MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
31

Överförbar styrka

Posted by Anders Axklo 0 Comment

När man byter arbete så kommer man å ena sidan till en ny miljö, med både kollegor, produkter affärsidéer och företagskultur som kan skilja sig väsentligt från det man är van vid. Å andra sidan så har man förmodligen fått det nya jobbet pga av något man kan och har med sig, så allt kan ju inte vara helt nytt, då får man ju börja helt från början. Det är knappast det en ny arbetsgivare har tänkt sig, så det kan vara bra att identifiera de där nyckelfaktorerna som det är tänkt ska tillämpas. Det kommer att gå betydligt snabbare att komma igång och göra sitt nya jobb om man vet vilket verktyg det är man ska använda, än om man ska börja att testa sig igenom allt i verktygslådan. Det kan vara så att en del verktyg kommer ännu bättre till sin rätt i den nya arbetsuppgiften än i den gamla, det kan vara otroligt upplyftande att upptäcka. Ett nyligt exempel på det här i min lilla träningsvärld som jag har nämnt förut var när min barndomskompis son som egentligen är ankare i cirkusakrobatik provade på strongman. Han är säkert bra på cirkus också, vilket är där fysiken är byggd, men jag tror att den passar ännu bättre till strongman, i alla fall från det jag såg när han provade.

I strongmanvärlden har det alltid funnits några olika huvudtyper av fysik som har mätts mot varandra, och för den som har följt utvecklingen över tid är det ganska tydligt att tävlingsgrenarna har utvecklats mot allt tyngre vikter i de statiska grenarna. Det i sin tur har gjort att fysiker som är särskilt bra till just detta har kunnat skörda framgångar som inte hade varit möjliga med de grenval som var för 20 år sedan. Den yppersta eliten är naturligtvis de som lyckas kombinera de båda, men de är inte så fruktansvärt många, det brukar tippa åt det ena eller andra hållet. Har man då en fysik som är särskilt lämplig till just de tunga statiska momenten, som mark och böj, och lyckas hävda sig i strongman på grundval av den styrkan, så har man alla förutsättningar att kunna prova på sin styrka där man skulle få ännu bättre utdelning för den statiska prestandan.

I strongman har historiskt många styrkelyftare deltagit och provat på genom åren, en del med framgång, andra inte. Med den utveckling som har skett genom åren så vore det spännande att se vad de statiska specialisterna i strongman skulle kunna prestera om de gjorde samma cross-over men åt andra hållet. Johannes Årsjö har gjort det med framgång för några år sedan, men det vore roligt att se fler. Den som känner mig vet att jag brukar tala tyst om rekord inom strongman, eftersom jag inte tycker att förutsättningarna inom strongman räcker till för att tala om jämförbara rekord. Utrustning och förhållande skiljer alltid, och dessutom så är det bara arrangören som gärna vill att rekord sätts på hans tävling som garanterar att allt stämmer. Går man över till styrkelyft och drar rekordvikter så finns det garantier från förbund och därmed tredje part utan intresse i just den tävlingen att vikterna stämmer, att det är likadan utrustning och likadan bedömning. Hade jag varit stark nog att sätta rekord så är det under sådana oomkullrunkeliga omständigheter jag velat göra det.

Share

Leave a Reply


*


Translate