MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Oavsett om man talar om vatten eller vind så finns det en uppsjö med kvasikloka citat som går ut på att det tappra kämpandet i motvind eller motströms är det som är lovvärt och som riktiga badasses ägnar sig åt. Men det är faktiskt inte motvind eller motströms som har förstört för flest, inte heller medvind oavsett vad diverse inspirationsinlägg på Insta eller Linkedin hävdar. Nej, vilken din kamp i livet än är så är det betydligt troligare att du har misslyckats på grund sidvind, eller strömmar från sidan. Det här är något som är väldigt tydligt i min barndoms Afrika, och de floder som finns där. En typisk flod i Botswana är nämligen som en mycket avlång sandlåda, utan tillstymmelse till vatten om man inte gräver sig någon meter neråt sandbädden. Utom när det har regnat, då finns det vatten. Mycket vatten, som rör sig fort, och som ofta kostar folk livet. Inte för att de försöker simma varken mot eller med strömmen, utan för att de försöker röra sig över den och får den i sidan.

En av mina träningskamrater i den karateklubb jag tillbringade mina tonår i dog på det sättet. Bilen han och flera åkte i försökte köra över den bro som egentligen bara var en betongplatta på flodbotten, och den spolades med nerför floden. Mycket bokstavligt, tragiskt och ödesdigert. Sådana flodövergångar finns inte i Sverige, så ska vi lära oss något av detta så får det bli allegoriskt. Orsaken att en kraft som verkar rakt emot dig inte är speciellt farligt är för att du kan väldigt målmedvetet rikta din kraft på att kämpa emot, och även om det är tungt så vet du vart åt du är på väg. När du istället har en kraft som verkar i sidled så är det luriga att den ibland hjälper dig, och ibland hindrar dig, och du vet inte riktigt när vilket sker. Över korta sträckor så hinner det kanske inte skilja så mycket ändå, men tittar du på en längre tid så kan du hamna någon helt annanstans än du har tänkt.

Jag ska tillämpa tanken på träning bara för att vara övertydlig. Den viljemässiga motvinden att gå till gymmet är relativt lätt att fokusera på, och går att bita ihop och kämpa igenom. Man vet att det gäller att ta sig till gymmet om det ska bli något. Det luriga är när alternativet kommer att träna något lite mindre ansträngande än vad du hade tänkt. Lite sidvind, helt enkelt. I värsta fall ta en promenad och rycka lite i något utegym istället för att köra ben. Du tycker att du har tränat, men i själva verket är avdriften tillräcklig för att du inte alls ska hamna där du vill, om du låter det försiggå över lite tid. Det är lätt hänt, eftersom du tyckte att du tränade och var på väg åt rätt håll, och du har ju fortfarande hjulen på betongplattan, för att återvända till den afrikanska floden. Du kommer visserligen inte att dö för att du tappar fotfästet på grund av sidoavdrift i din träning, men du kommer heller inte att komma dit du vill.

Share

Leave a Reply


*


Translate