MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jan
04

Rätt till en åsikt

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Förmodligen har folk alltid tyckt en massa om allting de råkar på, men det är inte förrän nu i digitaliseringens tidevarv som det har blivit möjligt att tycka något på ett sätt som faktiskt når någon utanför den egna vänkretsen. Visst, diverse insändarsidor har funnits i princip så länge det har funnits tidningar, men de har alltid varit utrustade med så kallade gatekeepers. Det är de som har den föga avundsvärda uppgiften att sortera bort diverse stollerier som är obelagt, olagligt eller bara rent påhittat. De brukar så småningom bli ganska cyniska, av rätt förståeliga anledningar. Nu för tiden är deras fögderi mycket mindre, eftersom stollarna kan tycka rakt ut på Internet istället. Det gör de också, och de flesta av oss brukar nöja oss med att ta oss för pannan och scrolla vidare för vår mentala hälsas skull.

Det finns dock en företeelse som försvårar att ignorera dem, och det är kommentarsfält. Diverse plattformar där folk lägger upp bilder och filmer på sådant de gjort, presterat, skapat, utfört möjliggör för diverse clowner och amatörer att kommentera det man gjort som om de hade något att bidra med. När upphovspersonen till ursprungsinlägget så småningom lackar ut och tar bort de värsta idiotierna så blir det oftast en hejdlös debatt om att man inte får tycka, censur, tystande, ofta med punchlinen att man väl har rätt till en åsikt. Det är här missförståndet uppstår. Alla har rätt till en åsikt, alla har dessutom rätt att sprida sin åsikt så länge det inte är förtal eller ärekränkning. Det är inte det folk försöker att förhindra när de rensar sina kommentarsfält.

Det inte alla har rätt till är att använda det någon annan skapat för att sprida det de själva tycker, påtagligt ofta dessutom om något som de inte har det minsta med att göra. Om man vill sprida det goda budskapet om hur ett korrekt marklyft bör utföras så är man fri att utföra sagda korrekta marklyft, filma det, lägga upp på internet och sedan kommentera av hjärtans lust. Det är inte det andra irriterar sig på. Det är när man själv inget har gjort, och ändå av minst sagt tveksamma själv använder den trafik och uppmärksamhet som någon annan har skapat för att sprida sitt sinnessvaga svammel som folk blir arga och börjar rensa. Är man till exempel aktiv i Svensk Armsport och deltar i diskussionen i aktuella facebookgrupper så har man med frågorna att göra, eftersom det är i ett gemensamt forum. Är man inte aktiv och inte delar engagemang och ansvar för sporten så får man nog finna sig i att bli bortplockad ur diskussionen vid behov. Man får gärna tycka, bara inte sprida det på våra plattformar.

Det händer ibland att folk tycker en del om sådant jag skriver, vilket oftast är rätt välkommet. Andras synvinkel är berikande. Men det är klart, ibland är jag inte bättre människa än att jag lackar ur när folk använder mina sidor och plattformar för att sprida sina åsikter om något jag skrivit. Det är inte det att de inte får tycka, det är att jag tycker att de kan göra det i sina egna krönikor.

Share

Leave a Reply


*


Translate