MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jun
29

Kinderäggprincipen

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Även om jag själv är lite för gammal för att som liten ha fått avnjuta kinderägg med den uppenbara barnsliga förtjusning som figurerar i dubbade tyska reklamfilmer, så har jag ändå nu och då smaskat i mig det suspekta chokladspill som omger den lika suspekta lilla byggsatsen med någon obegriplig leksak i. Jag har nog aldrig både ätit chokladen och monterat vid samma tillfälle eftersom jag som sagt är för gammal för att ha fått egna kinderägg, däremot så har jag gjort det ena eller det andra, beroende på vad själva ägginnehavaren har fokuserat på, leksak eller snask. Trots reklamen är det sällan mer än det ena som faktiskt lockar, medan det andra överlämnas till närmast stående tjocka farbror.

Det är dock här som genialiteten i produkten, eller åtminstone paketeringen kommer fram. Man ursäktar att man nöjer sig med dålig kvalitet eftersom man också får något mer med på köpet, som man egentligen inte ville ha. De små plastbyggsatserna inne i äggen skulle knappast gå att sälja på egen hand, och vill man köpa choklad så finns det väsentligt bättre alternativ än det tunna skal som klär insidan av folien på ett kinderägg. Ändå lever de kvar i hyllorna, och köps i alla fall i tillräcklig stor utsträckning för att överleva. Alltså tycks det fungera att lägga ihop två dåliga saker och sälja, möjligen på grund av det man kallar den tredje beståndsdelen, nämligen överraskningen. Jag ver inte riktigt vad det är som är överraskningen, rimligtvis vet man om att det är både choklad och leksak, eftersom det är det all deras marknadsföring går ut på. Principen tycks ändå fungera, man säljer något som är lite för dåligt för att folk ska vilja ha, genom att skicka med något annat de inte vill ha. Det är just illusionen av något extra som gör att man blir lurad.

Det är här vi kommer in på överföringen till gymvärlden. På mainstreamgym så tar man rätt hyfsat betalt för en allmängiltig produkt genom att paketera in en massa annat i medlemskapet/gymmet som kunden inte har frågat efter, men som nu ingår och inte väljs bort. De flesta seriösa gym ger ändå den teoretiska möjligheten att välja bort genom att ha billigare varianter, men då träder kindereggprincipen in. Ja, det är lite dåligt med fria vikter, men man får ju gå på pass också. Vilket känns djupt osannolikt att någon av mina vänner skulle utnyttja, men som ändå tycks sänka kravet på de delar man faktiskt nyttjar. Omvänt så känner jag också folk som inte utnyttjar rätten att styrketräna på riktigt, utan bara går på pass. Det är inte samma typ av människor, ska jag förtydliga. Jag är en varm anhängare av att gå på riktiga gym, som levererar det jag vill ha i hög kvalitet, utan medskick jag inte har frågat efter, och då betala för det jag vill ha, men visst finns det de som verkligen vill ha både och, precis som det finns riktiga modellbyggare som också gillar god choklad. Men de nöjer sig inte med kinderäggkvalitet.

Share

Leave a Reply


*


Translate