MAXstyrka

Allt inom kraftsport

I helgen som var arrangerades tävlingen US World Championships 2018, och Sverige hade ett gäng atleter på plats för att försvara de blågula färgerna. En av dem var Simone Henriksson, som här delar med sig av ett reportage från tävlingen.


I helgen som var arrangerades US WORLD CHAMPIONSHIP WHEA, world heavy events association, för fjärde gången i Finland. WHEA är en organisation som arrangerar dopingfria styrketävlingar.

I våras var vi fem svenska damer som kvalificerade upp till VM i diverse strongwomangrenar såsom stockpress, conan walk och wristroller.

Det var Johanna Kvick som representerade – 55kg. Therese Beirup Espenkrona och Sara Nilsson som representerade – 75kg. Samt Josefin Hansen och jag, Simone Henriksson som representerade – 85kg.

I sex månader har vi haft möjligheten att träna inför VM. En månad innan drabbning fick vi veta både vilka grenar som skulle komma på VM samt vilket motstånd vi skulle få.

På lördagens kval var det kraftmätning i zerchercarry 30m med 140kg for time. Därefter var det Wristroller 45kg for time. Vi fick fortsätta med fronthold där vi höll två hinkar med proteinpulver med raka armar framför oss. Dagens sista event var ett loading medley där vi skulle sprinta med 2*70kg sandväskor och slänga över oket som ökade i höjd i varje viktklass.

Samtliga svenskor tog sig genom kvalet och fortsatte dag två med, stockpress och marklyft for max och avslutningsvis powerstairs. Med väldigt jämna resultat kammade vi hem två medaljer. För min egen del såg det ut som tävlingen slutade vid marklyftet då en gammal hamstringskada gjorde sig påmind. Efter många tårar, lite ammoniak och mycket magnesium fortsatte jag med powerstairs. Marklyftet kostade mig en placering men jag fortsatte. Johanna Kvick krigade igenom sin klass som ensam deltagare och fick därmed guldet. Therese Beirup Espenkrona snubblade precis på prispallen och kom på fjärde plats och därefter kom Sara Nilsson på femte plats. Josefin Hansen kom fyra i vår klass där jag kammade hem VM-bronset.

Jag tror jag talar för oss alla när jag skriver att vi har en prestations- och social bakfylla. Nya mål ska skrivas och nya utmaningar ska attackeras. För Therese Beirup Espenkrona blir det en snabb omladdning då hon ska tävla i SSK nu på söndag så vi önskar henne all lycka till och själv tycker jag det ska bli skönt att få agera hennes coach i kulisserna i denna tävling.

US WORLD CHAMPIONSHIPS 2018:

W-55 kg – Johanna Kvick, Sweden
W-65 kg – Sari Paukkunen, Finland
W-75 kg – Kirsi Järvi, Finland
W-85 kg – Anna-Maria Rönnqvist, Finland/GB
W-85+ – Rebecca Roberts, GB

M-70 kg – Henri Kyntäjä, Finland
M-80 kg – Dean McVie, GB
M-90 kg – Lewis Dick, GB
M-105 kg – James Gregory, GB
M-105+ – Kari Heikkilä, Finland

/Simone Henriksson

Share

Leave a Reply


*


Translate