MAXstyrka

Allt inom kraftsport

mar
08

Vad är det egentligen frågan om?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Med risk för att låta som precis vilken kvasiklok medelålders person som helst, så blir det med åren en allt större frestelse att ansluta sig till påståendet att väldigt litet i livet faktiskt är svart eller vit. När jag var yngre fnös jag avfärdande åt alla sådana dimridåer. Antingen är det rätt, eller så är det fel, punkt slut. Jag tror i och för sig fortfarande det om det mesta, men att frestelsen finns att darra på manschetten tror jag beror på allt komplicerande som tillkommer så snart man ska försöka förstå något. Det finns väldigt många synvinklar på de allra flesta frågor, och när man väl har lyssnat på alla är det väldigt lätt att känna sig lite förvirrad. Orsaken att jag faktiskt fortfarande håller i tron på att det finns vitt och svart är ganska enkel. Jag tror inte att sanningen är relativ, och den blir inte mer relativ för att det tillkommer fler lögner.

I den konflikt som just nu rasar inom internationell armbrytning så finns det något som är absolut sant, oavsett en massa svepskäl, men just svepskäl är luriga. För att någon ska tro på ett svepskäl så behöver det nämligen vara sant, annars funkar det ju inte. Definitionen på ett svepskäl är alltså inte att det är en lögn, utan att det inte är den egentliga orsaken. När till exempel en telefonförsäljare ringer upp mig för att han vill ändra på mitt abonnemang så att jag får en lägre månadsavgift, så är det naturligtvis sant, annars hade han fått sparken. Men den egentliga orsaken till att han ringer och stör mig stup i kvarten är att det skulle medföra en förlängd bindningstid, och han har ersättning utifrån nyckeltal på hur mycket pengar telebolaget kommer att tjäna på att jag inte kan säga upp mig på två år. Flyttar man ett sedan tre år bestämt VM från Polen till Rumänien med sju månaders varsel, så är inte orsaken att detaljer i ett avtal inte är uppfyllda. För alla som har varit på mästerskap i de två länderna så står det pinsamt klart att det knappast är omsorgen om mästerskapens kvalitet som gör att det flyttas. Detaljerna är alltså ett svepskäl, även om de är sanna.

Säger jag till min hustru att jag inte kan gå och lägga mig kvällen före svenska mästerskapen för att jag behöver vara tillgänglig för medlemmar och klubbar så är ju det naturligtvis sant, men att det ligger ett Bishops Arms med ett enastående ölsortiment i anslutning till hotellet är kanske mer av det sanna motivet. Ja, det finns ofta en massa information som komplicerar vår tillvaro, men sanningen påverkas inte av att lögnerna blir flera. Som så ofta så kan man använda stenlyft som exempel för att förstå tillvaron. Det är inte speciellt komplicerat, stenen ska helt enkelt läggas upp på den plattform som den ligger framför. Det som gör det så förvirrande för oss, vare sig det gäller stenlyft eller armbrytarkonflikter är det som är en i det närmaste absolut sanning. Bara för att någonting är enkelt, så betyder det inte att det är lätt.

Share

Leave a Reply


*


Translate