MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jan
25

Rätt läge

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Jag propagerar rätt ofta för att det bästa sättet att börja helt enkelt är att börja, med innebörden att man inte ska bli passiv för att man tycker att förutsättningarna är dåliga. Det är naturligtvis väldigt sant om man med det menar sådana förutsättningar som man själv inte kan skapa utan bara väntar på. I sådana sammanhang får man helt enkelt börja med det som går i det läget, alternativt skapa läget. I jakt, som just de gångna månaderna har upptagit en hel del av min lediga tid så är detta mycket väsentligt, och ett flertal situationer har slarvats bort av mig just för att jag inte brydde mig om att utgångsläget var dåligt. För långt bort, sly i vägen, för snabbrörligt vilt, eller vilken omständigheten nu varit. Alltför ivrig så har jag inte brytt mig om att läget inte har varit rätt och istället förstört möjligheten.

Inom sälj är det här ännu vanligare, även om jag för egen del gärna vill tro att jag är bättre på det än jaktsituationerna. Det är trots allt något jag håller på med på heltid. När jag föreläser om att tala inför grupp är en av de viktiga förutsättningar jag lyfter fram att anpassa budskapet till när du framför det. Vilket läge är det, helt enkelt. En stor del av skickligt sälj är att skapa och söka upp rätt läge, inte bara att kasta ur dig din pitch så fort kunden är inom synhåll.

Flyttar vi det här till träningsvärlden så är det en tydligt återkommande faktor just när man ska lära nybörjare att ta i på allvar. Inte bara själva rörelsen, alltså, utan hur ska man göra för att få sin motvilliga kropp att ändå leverera det lilla den kan. I bänkpress brukar det handla mycket om att få folk att låta bli att sänka stången så snart de ha fått av den av ställningen, utan att först söka det läge där man kan ha maximal koll på vikten, så att man får upp den i samma bana som den kommer ner. I mark brukar det handla om att stå framme vid stången och stå på hela foten. I böj handlar det ofta om både fotsättning, stångläge, och genomgående för allt, andningen.

Det här är inte kärnfysik, men det blir ruskigt svårt att leverera så mycket man kan om man struntar i att hitta rätt läge. Att ligga lite för långt ner på bänken, peta av stången av ställningen och börja sänka ner mot ansiktet är dömt att misslyckas. Enda orsaken att Gud har gett män bröstvårtor är att man ska ha ett riktmärke i bänkpress, då kan man inte strunta i det. Visst går det att lyfta en markstång även om man står en bit ifrån, men det blir väldigt skadebenäget, och några större vikter blir det inte. Sälj inte vid fel tillfälle, skjut inte om du inte har en lucka, och lyft inte i fel läge oavsett hur ivrig du är att komma igång. Se till att skapa rätt läge först, det är också att börja.

Share

Leave a Reply


*


Translate