MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
28

Test – Jabra 85h

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Det finns två saker jag alltid har med mig, oavsett var jag befinner mig och oavsett vad jag gör: mobiltelefonen och ett par hörlurar. Det spelar ingen roll om jag befinner mig på gymmet, i en biosalong, på sjön, i löpspåret, på stranden, i skolan eller på olika mässor och tillställningar. Mobilen och ett par pluggar finns alltid i fickan. De senaste åren har pluggarna allt som oftast kommit från Jabra i form av Elite Sport eller Elite Active 65t. Nu har Jabra lanserat sina första bullerreducerade kåpor, för den som föredrar around-ear framför in-ear.

Produkten

I mångt och mycket är Jabra 85h som en storebror till deras träningspluggar. Ljudkaraktären känns igen, mobilappen är densamma (även om 85h utnyttjar fler funktioner i appen), de har inbyggt stöd för röstassistens och de är damm- och regntåliga. Det finns dock en hel del aspekter som gör att 85h sticker ut (inte bara rent fysiskt). De är bullerdämpade, de har ett batteri som håller för en hel arbetsvecka (!) och har något som kallas för SmartSound som innebär att de anpassar ljudet och bullerdämpningen efter vilken typ av miljö du vistas i. Jabra 85h är med andra ord Jabras mest kompletta lurar hittills.

I förpackningen finns ett fodral där lurarna ligger i, och meningen är att lurarna ska vila där i hopvikt läge när man inte använder dem. Lurarna saknar en på- & av-knapp, så man stänger av dem genom att vika ihop dem. De sätts följaktligen på när man vecklar ut dem. På den vänstra kåpan finns en knapp för att aktivera bullerreducering (ANC), “hear-through-läget” (för att höra omgivningen bättre) och för att stänga av funktionerna. På den vänstra kåpan hittar vi också en USB-C-ingång för laddning och en 3,5 mm-kontakt för den som vill koppla lurarna till apparater som saknar Bluetooth. På den högra kåpan finns dels en multifunktionsknapp som pausar musiken, svarar på samtal och så vidare. Över den finns en knapp som används för att öka volymen eller byta låt, och under multifunktionsknappen finns en knapp för att sänka volymen och byta till föregående låt. Det finns också en knapp för röstassistens. Knapparna har ett bra motstånd, och jag gillar att Jabra inte använder touch som en del andra märken föredrar. En del av dessa kommandon kan man utföra i appen också. Hörlurarna känner av om man har på sig dem, och pausar musiken när man tar av sig dem. De har (såklart) Bluetooth 5.0, så räckvidden lär aldrig vara några problem heller. De kan också paras ihop med åtta olika enheter samtidigt.

Ljudkvalitet

Jag skrev tidigare att ljudkaraktären i 85h påminner om Jabras träningslurar, men här får man såklart ännu mer dynamik och ett ännu bredare register. Basen är djup och tillräckligt “punchig”. Mellanregistret är detaljrikt och omfångsrikt medan diskanten bjuder på en krispig tydlighet. Ljudet är varmt, behagligt och klart, vilket passar mig ypperligt. I mobilappen Jabra Sound+ kan man förfina ljudet med equalizern efter eget önskemål om grundinställningarna inte faller lyssnaren i smaken, precis som vanligt. Jag pratade med en studiomusiker för någon vecka sedan, och han sa då att han var ute efter ett par trådlösa lurar som kunde ersätta hans vanliga trådbundna studiolurar. Han fick då testlyssna på 85h, och blev så pass imponerad att han sa att han skulle beställa ett par framöver. Han är annars van vid det exakta ljudet i renodlade studiolurar från bland annat Beyerdynamic och Audio-Technica, så det är ett bra betyg till 85h.

Ljudkvaliteten under telefonsamtal är också riktigt bra, och det är något som Jabra har satsat lite extra krut på. De använder hela sex mikrofoner (av åtta inbyggda) för att blockera vindbrus och andra missljud så att ljudet ska bli så klart som möjligt. Det fungerar oerhört väl, och jag skulle vilja påstå att de är bäst i klassen även här. När det kommer till själva bullerdämpningen så fungerar den väl, men det finns mer effektiva lurar på det området. 85h lär dock vara tillräckligt för de allra flesta, om man inte vistas i extremt bulliga miljöer. Jabra skickar med en flygadapter i förpackningen, och i den kontexten lär lurarna prestera riktigt bra.

