MAXstyrka

Allt inom kraftsport

apr
20

Teknik är inte ett knep

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Det finns ingen fråga som armbrytare får lika ofta som den om hur mycket som är teknik och hur mycket som är styrka i armbrytning. Det finns ett antal olika patentsvar, de flesta armbrytare har något favoritsvar, men sanningen att säga är att frågan inte riktigt kan besvaras så enkelt. Mitt försök till att besvara en fel ställd fråga brukar vara att det är som med motorsport, teknik är hur du kör, och styrkan är vad du har för bil. Innebörden är egentligen att de två inte kan separeras så, och att frågan därför är fel ställd. Den bygger på tanken att teknik är en teoretisk kunskap, en kunskap som man bara behöver inhämta en gång så är det löst. Det brukar visa sig allra bäst när frågan kommer om man inte kan lära någon något knep så de kan slå polarna. Mitt svar brukar vara att jag även kan lära ut något knep i höjdhopp, så får vi se vilken skillnad det gör. Innebörden är helt enkelt att kunskapen inte räcker. Det är genomförandet som gör skillnad.

I klassiska strongmanövningar så är det väldigt vanligt bland lite för klena människor att de säga att de skulle behöva öva mer på tekniken, eftersom de inte vill erkänna att problemet är att de helt enkelt inte orkar. Strongman har skapats för att testa styrka, inte teknisk skicklighet. Det är inte kärnfysik vi talar om. Enkla rörelser med så tung belastning som möjligt. Det är klart att det går lite bättre andra gången än första, och tredje gången börjar de flesta fatta, utom de som är särskild trögtänkta. Det har alltid förvånat mig att folk tycker att det känns bättre att hävda att man är lite för korkad för att lyfta en sten, än att helt enkelt erkänna att man fortfarande är för svag. Faktum är att det finns inget knep man kan lära sig. Det man kan göra är att lära kroppen, vilket innefattar motorik, muskelminne och styrka. Det kräver inte intelligens, då skulle inte idioter kunna cykla. Armbrytning och styrka är nämligen precis som att cykla. Det går inte att lära sig knepet i teorin. Det går bara att öva tills kroppen gör rätt själv.

Det är därför det ser ut som det gör när mästare i budosporter eller annat som vi tycker är tekniskt avancerat står och övar. Bedrägligt enkla rörelser, tusentals gånger. Bågskyttar, bowlare och många andra vet detta. Gör den enkla rörelsen, alltid likadant. Skillnaden i armbrytning och strongman är att man gör det med extremt mycket tyngre belastning, i övrigt är det precis samma sak. Rörelsen är enkel, du ska bara göra det tusentals gånger så att det aldrig kan bli fel. Så att kroppen kan själv, och allt eftersom musklerna växer så kommer samma rörelse leda till att du lyfter mer, eller bryter ner bättre motstånd. Tanken att det finns knep som man bara kan lära sig är självbedrägeri, och innebär dessutom att de som är bättre i strongman och armbrytning dessutom är smartare än andra, eftersom de förstår knepen. Jag känner rätt mycket bra armbrytare och strongman, och det verkar ärligt talat rätt osannolikt.

Share

Leave a Reply


*


Translate