MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Nu är det mindre än två veckor till årets största kraftsportsevenemang drar igång. Sveriges Starkaste Man 2018 hålls som bekant söndagen den 21 oktober på Kistamässan (i Stockholm) under Tyngres flagg, och det har blivit dags att tippa vem som kommer gå segrande ur bataljen.

Johannes Årsjö har som bekant vunnit Sveriges Starkaste Man nio år i rad, ofta med en förkrossande överlägsenhet. Trots tidigare skadebekymmer verkar nu formen vara god och styrkan vara bättre än på länge, och det finns fler aspekter som pekar på att Johannes kommer ta sin tionde raka titel. Vi skulle kunna prata om hans erfarenhet, hans smärttålighet och hans oöverträffade vinnarskalle, men det finns en annan aspekt som gör att oddsen för ännu en seger är väldigt små – nämligen frånvaron av flera toppnamn.

 • Sveriges tredje starkaste man, Johnny Hansson, är en av ytterst få som har lyckats med konsttycket att slå Johannes i några grenar i både Sveriges Starkaste Man och Giants Live. Han tävlade i Världens Starkaste Man i år, men har dock valt att inte tävla mer de här året för att istället satsa på att bygga upp sig och vara som bäst nästa säsong.
 • Sveriges femte starkaste man, Joachim “Skägget” Gustavsson, är en av Sveriges bästa pressare och skäggkonnässörer. Han har som bäst kommit trea i finalen, men det här året har han precis som Johnny valt att inte tävla.
 • Sveriges sjunde starkaste man, Fredrik Johansson, slet av sin biceps under årets andra kval, och kommer inte heller kunna tävla i finalen i år.
 • Johan Liljeblad (även han en skäggfantom av rang) kom femma i finalen för två år sedan och är en stark medaljkandidat när han är hel, men han har den senaste tiden kämpat med skador. Han kommer inte vara med i år.

Det här betyder alltså att inte mindre än tre finalister från förra året är borta det här året. Sen har vi ett par riktigt bra namn som har eller har haft skadebekymmer. Sveriges fjärde starkaste man, Andreas Ståhlberg, drog (delvis) av sin biceps under årets första kval, vilket ledde till en operation. Han lyckades trots det skrapa ihop de viktiga seriepoängen som behövdes för att ta en finalplats, men en nyopererad biceps är inte en optimal uppladdning inför en SSM-final. Nedzmin Ambescovic kom nia i finalen för två år sedan, och de senaste året har han seglat upp som en av Sveriges absolut starkaste marklyftare. I årets första kval kom han fyra, före bl.a. Martin Forsmark, och visade att han skulle kunna hävda sig riktigt bra i en final. I årets andra kval skadade han vaden, tvingades bryta tävlingen och såg ut att ha tävlat färdigt det här året. Han kom dock till start i det sista kvalet, kom där trea och säkrade sin finalbiljett. Vi hoppas såklart att skadan inte ska påverka honom i finalen, men även en sådan sak påverkar definitivt uppladdningen.

Vilka reella hot finns det då kvar som kan sätta käppar i hjulet för Johannes? Finns det någon som skulle kunna flåsa mästaren i nacken, eller blir det en söndagspromenad för suveränen? En sak är säker: Johannes kan inte rota fram segercigarren än. Låt oss gå igenom utmanarna en efter en.

Trots att Martin Forsmark “bara” kom femma i årets första kval och trea i Sveriges Råaste 2018 är han definitivt ett av de största hoten för Johannes. Han tävlade, precis som Johnny Hansson, i årets upplaga av WSM och hängde på världsnamnen, även om han inte riktigt fick ut det han kan. Han må vara lite segstartad, men när maskineriet väl är igång finns det inte mycket som kan stoppa den urstarka konstapeln. Han har fler medaljer i Sveriges Starkaste Man än vad Trywall kan räkna på sina fingrar (det är så han räknar), men ännu har han inget guld. Det kan bli ändring på det i år. Martin la nyligen upp en film där han drog tre repetitioner på 390 kg i marklyft, vilket bevisar att hans form börjar bli riktigt, riktigt bra. Jag blir inte förvånad om han kommer till finalen i sin bästa form någonsin, och en hungrig och formtoppad Forsmark kan slå de flesta.

Årets suverän såhär långt kallas för Orsabjörnen och är stark som en… älg, minst. Torbjörn Persson vann de två första kvalen, såg jämn ut rakt igenom och vann till slut i överlägsen stil. Han kom sexa förra året, på samma poäng som femman och ett halvt poäng bakom fyran, men är både snabbare, starkare och mer komplett i år. Han har det senaste året startat ett gym, vilket har bäddat för träningsmöjligheter som han inte har haft tidigare. Det ska mycket till om Orsas stolthet inte ska ta en pallplats 2018, och när man frågar runt är det många som tror att han till och med kommer att vinna titeln i år.

