MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Den isländska jätten Hafthor Björnsson försvarade i helgen sin titel som Europas starkaste man. Fem grenar avverkades, och i Hafthors fall blev det två grensegrar och två andraplatser i grenarna.

Tävlingen började med stocklyftet, där ett gäng presstarka utomeuropeiska atleter var inbjudna för att försöka slå Savickas tre år gamla världsrekord på 228 kg. Även världsrekordinnehavaren var där för att försöka fila till sitt gamla rekord. Det var dock bara tre atleter som klarade 213 kg: Hafthor, Eddie Hall och Iron Biby. Hafthors lyft såg oförskämt lätt ut, nästan som ett uppvärmningslyft. Han valde dock att inte fortsätta lyfta, utan sparade sig till själva huvudtävlingen. Eddie Hall och Iron Biby hoppade båda två över 220 kg och gick direkt på världsrekordvikten 230 kg. Iron Biby vände upp stocken, men var aldrig speciellt nära att pressa upp vikten. Eddie Hall, som dras med en skadad fot och bara valde att ställa upp i stocklyftet, var nära att pressa ut stocken, men kunde inte kontrollera vikten. Savickas fick alltså behålla sitt världsrekord.

De övriga grenarna var marklyft med en apollon, Farmers Walk, Car Walk och atlasstenar.

Det här var Hafthors fjärde titel i tävlingen.

Slutresultat:

  1. Hafthor Björnsson – 44 p (Två grensegrar)
  2. Konstantine Janashia – 36 p
  3. Mateusz Kieliszkowski – 35 p (Tre grensegrar)
  4. Zydrunas Savickas – 33 p
  5. Graham Hicks – 27,5 p
  6. Terry Hollands – 23,5 p
  7. Matjaz Belsak – 20,5 p
  8. Mark Felix – 17,5 p
  9. Krzysztof Radzikowski – 16 p
  10. Vytautas Lalas – 13 p

Närmre än såhär kom aldrig Eddie Hall den här gången.

Share

Leave a Reply


*


Translate