MAXstyrka

Allt inom kraftsport

En man vid namn Jakkin Wiss har startat någonting som han kallar för Projekt Stenfolket. Det går ut på att han ska åka runt i Sverige och dokumentera olika drängastenar, och självklart också försöka lyfta dem. Detta ska till slut mynna ut i en bok om just detta. Här kan ni läsa vad initiativtagaren själv säger om projektet.


Drängastenar​, som också går under namnet ​lyftarstenar​, och i några fall​ lekarstenar, har funnits i Sverige, och andra länder, i otroligt många år. De har mätt styrkan på bondens nya drängar, använts för att imponera på andra eller som test för att kolla dugligheten hos en dotters fästman samt otaliga andra sätt genom historien. Det jag fokuserar på i Projekt Stenfolket är just dessa drängastenar som ofta ligger i vägskäl eller på gårdar runt om i vårt land. Jag vill finna dem innan de försvinner helt ur vårt folkminne och dela med mig av dem till er.

En bok skall det bli. Där kommer jag att berätta om stenarnas historia tillsammans med information om hur man hittar den och vad den väger. Denna bok kommer också att ledsagas av en Youtubeserie där jag och inbjudna gäster reser runt och träffar människorna som förhoppningsvis kan berätta om stenens historia. Givetvis skall vi också försöka lyfta dem.

När Maxstyrka frågade om jag ville att de skulle berätta om mitt projekt för sina läsare blev jag väldigt glad. Det är nämligen så att hela idén med Projekt Stenfolket är att få kontakt med så många människor och deras historier om dessa drängastenar och kraftprov som möjligt.  När man söker efter delar av vår historia som är på väg att försvinna så är all hjälp man kan få fullständigt nödvändig.

Jag uppmanar därför alla era läsare som har vetskap om en sten, kraftprov eller liknande, eller vet någon som har det kontaktar mig på info@stenfolket.se

Den senaste tiden har jag suttit i massor av telefonsamtal och mailat med museér, hembygdsföreningar, gamla herrar som ofta gärna berättar om sin drängasten eller om kraftfolk som de hört om från sina föräldrar. Detta är fantastiskt roligt och i slutändan hoppas jag att jag hittar så många av dessa nästan bortglömda stenar som möjligt och ger dem en ny chans att lyftas, sväras över, tappas och ge glädje!

För precis som texten på den stenen jag fann igår via tips från en medlem i Strongman i Sverige på Facebook så har drängastenarna alla ett enda syfte, och det är att locka dig och sporra dig. Och denna sten säger det med de två vansinnigt retliga orden: “Lyft mig”

Jakkin Wiss

Författare och amatör-strongman
www.stenfolket.se
www.facebook.com/stenfolket

Share

Leave a Reply


*


Translate