MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jun
15

Man behöver inte alltid be om lov

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Praxis, med andra ord hur man brukar göra, är något som påverkar oss på ett mycket märkligt konkret sätt. Eller, egentligen så är det inte märkligt, eftersom det är det som har varit grunden för all inlärning sedan långt innan man började teoretisera kunskap, skriva läroplaner och hålla diagnostiska prov. Man gjorde helt som folk alltid brukat göra, och då har det också blivit som det brukar bli. Det är ju helt ok förutsatt det brukar bli bra, mycket mindre ok om det brukar bli sådär. Kruxet med praxis är att de gånger det blir sådär så vet man oftast inte om det, eftersom man tror att det är så det ska vara, eftersom det är så man brukar göra. Man vet helt enkelt inte om att det skulle kunna vara bättre.

Om man då har ett relativt öppet sinne och inte förvirrar praxis med regler så kan ibland hitta ett bättre sätt att göra något. Men då var det ju det där med ett relativt öppet sinne, något som är mycket mer sällsynt än man skulle kunna tro. Ofta förhindras det fria tänkandet, inte av att man är för dum i huvudet, även om det för all del förekommer det också. Nej, det förhindras av att man inte kan skilja på praxis och regler. Det finns knappast något bättre exempel på det här än strongman, även om det förekommer inom en hel del annat gymrelaterat också. Inom strongman är det till och med så tydligt att de som ansvarar för grenarna på världens starkaste man säger att regeln är att det inte finns några regler. Det i sig är väldigt underhållande, eftersom sedan alla strongmanarrangörer runt om i världen sedan försöker uttyda vilka regler som ska gälla det kommande året. Jag säger det kommande året, eftersom det kommer ett nytt WSM om ett år där de hittar på något annat, och så får alla kasta sina nedplitade anteckningar och börja om i sina försök att tyda hur det ska vara.

Jag förstår önskan att göra som de stora barnen, men om man verkligen skulle göra som de så ska man tänka själv, och hitta på något eget som testar styrka på ett begripligt och relevant sätt. Att man sedan väljer att vara överens inom en serie som kvalet till Sveriges Starkaste Man, som ändå ska räknas ihop är ingen motsägelse, det är ju att betrakta som samma tävling fast på fyra platser, och då måste man räkna lika på alla ställen om det ska funka. Däremot så skulle jag ha stort förtroende för att den styrgrupp som håller i det själva kan bedöma och definiera om något testar styrka på ett bra sätt, utan att bry sig om vad ett engelskt tv- produktionsteam hittade på senast. De är rätt kunniga på det här med styrka och fysiskt arbete. Och här kommer det fina, eftersom det inte finns några regler så behöver man heller inte be om lov att göra på ett annat sätt. Att göra på ett annat sätt än man brukar är första steget i all utveckling.

Share

Leave a Reply


*


Translate