hur en del hävdar att en vegetarisk kost kan bota långt gången cancer.

Självklart brukar seriösa källförteckningar saknas, och i de fallen man faktiskt hänvisar till en studie så brukar det finnas fler studier som pekar på motsatsen. Om det t.ex. finns 99 studier som visar att ägg är nyttigt och bra att äta, och en studie som pekar på motsatsen, så väljer man att enbart fokusera på den enda studien som ligger i linje med vad man själv tror på och som passar ens egna känslor bäst. Ett tydligt exempel är när det kom fram att stora mängder rött kött kan orsaka cancer. Detta tog veganerna fasta på, och cancerrisken var sedermera en av de främsta punkterna till varför man inte åt kött (eller lik, som veganerna säger). Att en del av dem samtidigt röker (“veganska”) cigaretter spelade ingen roll i sammanhanget.

Enligt Livsmedelsverket rekommenderas det att man inte äter mer än 500 gr rött kött i veckan för att hålla nere riskerna, alltså 26 kg rött kött per person och år. Som en jämförelse rekommenderar Livsmedelsverket att man inte bör äta mer än 100 gr champinjoner i månaden på grund av dess fenylhydraziner som är cancerframkallande, d.v.s max 1,2 kg per person och år, eller med andra ord mindre än en tjugondel av köttrekommendationen. Detta är dock ingenting som man vill kännas vid, utan man stirrar sig blind på köttstudien i stället för att det bättre matchar ens livsval.

I bland kommer frågan upp om människan är gjord för att äta kött. Ett av alla “bevis” för att vi skulle vara herbivorer (växtätare) snarare än omnivorer (allätare) är, förutom cancerrisken, att vi inte skulle kunna ta upp näring från kött utan att tillaga det. Dessa förespråkare har tydligen aldrig hört talas om varken sushi eller råbiff. Mjölk är också onyttigt och ger inflammation, då människan inte är gjort för att “dia kalvarnas mat”. Det finns dock studier som har visat att mjölkprodukter kan ha en antiinflammatorisk effekt, så inte heller det påståendet stämmer. Trots att mängder av studier hävdar motsatsen så vill man som sagt att animalier ska vara onyttigt för att det matchar ens livsval. Nu finns det ju en hel del goda skäl till varför man bör minska sin köttkonsumtion ändå utan att börja sprida pseudovetenskap: miljöpåverkan och empati för djuren till exempel.

Vi människor fungerar ofta såhär. Det är av samma anledning det finns så många religiösa trosinriktningar som i grunden bygger på samma skrifter; man plockar russinen ur kakan för att det ska passa ens komfortzon så bra som möjligt. Jag har pratat med många som av religiösa skäl inte äter fläskkött, vilket inte blir något problem då de lika gärna kan äta nötkött, lamm, kalkon eller kyckling. Samtidigt är de lite mer liberala när det kommer till förbudet mot sex innan äktenskapet och avhållsamhet från alkohol då det blir jobbigare att hitta substitut för. Jag menar, det är få som föredrar en handtralla och hallonsaft framför sex och en flaska Amarone. Man behöver inte blanda in pseudovetenskap, eller ens riktig forskning, för att berättiga sina livsval, oavsett om man väljer att bara äta grönsaker, dricka hallonsaft eller bojkotta marklyft. Det räcker med att man helt enkelt mår bättre av det, fysiskt eller psykiskt.

Share

Leave a Reply


*


Translate