Batteritid

Lurarna har en batteritid som inga andra lurar i klassen kan matcha. 36 timmar med bullerdämpning (ANC) påslaget eller 41 timmar med ACN avstängt är fantastiskt bra och klart bäst i klassen. De har också en snabbladdning som gör att femton minuters laddning räcker till fem timmars användande. För att ladda dem fullt tar den 2,5 timmar.

Komfort och design

En fördel med trådlösa pluggar är att de nästan inte väger någonting, och känns knappt när man bär dem. Så är det inte med Jabra 85h. Lurarna väger in på hela 296 gram, vilket är betydligt mer än vad konkurrenternas lurar i samma klass väger. Det kan säkert till viss del bero på all teknik som ryms i kåporna (såsom åtta mikrofoner), men det lär till största del bero på batteriet. Lurarna är trots vikten inte tunga att bära, och passformen är bra. 85h lämpar sig väl för träning så länge man står eller sitter. Om man t.ex. kör bänkpress kan de kännas lite lösa då huvudöglan inte bär upp dem på samma sätt. De är dock inte optimala att löpträna med eftersom dämpningen gör att man hör varje löpsteg när man springer. I och med att de sluter tätt kring öronen kan det också leda till att man blir varmare kring området och svettas mer. De är dock svettåliga, men det kan vara bra att tänka på om man uteslutande har tänkt använda dem under träningspass.

Kuddarna är mjuka och komfortabla, och bygeln har bra fjädring. Jag har sett att en del anser att fjädringen är lite för hård så att längre lyssningar blir jobbiga, men det håller jag inte med om. Jag har haft på mig lurarna i många timmar åt gången utan problem, så det beror nog på hur huvudformen är. Om man har ett stort huvud kanske man bör testa lurarna innan man köper dem. Designen är snygg och lågmäld. Det finns inga detaljer som sticker ut, inga flashiga logotyper i starka färger eller liknande, utan är relativt stilrena. De känns också välbyggda och hållbara. 85h kommer i de tre färgerna Titanium Black, Gold Beige och Navy (blå).

Slutsats

Jabra 85h är Jabras första försök att slå sig in i segmentet bland bullerdämpade lurar. De står ut genom att erbjuda en klassledande batteritid, fantastiskt samtalsljud, en bra app och SmartSound som anpassar dämpningen till omgivningen, men 85h har många andra kvaliteter som gör att de kan konkurrera och i vissa fall gå om konkurrenterna i klassen. Sammantaget kan vi därmed varmt rekommendera Jabra 85h.

+ Snygg design
+ Fantastisk ljudkvalitet
+ Oöverträffad batteritid
+ Bra bullerreducering
+ Bluetooth 5.0
+ Välbyggda
+ Kompetent snabbladdning
+ Bra app
– Ingen on/off-knapp
– Inte optimala att löpträna med

Jabra 85h

Hörlursmodell: Bullerdämpade around-ear
Ljudutgångsläge: Stereo
Frekvensrespons: 10 – 20000 Hz
Impedans: 16 ohm
Bluetoothversion: Bluetooth 5.0
Batteritid: 36 timmar med ANC och 41 timmar utan ANC
Mikrofon: Ja (åtta stycken)
Vikt: 296 g

Jabra 85h kan man köpa hos välsorterade elektronikaffärer. Ett jämförande test med flera hörlurar i toppskiktet kommer framöver.


Betygsstegen:
Vi testar, jämför och recenserar olika produkter som har med träning eller styrka att göra, allt från böcker och filmer till träningsutrustning och kosttillskott. Vi testar produkten grundligt för att få ett så rättvist intryck som möjligt. Betyget ska ses som en fingervisning och en avspegling av själva texten. Om ni har en produkt som ni vill att vi ska recensera så kan ni skicka ett mail till info@maxstyrka.se.

Share

Leave a Reply


*


Translate