MAXstyrka

Allt inom kraftsport

dec
28

MAXstyrkas årskrönika 2018

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Då var det återigen dags att kamma sig, leta fram favoritkavajen och summera året som har gått.

Det här året har varit något av ett mellanår för MAXstyrka, mycket på grund av mina högskolestudier. Nu har jag studerat i 2,5 år, vilket innebär att jag har 1,5 år kvar innan jag kan ansöka om lärarlegitimationen. Studierna kommer med ett par bieffekter i form av ett alltjämt växande skuldberg signerat CSN, parkeringsfrustration varje morgon (att hitta en parkering i stan kan ibland liknas vid att hitta en nål i en enorm höskulle) och en bitvis obefintlig fritid. Den lilla fritiden som man har haft har ägnats åt familjeaktiviteter, som sig bör. Därför har tävlingsartiklar och nyheter kommit upp senare än vanligt, och ibland har de tyvärr uteblivit helt. Det kraftigt försenade reportaget om Sveriges Starkaste Kvinna 2018 kommer dock inom kort.

En annan sak som i princip har uteblivit är träning. Jag började året med att träna armbrytning relativt regelbundet. Det höll i sig till april innan armarna (läs jag) gav upp. Jag började sedan löpträna under supersommarens varma eftermiddagar med den blygsamma ambitionen att springa milen på en tid som man i alla fall inte behöver skämmas över. Satsningen ledde till hälsporre, knäproblem och andra joggingrelaterade åkommor. Den planen lades också, föga förvånande, på den numer överfyllda hyllan.

Det har heller inte blivit något poddande i år. Ambitionen var att MAXstyrka Radio skulle göra comeback, men tidsbristen satte käppar i hjulet även här, så vi får sikta på en comeback framöver istället.

Om man summerar året så låter det ju som att det var ett katastrofår av episka proportioner, men det har det definitivt inte varit. 2018 bjöd på mängder av oförglömliga upplevelser för min del, allt från en underbar resa till Sardinien till otaliga utflykter till sevärdheter i både Sverige och i Norge med familjen. Man hann inte besöka så många tävlingar som man hade velat, men utöver det har det varit ett kanonår.

Jag vill självklart rikta ett stort tack till alla som på något sätt bidrar till att göra MAXstyrka till en relevant, kvalitativ styrkemetropol. Stort tack till våra underbara bloggare, stort tack till Sveriges överlägset främsta krönikör Anders Axklo som alltid levererar fredagskrönikor i världsklass (hur gör han?!?), tack till min mancrush Jimmie Trywall och hans hakor, stort tack till alla sponsorer och till alla som har varit inne på MAXstyrka.se och följer oss på sociala medier!

/Andreas Johansson

Här kommer MAXstyrkas obligatoriska årsbästalista:


Årets manliga atlet – Martin Forsmark

2018 var året då den väldige konstapeln äntligen fick ställa sig längst upp på pallen i Sveriges Starkaste Man efter att i åratal ha nosat Johannes Årsjö i nacken (inte ordagrant). Efter en minst sagt svajig försäsong lyckades han till slut pricka formen lagom till finalen. Spänningen om vem som skulle ta över tronen efter Johannes Årjsö blev aldrig spännande, det var klart redan efter ett par grenar. Forsmark briljerade från första till sista gren, och var faktiskt så pass överlägsen att segern var säkrad redan innan den sista grenen. Trots att han gick fram som en bulldozer kändes hela tiden som att han gick på säkerhet och hade ett par växlar till om det hade behövts. Martin Forsmark är Sveriges starkaste man, världens starkaste polis och årets manliga atlet!

