MAXstyrka

Allt inom kraftsport

okt
26

Alla borde spela schack

Posted by Anders Axklo 0 Comment

I veckan så sattes de årliga brädspelsrecensionerna igång på min arbetsplats, i god tid innan julpublikationerna. Mitt kategoriska avfärdande av diverse fantasifulla spel som involverar tärningar och andra slumpmässiga element hjälpte inte, min begäran att få recensera schack bifölls ändå inte. Det behövdes tydligen inte. Jag kan hålla med om att det knappast är någon nyhet, men det finns ändå mycket positivt att säga om schack. Nu ska ju det här anknyta till träningsvärlden på något eller annat långsökt sätt, men lugn, jag kommer till det. Att jag anser att alla borde spela schack har inget med spelets underhållningsvärde att göra, utan helt enkelt en rad mycket viktiga principer för lärande om livet man kan lära sig.

Det första är det plågsamt tydliga behovet att konsekvensanalys. Inga situationer, fördelaktiga eller ofördelaktiga, uppstår nämligen av sig själv. Det finns ingen slumpfaktor, varje situation du hamnar i har du själv bidragit till att skapa. Självfallet får ditt agerande lite olika allvarliga konsekvenser beroende på hur vass din motståndare är, men du har hela tiden fått göra vartannat drag, och hamnar du i knipa så är det för att du inte har gjort tillräckligt bra drag. Det finns ingen tärning eller slumpkort att skylla på. Om du lär dig att betrakta livet på samma sätt så ökar förutsättningarna markant för att det faktiskt ska gå bra för dig, för du blir då medveten om att varje beslut idag, påverkar din situation i morgon. Visst finns det faktorer i livet som vi inte kan påverka, men de är inte så många som vi tror. Att hålla fast vid slumpen som faktor i livet är ofta en snuttefilt för de som inte vill erkänna att det de lever med nu är en konsekvens av det de gjorde igår.

Den andra aspekten som kan låta lite paradoxal är det faktum att du faktiskt bara gör vartannat drag. Det innebär att du inte kan planera i detalj, eftersom du inte vet vad motståndaren gör. Du kan bara hela tiden se till att bygga ditt spel så stabilt som möjligt, så att det inte blir beroende av en enda faktor. Du måste helt enkelt spela för att i nästa led alltid ha flera valmöjligheter. Schack, precis som livet, är alldeles för komplext för att bara planera för en möjlig väg. Det finns många, såväl i schack som i livet. Den tredje aspekten är att man lär sig att man bara har en möjlighet vid varje drag innan scenariot förändras. Struntar du i det och inte använder tillfället till något meningsfullt så kan det försvinna. Det är inte det att det nödvändigtvis är farligt att göra något meningslöst, varken i i livet eller i schack, men det innebär att du inte använder möjligheten att göra något meningsfullt. Man kan bara välja en sak åt gången. Den sista aspekten jag vill peka på är att alla pjäser gör olika saker, och måste göra det, om det ska gå bra. Du kan inte använda ett verktyg i livet till allt, utan måste lära dig att du faktiskt har fler styrkor och egenskaper att tillgå. Många har blivit ställda schackmatt både i livet och spelet för att de glömde bort att använda alla sina pjäser. Spelar du inte schack så är de dags att börja. Du kommer att förstå både livet och din träning bättre.

Share

Leave a Reply


*


Translate