MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Vi har kommit till den avslutande delen i den stora hemmagymsguiden. Den här gången kommer jag ge förslag på vad ett hemmagym skulle kunna innehålla, oavsett om man bara vill ha ett grundläggande hemmagym eller ett professionellt träningsrum som kommer få de lokala gymägarna att börja svettas. Men vi börjar med några anledningar till varför man borde lägga sina surt förvärvade pengar på ett hemmagym. Några av fördelarna tog jag upp redan i den första delen av den här guiden, men jag kommer fördjupa mig en aning.

Ekonomi:

Att skaffa ett hemmagym brukar alltid löna sig i längden (så länge huset inte brinner ner). Ett helårskort på Friskis&Svettis kostar i dag 3590:- + 200:- i medlemsavgift, vilket borde anses vara riktigt billigt. Ett års träning på Sats i Stockholm kostar jämförelsevis 5988:- om man binder upp sig i ett år (annars får man lägga till ytterligare 1200:-). Om vi då bara räknar på det priset som Friskis&Svettis tar så kostar det 18.950:- för att träna där i fem år. För den summan får man ett helt ok hemmagym som håller betydligt längre än så (om man inte har köpt Rusta-prylar). Om ni är två i hushållet som tränar kostar det 37.900:- för fem års träning. På tio år har man då spenderat 75.800:-, om man bortser från förmodade prishöjningar. Då har jag heller inte räknat med eventuella resekostnader. För 75.000:- får man ett komplett och kvalitativt hemmagym, som man dessutom har kvar efter tio år. Om man i stället skulle träna på någon annan gymkedja så kan man lätt fördubbla den siffran.

Tidsbesparing:

En stor fördel med att ha ett hemmagym är att det är så tidsbesparande. Det är inte bara själva resan till gymmet i sig som tar tid, utan det tar oftast en stund att ta sig från omklädningsrummet till vattenpåfyllningen, vidare till någon gymmaskin, sedan till avdelningen för fria vikter och tillbaks igen. Att träna på ett kommersiellt gym innebär dessutom allt som oftast att man någon gång under passet tvingas vänta på någon långsam söndagsgymmare som har ockuperat just den maskinen eller bänken som du skulle använda. I ett hemmagym är det DU som alltid har företräde till det du vill träna. Du slipper att gå omkring mellan maskiner och rullband, och du slipper småpratet med översociala medtränare mellan passen.

Checklistor för hemmagym:

Nu när vi har insett varför man bör investera i ett hemmagym så kommer är ju nästa fråga vad man borde satsa på för utrustning. Jag tycker alltid att man ska köpa bra grejer från första stund och sedan komplettera över tid, snarare än att köpa allt billigt med bristande kvalitet som en direkt följd. Här kan ni se tre olika konstellationer beroende på ambitionsnivå och plånbokstjocklek. Vi har räknat på ett litet rum på 12 kvadratmeter av utrymmesskäl. Gymutrustning hittar ni bl.a. här på Gymkompaniet.

Ett hemmagym behöver inte kosta några enorma summor, och i längden kan man spara mycket pengar jämfört om man tränar på kommersiella gym.

Grundläggande hemmagym:

En billig gymmatta
En powerrack/halfrack
En lutbar bänk
En skivstång
Fyra snabblås
Två hantelgrepp (50 mm)
Viktskivor upp till 150 kg (50 mm järnvikter)
Ett viktställ

Pris: Ca. 20.000:-

Avancerat hemmagym:

Ett pusselgolv (25 mm tjockt)
En powerrack
En lutbar bänk
En skivstång
Två hantelgrepp (50 mm)
Fyra snabblås
Viktskivor upp till 250 kg (50 mm gummerade)
Ett viktställ
Ett par lyftarkedjor
Ett par gummiband
Ett maghjul
Ett lyftarbälte

Pris: Ca. 33.000:-

Professionellt hemmagym:

Ett pusselgolv (25 mm tjockt)
Ett lyftarpodie
En powerrack
En kabelhiss
En lutbar bänk
En plan bänk
En skivstång
Ett par snabblås
En curlstång
En lyftarstock
Ett hantelställ med hantlar (2,5 – 40 kg)
Viktskivor upp till 300 kg (50 mm gummerade)
Ett viktställ
Ett par lyftarkedjor
Ett par gummiband
Ett maghjul
Ett lyftarbälte
Ett dipsbälte
Fat Gripz

Pris: Ca. 75.000:-

Alla delar i hemmagymsguiden kan ni läsa här.

Den här artikelserien är sponsrad av Gymkompaniet. Allt som står är dock oberoende skrivet.

Share

Leave a Reply


*


Translate