MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Den gångna helgens Fitnessfestival var som alltid en spektakulär upplevelse, högljutt, trångt, och lite för mycket av allting. Som sig bör, ska tilläggas. Ungefär som ett julbord, det är själva överflödet som är grejen. En intressant utveckling över de senaste åren är dock att publiktävlingarna inte drar riktigt lika många deltagare som förut. Publik, javisst, och totala antalet besökare ökar från år till år, men just deltagande tävlande tunnas ut. Inte så mycket i de tävlingar som arrangeras av något samarbetande förbund, alltså sådana som har tränade utövare, utan just publiktävlingarna. Den mycket kloke festivalgeneralen (han är också snygg och stark, men det är ovidkommande just nu) påpekade att det nu finns väsentligt fler tävlingar nu än för några år sedan, och att antalet tävlande nog är lika stort, men utspritt.

Det väcker då det självklara sanningen om tillgång och efterfrågan och deras samspel. Även om de är intimt förknippade med varandra, så ökar och minskar de inte parallellt. Det är som sagt en självklarhet, och ändå finns det oändligt med exempel på försök att öka efterfrågan genom att öka tillgången. Svensk speedway har tidigare bundit den här riskvasten åt egen rygg genom att försöka lösa vikande publiktillströmning med fler tävlingar, vilket ärligt talat bara har förvärrat problemet. Om tillgången på något ökar utan att efterfrågan gör det så förstörs bara värdet, och till slut spelar det ingen roll om det kommer folk och tittar på kanande motorcyklar, eftersom priset har sjunkit så pass att intäkterna inte ökar ändå.

Allt ifrån gym till armbrytarklubbar till helt vanligt raggande gör det här misstaget. Om det kommer för få på träningarna så är inte lösningen att ha fler träningar, utan att fundera på varför folk inte kommer. Det kan vara fel tid, men då är inte ytterligare en träning lösningen att börja med, utan att flytta den som drar för lite folk. I raggandet märks det här på de som tänker att mer uppvaktning löser att den första blivit avvisad. Att utöka uppvaktning som inte tas emot positivt leder inte till framgång, utan till befogade #metoo-anmälningar.

Jag har i många år arbetat med olika typer av konferenser och event, och en mycket viktig funktion är att anpassa lokalen till de man tror kommer. 100 personer i en halvfull lokal känns som ett misslyckande, 100 personer i en full lokal känns som en succé. Man minskar helt enkelt platstillgången tills den balanserar med det antal deltagare som dyker upp. Mängder med gym och klubbar har misslyckats i sina satsningar för att de har minskat värdet på det de gör genom att ha en större tillgång än efterfrågan. Att börja smått och låta det bli fullt först innan man expanderar handlar inte om att vara ödmjuk och inte förhäva sig. Det handlar om att inte vara dum i huvudet och förstöra värdet på det man tillhandahåller, vare sig det är gym, träningstider eller uppvaktning.

Share

Leave a Reply


*


Translate