MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jun
15

Curling är svårare än man tror

Posted by Anders Axklo 0 Comment

Jag har en god vän som är mycket aktiv inom curling som lärde mig något väldigt oväntat och ögonöppnande om sin sport. Nu skulle jag kunna ljuga och säga att det är sådant jag alltid har vetat på grund av min höga allmänbildningsnivå, men dels är det inte sant, och dels har jag redan obetänksamt nog erkänt för min hustru att det var något jag inte visste, så det är för sent för att mörka. Sanningen är den att den metafor som har blivit vår tids mest förknippande med curlingsporten nämligen är helt felaktigt. Att en förälder förbereder för och styr sitt barn genom att curla dom som uttrycket lyder är hämtat från just curlingens sopning. Det jag till min stora förvåning fick lära mig av förutnämnde gode vän är att sopningen inte får påverka stenens riktning. Sopningen får bara hjälpa till att öka eller minska farten eller få bort sådant som stör riktningen, inte rikta. Det är den som sätter stenen, som jag tror att det heter, som ansvarar, och det är dennes förmåga att göra det rätt man tävlar i.

Helt plötsligt blir curlingförälder något väldig eftersträvansvärt, om vi inte tar populärtillämpningen utan vad isfolket själva säger. Vare sig det är träningsadepter, barn, någon man coachar, klubbmedlemmar eller någon annan man vill väl. Det enda man får göra är att se till att deras insats kan ske med så mycket kraft som möjligt, det är inte tillåtet att hjälpa till och rikta upp. Det innebär i sin tur att för den som faktiskt sätter stenen så framträder allt i ett annat ljus. Ingen annan kommer att hjälpa till och styra åt rätt håll, det är du ensam som ansvara för det. Ska man använda lite livscoachsspråk så är det enda någon annan kan göra att ge dig energi, resten är upp till dig. Visst kan det kännas lite nervöst, men det är det som är livet.

Det tänkvärda är att vi ju egentligen vet att det inte funkar att hjälpa till med rikta upp, det är det som orsakat revolter, uppror och sönderslitna familjerelationer sedan urminnes tider. Vi vill inte åt något annat håll än det vi själva bestämmer. Skulle något sedan ändå bli bra på grund av att någon annan riktat upp det så kommer man alltid undra hur det hade gått om det låtit bli. Lite som när någon oombedd pillar på stången när man bänkpressar. Man kan inte räkna det som pers, det har någon förstört. Med andra ord så tycker jag att vi ska ge curlingen upprättelse. De har aldrig avsett att man ska göra något annat än att ge kraft och energi åt den väg den ansvarige personen själv väljer. Visst kan du försöka att styra dina barns eller adepters liv genom att försöka knuffa, rikta, peka, påverka val och inriktning. Men det är orättvist att kalla det för curling. Om det är det du håller på med, så använd å så fall samma uttryck som curlarna gör, för det är vad det är. Fusk.

Share

Leave a Reply


*


Translate