Bubblare: Jimmy Johansson

Årets kvinnliga atlet – Elin Janeheim

Den sextonåriga supertalangen Elin Janeheim har haft ett makalöst år där hon vann dubbla SM-guld, dubbla EM-guld och dubbla VM-guld som junior. Utöver det tog hon ett SM-guld i seniorklassen och ett VM-brons i seniorklassen, alltså som sextonåring. Som om det inte vore nog blev hon inbjuden till en supermatch mot Mihaela Lazari, världsmästarinnan i U21 i klassen -65kg. Elin, som vanligtvis tävlar i U18 i klassen -60 kg, vann med 3-0 (!). Elin Janeheim är inte bara en av världens absolut bästa armbryterskor, hon är också årets kvinnliga atlet!

Bubblare: Martina Andersson

Årets prestation – Nedzmin Ambeskovic

Nedzmin Ambeskovic hade ett mål – att ta över det svenska rekordet i marklyft. Johannes Årjsös rekord på 420 kg sattes redan 2014, och sedan dess har ingen svensk varit i närheten av den vikten, förrän nu. Nedzmin visade redan under sommaren vilket marklyftsmonster han är då han drog 400 kg raw, något som ingen annan svensk förutom legenden Lars Norén har mäktat med. Under höstens uppladdningen inför Sveriges Starkaste Man 2018 tränade han mest med dräkt med målet att under finalen slå Johannes rekord. Kort innan finalen la han upp en film där han gjorde två repetitioner på 422,5 kg för att visa alla att det gällande rekordet snart skulle bli ett minne blott. När sanningens minut väl var kommen nöjde han sig med att dra just 422,5 kg för att ta rekordet (efter att ha genomfört tre tunga grenar precis innan). Årets prestation går till Nedzmin för hans lyft både på 400 kg raw och hans 422,5 kg under finalen.

Bubblare: Elin Janeheim

Årets genombrott – Kim Gerhardt Holmqvist

“The New Kid” kom från ingenstans, och slog sig direkt in i den absoluta strongmaneliten i Sverige. Efter att ha övertygat i SSM-kvalen fick han sin första stora seger i tävlingen Sveriges Råaste 2018 mot bland andra Martin Forsmark, Danmarks starkaste man och Norges starkaste man. Vi var många som trodde att han skulle hamna i den övre halvan i finalen av Sveriges Starkaste Man 2018, men tyvärr ville det sig inte för Kim den dagen. Han har dock visat vilken skyhög klass han besitter, och framtiden ser väldigt ljus ut för Kim Gerhardt Holmqvist om han lyckas hålla sig skadefri.

Bubblare: Cassandra Annergren

Årets comeback – Johan Espenkrona

Den svårtydda skäggurun från Skåne, Johan Espenkrona, hade varit skadedrabbad i ett par år, och gjorde sin comeback på hemmaplan i årets andra SSM-kval. Där lyckades han komma trea mot bästa möjliga motstånd. I det tredje kvalet fixade han en andraplats, vilket gav honom en finalplats. Väl i finalen överträffade han allas förväntningar och tog sin första medalj i Sveriges Starkaste Man, med bara en poäng upp till silvret. Årets comeback är därmed given. En eventuell segerkommentar tas helst emot i text.

Bublare: Ingen

Årets mest överlägsna – Andreas Oskarsson

Armbrytaren Andreas Oskarsson har inte speciellt många meriter. Ett par SM-brons och pokaler från mindre tävlingar är väl det han har lyckats skrapa ihop genom åren, men trots det är han totalt omöjlig, för mig, att bryta ner. Han är coach och ordförande i Vätternbrytarna i Jönköping, alltså den lokala armbrytarklubb som jag är med i, och varje gång man besöker klubben förnedrar han mig med sina extremt starka handleder. Han bryter ner mig lika lätt som fjortonåriga tjejer bryter ner Jimmie Trywall.

Bubblare: Elin Janeheim, Martin Forsmark

Årets mest saknade – Johannes Årsjö

En final i Sveriges Starkaste Man utan han som har abonnerat på titeln de nio senaste åren är inte riktigt komplett. Visst fick vi se helt galna prestationer, men det märktes ändå att det fanns ett tomrum där. Nu valde Johannes bort finalen av helt rätt anledningen, att vara med familjen och sin nyfödda bebis, så all cred till honom. Han har valt att ta ett uppehåll under hela 2019, men vi håller tummarna för att han gör comeback 2020 och slåss för att ta sin tionde titel i Sveriges Starkaste Man.

