MAXstyrka

Allt inom kraftsport

feb
22

Var börjar du mäta?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

För att vara en medelålders man så har jag märkligt svårt att hålla reda på vänster och höger. Inte så att jag hälsar med fel hand, eller stundtals svänger över och kör på fel sida om vägen, då finns det så mycket omkring som hjälper till och påminner. Jag tänker mer på den pinsamma oförmågan att hålla reda på vilken lins som ska vara i vilket öga. Utöver att ha dålig syn i grunden så skiljer det sig nämligen mellan ögonen, och sätter jag linserna fel så uppstår en verklighetsuppfattning som är märkligt lik mild berusning.

Den linsvane påpekar då kanske att det finns en utomordentligt förträfflig märkning på det lilla etuiet man ska lägga linserna i över natt, ett stort fett L för left, som dessutom oftast är i en helt annan färg än den andra. Helt riktigt, det är inte där mitt problem uppstår, även om det är där jag märker det. Eftersom jag har 30-dagarslinser så är det nämligen jag själv som lägger ner linserna i sagda etui kvällen innan, och då är jag oftast betydligt tröttare och mer ofokuserad på vad jag håller på med. Det är då det blir rörigt på morgonen. Ja, den som låg i L har jag nu satt i vänster öga, men la jag den från vänster öga i L i går kväll? Eftersom ögonen ändå tar en liten stund på sig att ställa in sig på morgonen så uppstår ständigt förvirring. Om det man utgår ifrån inte stämmer är det helt enkelt inte speciellt lätt att få det rätt.

Det här är ett kärt trätoämne i säljkretsar, när det gäller budgetar. Om det är bra eller dåligt att man når eller inte når budgeten, beror ju helt på om budgeten har verklighetsförankring eller inte. Exakt samma summa kan ju verka både bra och dålig, beroende på var man utgår ifrån. Relativa mål inom vår träning blir också lätt offer för de här tankefelen. Om jag tog silver i min klass på SM i armbrytning i fjol, och kommer trea i år, så ser det ju onekligen sämre ut i år. Nu är det ju så många klasser att det i vissa ålderskategorier faktiskt finns en möjlighet att ni på ett SM bara var 2 i den klassen i fjol, och då kom du ju faktiskt sist, medan ni i är kanske var fem, och då har du ju slagit två. Har du lagt fjolårets resultat i fel del av etuiet så spelar det alltså ingen roll hur du mäter i år, det blir fel ändå.

Det behöver inte bara vara mellan tävlingsresultat, fenomenet dyker också upp på vikter och belastningar från vecka till vecka i träningen. Att göra två reps fler än förra veckan är ju ovidkommande, om du inte kollade vilken vikt du körde på. Jag är inte mycket för träningsdagböcker och dylikt, men onekligen ökar chansen att du gör rätt idag om det du relaterar till igår är sant. Då kan faktiskt lite anteckningar hjälpa. Men om du som jag inte riktigt litar på dig själv kanske du ska be träningskompisen vidimera resultaten du skriver ner. Det blir mer relevant om du är säker på att det stämmer.

Share

Leave a Reply


*


Translate