Årets stora skräll debuterar i SSM och går under namnet Kim Gerhardt Holmqvist. Kim kom på pallen under samtliga av sina kvaltävlingar, och vann dessutom Sveriges Råaste 2018 framför bl.a. Martin Forsmark, Mikkel Leicht (Danmarks starkaste man) och Ole Martin Kristansen (Norges starkaste man). Han har överträffat allas förväntningar varje gång han har tagit på sig tävlingsstrumporna, så man gör rätt i att skruva upp förväntningarna på honom. Han skulle kunna slåss om en pallplats finalen, och kanske även hota Johannes om segern.

Det forne bänkpressmonstret Fredrik Svensson vann kvalserien (precis som förra året), och vann dessutom det sista kvalet. Han har gått från klarhet till klarhet, och finalgrenarna passar honom som handen i handsken. Fredrik är, trots hans fina meriter, en underdog för många, och jag tror att många underskattar honom. Bli inte förvånad om vi får se honom dra 400 kg i marklyftet. Fredrik kanske inte är en pallplatsaspirant på papperet, men han är definitivt inte långt ifrån.

Den glada skåningen Johan Espenkrona gjorde comeback efter en längre tids skadefrånvaro. Det resulterade i idel pallplatser i kvalen, och finalplatsen var därmed fixad. Både skägget och styrkan ser bättre ut än någonsin tidigare, så vi får se om han kan matcha eller överträffa sina två fjärdeplatser från tidigare år. Vi hoppas bara att arrangörerna har fixat en tolk inför en eventuell segerintervju…

Nedzmin Ambescovic har som sagt haft lite skadebekymmer under året, men om det inte plågar honom under finalen kan han bli riktigt farlig. Han drog ofattbara 400 kg i marklyft raw under tävlingen Sveriges Råaste 2018, och på träningsklipp har han bland annat gjort en tvåa på ofattbara 422,5 kg i marklyft! Nu ligger ju marklyftet som fjärdegren i finalen, men det är nog ingen som inte tror att det svenska rekordet på 420 kg hänger löst. Nedzmin är Sveriges kanske starkaste man i de statiska grenarna, men han har lite att bevisa i de rörliga. Om han får ut sin fulla potential i finalen är han absolut en pallplatskandidat.

Strongman-Sveriges egna Hemulen, Andreas Ståhlberg, tvingades som sagt opereras efter sin bicepsskada, men styrkan finns enligt honom kvar. Han har tidigare dragit en bit över 400 kg i marklyft på träning, och har blivit riktigt bra i de rörliga grenarna. Det finns såklart många frågetecken kring hur väl hans biceps håller för påfrestningar, om han vågar ta i för fullt och om skadan har begränsat hans träning. Det vi vet är att en frisk och skadefri Ståhlberg kan hävda sig mot bästa möjliga motstånd, även internationellt.

Ola Nilsson debuterade i SSM-finalen förra året, och är precis som då startfältets lättaste atlet. Lätt i det här sammanhanget betyder att han kan knyta sina skor själv, han kan välja trapporna istället för hissen och han får plats i en normalstor Volvo. Trots det besitter han en otrolig styrka, även i dessa sammanhang. Hans vikt blir till en fördel i de rörliga grenarna, men trots hans blygsamma bukomfång är han inte oäven i de statiska övningarna.

Sävsjösonen Marcus Yngvesson är träningspolare med Johannes Årsjö och precis som Ola Nilsson debuterade även han i tävlingen förra året. Den gången fick han nöja sig med en tiondeplats, men i år är han såklart starkare och ännu hungrigare. Han ska inte ha med topplaceringarna att göra i år heller, men han kanske kan hoppa upp ett steg eller två. Marcus är annars ett framtidsnamn som kan bli riktigt vass om ett par år.

Så, för att sammanfatta så kommer Johannes verkligen få något att bita i den 21 oktober. Han har dock favoritskapet på sina axlar, och är det någonting vi har lärt oss de senaste nio åren så är det att Johannes alltid har visat sig vara starkare än både sina motståndare och sina skador. Att han skulle vinna sin tionde raka titel, och samtidigt gå om Magnus Samuelssons totalrekord, är ingen högoddsare. Jag sätter min veckopeng på att han vinner i år igen. Trots att motståndarna år efter år har kommit allt närmre honom, och i vissa fall ven gått förbi honom, så finns det ingen som är så jämnbra som Johannes. Han tappar sällan speciellt många poäng i någon gren, utan ligger där uppe i toppen oavsett övning. För att slå honom krävs det att man är komplett som strongman, och än så länge har alla utom Johannes en eller ett par sämre grenar. Därför vinner Johannes i år också. Såhär tror jag utfallet blir i Sveriges Starkaste Man 2018:

 1. Johannes Årsjö
 2. Torbjörn Persson
 3. Martin Forsmark
 4. Kim Gerhardt Holmqvist
 5. Fredrik Svensson
 6. Nedzmin Ambescovic
 7. Andreas Ståhlberg
 8. Johan Espenkrona
 9. Ola Nilsson
 10. Marcus Yngvesson

Missa inte att köpa biljetter till tävlingen!

Share

Leave a Reply


*


Translate