Bubblare: Johnny Hansson

Årets humor – Malin Kleinsmith & Elina Persson

Malin Kleinsmith vann äntligen sitt efterlängtade och välförtjänta VM-guld, och lyckan visste inga gränser. Hon delade därför med sig av sin glädje via humoristiska bilder på sociala medier där hon myste med sitt vinnarbälte på toan och i duschen. Kvällspressen skrev om bilderna, nyhetsredaktioner runtom i världen delade dem till sina följare och journalisterna köade för att intervjua vår guldhjältinna. Den virala succén följdes sedan upp med humoristiska filmklipp där hon och Elina Persson figurerar. Dessa sketcher blev såklart också extremt populära. Det skulle inte förvåna mig om våra svenska stjärnor kommer få en egen humorserie på Netflix inom kort.

Bubblare: Gymkompaniets instagramkonto, Jimmie Trywalls allmänbildning

Årets avslut – Kalle Lane

Kalle Lane avslutade en 20 år lång strongmankarriär då han ställde upp i tävlingen Sveriges Råaste 2018 i Ystadi somras. I två decennium har han varit självskriven på den svenska strongmanscenen, alltid skadad men aldrig bruten. Det blev en värdig avslutning för det hårige greppmonstret. Framöver kommer vi tyvärr inte kunna se honom springa med farmersväskor och briljera i Truck Pull, men väl se honom tävla i (och med största sannolikhet vinna) grepptävlingar av alla dess slag.

Bubblare: Ingen

Årets skägg – Martin Forsmark

Vissa skrockfulla människor hävdar att styrkan sitter i skägget. Om det stämmer eller inte låter vi vara osagt, men oavsett är ett mustigt skägg ingenting att fnysa åt. Martin Forsmark är bevisligen stark som en flock bisonoxar, och skägget matchar hans fysiska framtoning. Ansiktsbehåringen är inspirerat av vårt fornnordiska kulturarv, skogsbränder och dåtidens smideskonst. Man vill inte lukta på det, men väl peta på det lite diskret. Ett oerhört manligt skägg helt enkelt.

Bubblare: Johan Liljeblad, Johan Espenkrona, Fredrik Svensson

Årets kroppsdel – Linnea Enstedts stämband

När det kommer till att kommentera tävlingar, oavsett sort, är Anders Axklo kungen i branschen. Hans adept och tidigare radiokollega, fitnessprofilen Linnea Enstedt, har de senaste åren fått visa att även hon behärskar konsten att prata och underhålla en publik, och det har resulterat i ett antal olika speakeruppdrag som hon har utfört med bravur. Om Axklo är kungen så är Linnea definitivt drottningen vid micken. Hennes silkeslena pipa kan jämföras med en porlande fjällbäck av smältvatten, flytande smörkola och bomull. Årets kroppsdel är därmed Linnea Enstedts stämband.

Bubblare: Johnny Hanssons överarmar

Årets arrangemang – Tyngre Classic VI

Att bjuda in kraftsport till fitnessgemenskapen är ett genidrag om man vill maximera biljettintäkter och besökarantal, och samtidigt bjuda på underhållning av världsklass. Det insikten hade Tyngre-duon Andreas Guiance och Alex Danielsson, vilka såg till att både styrkelyft, tyngdlyftning, strongman och strongwoman fick sin beskärda del på eventet Tyngre Classic VI. Sveriges starkaste kvinnor fick äntligen visa upp sin sport i en arena värd namnet, och vi får hålla tummarna för att det här blir det lyft som sporten förtjänar. Mycket bra, Tyngre-gänget!

Bubblare: Fitnessfestivalen


Stort tack för det här året! Nu välkomnar vi ett fantastiskt 2019! Hoppas ni hänger med oss även nästa år!

Share

Leave a Reply


*


Translate