MAXstyrka

Allt inom kraftsport

maj
17

Vad är prognosen?

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Då jag blir alltmer medelålders man i slips till vardags så har jag utöver allt annat småborgerligt jag tar mig för också gått med i Rotary igen. Utöver hotellfrukost i Stockholms innerstad varje vecka så innebär det också att höra ett kortare föredrag varje gång. Ibland inte lysande, men ibland faktiskt just det. Till skillnad från senast jag var med i Rotary för något tiotal år sedan så har ju Stockholmsklubbarna den fördelen att det finns en hel del folk inom räckhåll som är smidiga att bjuda in. Nu senast generaldirektören för Konjunkturinstitutet. Det mest förtroendeingivande med honom var det faktum att allt som kunde tänkas utveckla sig i olika prognoser fanns inom ett ganska brett spektrum. Det var med andra ord inga färdiga svar på hur det kommer att gå för Sverige på lång sikt vi fick. Däremot en hel del förklaringar på varför det inte går att säga, eller vad som kan komma att göra att det inte blir som vi tror just nu. Självfallet så var det mer exakt ju närmare i tid vi befann oss, det ligger i sakens natur. Ju kortare tid, ju mindre hinner förändra sig. Längre tid, mer möjlig förändring, men bara möjlig, inte säker.

Själv har jag visst budgetansvar på mitt arbete, och den budget som görs ska också följas upp med prognoser allt eftersom, och ju mer information jag får, desto osäkrare blir jag. Det man inte vet om kan hända behöver man ju inte räkna med, men så kan det ju också bli duktigt fel. Vad det än är man försöker förutspå med lite framförhållning så är inte det viktig att få fram ett klart svar. Det viktiga är att veta vilka saker som kan påverkas. Vet man det så kan man nämligen hålla ögonen på just de sakerna, och kan snabbare anpassa sig om något förändras. Just nu håller ett antal strongman på att förbereda kvalserien till Sveriges Starkaste Man i lite olika storlekar, och det brukar kunna bli ett väldigt räknande så fort grenar och deltagare blir kända. Om han är med så vinner han den grenen, men om dens rygg fortfarande inte är 100 så kanske han inte vinner oket, och då får han lite mindre poäng där, och då kan jag ta in två platser där, vilket innebär att jag bör ligga bra till innan sista grenen, och om han då är klar vinnare innan det så sparar han sig, och jag kan ta en plats till.

Ja, ni vet hur det brukar låta. Ju närmare tävlingen prognosen görs, desto större förutsättningar har den att stämma, men det är inte det som är den stora poängen med en prognos. Den stora poängen är att man identifierar alla de faktorer som löpande påverkar utvecklingen och kan reagera om de helt plötsligt avviker från sin kurva. Försök att lära dig av prognosen medan du håller på, för sen kommer den nästan säkert inte att stämma. Vill du veta hur det går med säkerhet så får du vänta på resultatlistan.

Share

Leave a Reply


*


Translate